Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Blaze loch?

Diskusná téma K fotke: Blaze loch?

Blajzloch. Krásne jazierko na Štvrtockom potoku v Slovenskom raji s prapodivným názvom. K jeho pôvodu som sa nedopátral, ale vysvetlenie kupodivu ponúka angličtina - foneticky podobne znie "Blaze loch", čo v preklade znamená "Požiar jazero". Hmm, takže požiarny tajch.. to by dávalo zmysel. Bolo vybudované v roku 1966, s rozkošným ostrovčekom uprostred. Nájsť naň prístup nie je také jednoduché. Kto to zvládne, možno sa mu zjaví trpaslík! :-)

MatusM

Maťo, tu sme našli aj bez hovoru telefonického!
Daulagiri, poznať poznáš, ale Adushka to nie je.

MatusM

bm, jj uznávam všetko, čo píšeš, dúfam, že túto moju jazykovednú hračku nepreberie žiadny zdroj, ktorý by mohol byť považovaný za hodnoverný :-)

Daulagiri

Áno toto je krásne čarovné miestečko. Ale takto podrobne som ho ešte nepreskúmal.
Inak ja toho trpaslíka nielenže vidím, ale tuším aj poznám :-)

Edy29

wow, v raji som bol 11x a nikdy som na tomto zaujimavom mieste nebol.

Adushka

Matus, pekne si vystihol atmosku toho miesta a ja som rada, ze stale objavujeme nieco nove a pekne :)

Tidoj

A ten trpaslík nebol náhodou svetlozelenej farby? Lebo ja ho tuším už aj vidím... ;-)

Tidoj

Loch je, a tuším aj vždy bola diera. S tým druhým slovom by som len hádal, lebo neviem ako sa to píše ani číta. Ale niektoré nemecké slová na našom území sa dosť ťažko lúštia, lebo stredoveká nemčina bola nie zanedbateľne iná ako tá dnešná. A odvtedy sa nemecká nemčina a spišská nemčina (Zipserdeutsch) vyvíjali oddelene. Ale aj v stredoslovenských banských mestách to je dosť vidieť. Veď v Štiavnici ste na to zvyknutí, že tam je polovica pomenovaní nemeckého pôvodu a navyše so záhadným významom, nie?

Bikemartin

:D, ale tak uznáš, že fonetické anglické blajz a blejz je dosť podstatný rozdiel. Fonetické nemecké blajz má určite aj iné významy ako to čo vie google translate ;-)

MatusM

BM, tam som hľadal a našiel toto:

bleis - vedenie, manažment
loch - otvor, diera

Čiže skôr terminológia kariérneho rastu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky