Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Svidník - hrad, a. d. 1987

Diskusná téma K fotke: Svidník - hrad, a. d. 1987

Pohľad na polohu Svidník - Kaštielik (kóta 328), ktorá sa nachádza južne od mesta, nad riekou Ondava. Stal tu kamenný hrad, ktorého skromné pozostatky ukrýva les. Lokalita je dobre prístupná z tur. ráz. Prielazok. GPS súradnice udávajú polohu lok.

Wallendorfer

Ja som z vychodu, takze asi nie,skoda,velmi rad by som s tebou tono hodil rec,zaoberam sa fortifikaciami vsetkeho druhu, takze urcite by bolo o com pokecat. Ale som rad, ze sa na hikingu nasiel niekto, kto si pri potulkach Slovenskom vsima aj taketo veci...nie je nas vela.

Tono

Ci som hradolog? Neviem, mozno, ale jednoducho ma to vzdy bavilo, pisat o hradoch, robit fotodokumentaciu, zameriavat ich, kreslit rekonstrukcie...
Dodnes nie je na slovensku presne a jasne doriesena otazka hrad/hradok. Kazdy sposob ma svoje pre a proti. Napr. aj hrad/hradok nad Obysovcami je v pramenoch udany ako castrum a B. Polla pise o nom ako o hradku. Z architekt. hladiska pritom ide o ,,hradok,, - male opevnene sidlo. Ine lokality sa raz udavaju ako castrum a aj ako fortalicium. Preto je najvhodnesie pisat ako o opevnenych sidlach slachty. Ale to je na dlhu debatu, ktora je mimo kontext tohoto webu. Ak si z BA, mozeme dat stretko dakde na pive, zavolam aj nejakych ludi a dame rec.

Wallendorfer

Hrad/hradok...uznavam,ze mnohi autori v tom podla mna nemaju jasno,v mojom ponimani je hrad-predovsetkym v pisomnom prameni jednoznacne oznaceny ako "castrum" alebo obdobnym sposobom. No tiez uznavam, ze hradok moze byt mensim hradom,ale to velmi nemam rad..hradok je podla mna skor opevnene sidlo nizsej slachty. O hrade na kastieliku vsak chybaju akekolvek pramene, ani poriadny vyskum tam nebol. preto som k terminu "hrad" skepticky.
Inac, som si vsimol,ze rad fotis miesta s fortifikaciami...si hradolog?

Tono

Hrad alebo hradok? To je vpodstate jedno, lebo aky je vlastne rozdiel medzi hradom a hradkom? Napr. hrad Strecno v 14. stor. predstavoval mensiu opevnenu plochu ako lokalita Kastielik v 14. stor. ... Keby som fotku pridal na web o hradoch, nazval by som to opevnene sidlo.
K pramenom, ano aj Tebou spomenuta publikacia, aj AVANS, aj vlastny prieskum lokality.

Wallendorfer

Hmm, ja by som mal taku malu poznamocku k oznaceniu "hrad".. podla mojich vedomosti na Kastieliku hrad nebol, bol to skor nieco ako hradok, ak ma pamat neklame, aj Slivka a Vallasek vo svojej knihe Hrady a hradky na vychodnom Slovensku nehovoria o hrade...alebo mas Tono aj nejake ine pramene? Mozno sa mylim.
Viem, ze sa to zda malicherne,ale predsa.
A rad by som dodal, ze na Kastieliku prebiehali tvrde boje pocas 1. svetovej vojny, ked tadial prechadzal front. Takze niekde vidno aj zakopy..

Tono
Opevnenie hradu pozostávalo z obvod. múru a dvoch rondelov. Jadro hradu tvorila vežovitá stavba a hosp. objekty.

-) toto sa mi do popisu už nezmestilo... :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok