Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Staré časy

Daulagiri

V pohode, všimol som si že autorské práva sú zachované. Ak sa mi tá vrcholovka podarí tak sem samozrejme nejaké fotky pridám.

Anna

Áno, sťahujem všetko čo ma spája s miestami z detstva /ale som ich označila že nie sú moje!/Ak potom nafotíš niečo okolo Repišťa rada si to pozriem ak dovolíš.

Daulagiri

Fotky som pozrel - pekné vidím že si si stiahla aj moje. Na tých "psíkov" si dám pozor :-)
A na október plánujem vrcholovku Štiavnických vrchov: začiatok niekde v okolí Richňavských tajchov a cez Tanád, Zlatý vrch a ponad Repište až do Hliníka nad Hronom.

Anna

Len pozor, ak si si pozrel fotky tak si videl,že ak pôjdeš od šachty, musíš prejsť cez dvor, kde sú traja psíkovia. jeden z nich - kaukazský ovčiak.
krásna trasa je aj z Matulky ku Bartkovcom a potom ďalej lesom /nie do Skl. Teplíc/, ale od kríža stále rovno na západ a vyjdeš v repištskom chotári - vpravo výhľady do Žiarskej doliny, vľavo do Vyhnianskej-Končiar,Jeržištánska skala...Len neviem či je cesta cchodná,či nie je zarastená. Nešla som tade asi 5 rokov.

Daulagiri

Presne šiel som popod Široký a Studený vrch. Už hútam nad túrou v rámci ktorej navštívim aj tú osadu Šobov.
Nuž a do Štiavnických vrchov to mám veľmi blízko kedže bývam v Žiarskej kotline :-)

Anna

Ja som podobnú túru absolvovala 23.augusta.Jergištôlňa - Bančiansky tajch. Z časových dôvodov sme sa museli odtiaľ vrátiť. Ten Šobov je najbližšie z Jergištôlne cestou vľavo /Ty si zrejme išiel vpravo na Široký vrch a potom popod Studený na Matulku/, vyjdeš na pasienky a hore asi 50m je vozová cesta po ktorej sa dostaneš: vľavo osada-vpravo Matulka.Závidím každému kto môže hocikedy absolvovať tieto túry. Ja to mám trochu ďaleko.

Daulagiri

Tak teda to asi nebol on, toho chlapíka som stretol západne v búdke pod Studeným vrchom, v osade Šobov som zatiaľ nebol, ale niekedy tam zavítam.
Mimochodom pred 2 hodinami som prišiel domov z trasy: Podhorie - Jergištôlňa - Matulka - Cukmantel - Hadová - Rumplovská - Vyhne. Musím povedať že čarovné Štiavnické vrchy ma opäť nesklamali, žiadni turisti iba hubári a rozprávkové počasie. Jednoducho fantázia.
P.S. fotky určite pozriem.

Anna

Tak tá "chatka" teraz v lete tam už nebola. Bratranec žije v osade Šobov /podľa mapy Tereň/ a je to na ceste z Matulky smerom na východ,resp ak ideš od Rozgrundu hore lúkami prídeš na križovatku ciest /Matulka/ a ak pokračuješ stále rovno, prídeš do osady Šobov. Sú tam dvaja chalupári - Bratislavčania a on.Inak krásna turistická trasa je od Červenej studni cez Rosniarky. Keď chceš pozri si foto, mám verejný album:
picasaweb.google.
com/ankazao

Daulagiri

Takže Hadová je predsa živá - paráda, inak koncom tohto týždňa sa ju opäť chystám navštíviť aj Rumplovskú už to dlhšie odkladám.
Ten tvoj bratranec býva v tej malej "chatke" na rázcestí Matulka ? Keď som tade prechádzal vo februári tohto roku tak som tam stretol jedného chlapíka, z rozprávania s ním som vydedukoval že je samotár, takže to možno bol on.

Anna

Tento týždeň som absolvovala "prechádzku" po okolí Štiavnice a nafotila som kopec fotiek z miest, ktoré mi veľa hovoria. Ale vlastne pre každého musia byť pastvou pre oči. Na tej hadovej sa normálne žije, nie chalupári, ale domáci. Na ďalšej samote za vrchom Šobov žije môj bratranec-ako vlk samotár.

Daulagiri

Anna:
S tou Rumplovskou máš pravdu je tam aj pamätník tej udalosti, a Hadová je ešte "živá" (aspoň v lete asi áno).

Anna

Táto fotka ma zaviedla do môjho detstva. Bývali sme na samote vo vrchoch oproti a na Hadovú a Rumpľovskú sme mali krásny výhľad.Z rozprávania rodičov viem, že Rumpľovskú vypálili Nemci za povstania a už sa tam žitie neobnovilo. Na Hadovej som bola ako 8 ročná s mamou na pohrebe a pravdupovediac, som prekvapená, že samota "žije".

Daulagiri

Nuž tak Hadová je možno obývaná už len občas v lete alebo ako chalupy (skrátka pripadalo mi to tam udržiavané oproti rozpadajúcej sa Rumplovskej).
Čo sa týka tej štôlne tak tú nepoznám, z Hadovej som vybehol trochu mimo tur. chodníka na ten kopec 852 m kvôli výhľadu, obedu atď. a na modrú som sa napojil až pred Rumplovskou tak je možné že som ju asi minul. Ale ako som písal asi sa tam ešte tento rok vyberiem a skúsim ju pohľadať.

Tono

Daulagiri, v zime v rokoch 2004 a 2005 (januar) bola Hadova pustá. Medzi Hadovou a Rumplovskou je vedla tur. chodnika stara štôlňa kde sa dalo aj nabrat vody. Ja a spol. sme to volavali jaskyna Lernskej Hydry. Potom bol jej vchod zavaleny popadanymi stromami (januar 2005). Poznas tu stolnu?

Daulagiri

Tóno máš pravdu skutočne je to fantastický krásny kraj. Výnimočný svojou tichosťou a pokojom, žiadne davy turistov, to pravé miesto pre relax. Hoci bývam len pár km odtiaľ, tak až donedávna som mu nevenoval patričnú pozornosť, ale to sa zmenilo po minuloročnej jesennej návšteve Rumplovskej a doslova som sa do tohto kraja "zamiloval".
Čo sa týka fotky: je z túry BS-Červená studňa-Hadová-Ru mplovská-Banský vrch-Vyhne z 19. 5. 2007.
Mimochodom myslím že Hadová je ešte stále obývaná (no možno nie trvalo), ostatné spomínané už sú opustené.
P.S. už teraz rozmýšľam kedy toto idylické miesto opäť navštívim a ďakujem za komentáre :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok