Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Veporských vrchov

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Veporských vrchov

Ako čerstvý maturant som bol v rámci prechodu Rudnej magistrály unesený krásou hrebeňa Veporských vrchov. Čas je na vine, že tieto spomienky postupne vybledli. Preto som dlho v hlave nosil plán zopakovať si z Rudnej magistrály úsek hrebeňom Veporských vrchov. Čakal som len na tú správnu konšteláciu dobrého počasia, pracovného voľna a chuti vyraziť.

Muska

Keď som to šiel ja tak boli stromy prepílené no je možné,že bude cesta miestami zarastená, aj keď v okolí sa hodne ťažilo tak možno aj opravili (vyčistili) cestu.

Svatopluk Štěpánek

pre muska: pred okolo
6 rokmi bola lyžiarska
cesta zahataná poválanými stromami - je teraz už priechodná ?

Muska

Dá sa to prejsť aj na bajku, najviactískacích úsekov je od sedla Bánovo zhruba po Tri Chotáre, záleží od výkonnosti jednotlivca.. Klenovský Vepor sa dá podtraverzovať po lyžiarskej ceste mapy.hiking.sk/?x=19.78079… v mapovom podklade tá cesta nieje dobre zakreslená, ide zhruba po hranici NPRky treba pozrieť mapy NLC.. a už som tam veru pár rôčkov nebol, tak neviem v akom je stave.. ostatok sa dá, dokonca by som povedal že je to ako šité na MTB. Od Kysuce - uhliarky je hrebeňom značená cyklotrasa.. vydrovskadolina.sk/…/cyklotra…

Bossinko

Ahojte, kto ste absolvovali danú trasu, je možné tadiaľ ísť aj na bicykli? Vyzerá to samé stúpanie a klesanie.

Zivan

Ďakujem za vaše reakcie a upresnenia.
Ešte by som dodal, že v smere z Hrončeka na Zákľuky by nemal byť pri troche pozornosti žiadny problém. Len pri postupe asfaltkou od posledného smerovníka, ktorý je pri tej prvej protismernej zákrute, smerom hore sa treba pozorne dívať na pravú stranu a odbočku do lesa by ste nemali prehliadnuť.

Tono

V tych miestach ako pise Matus nebol az taky problem najst cestu.

K tomuto miestu:
mapy.hiking.sk/?x=19.52811241…
V case mojej cesty bola tam sice tzv. volavka, ale na konari mladeho stromu (obvod cca do 5 cm), ktory mohol dakto odstranit. Chodnik ale bol vcelku zretelny.

K tomuto miestu
mapy.hiking.sk/?x=19.53017234…
Chodnik povyse bol OK, ustil na lesnu cestu. Pokracovanie bolo znicene, ale stacilo mi klesnut asi 3 m ponize a natrafil som na chodnik a hned na to aj na znacku.

V case mojej tury bol problematicky usek pod Veprom, kde bolo polomom znacenie doslova znicene, ale drzal som smer a vcelku dobre som natrafil asi po 200 m na znacku. Tura bola robena v maji roku 2007.

Tono

Neviem ako dnes, ale ked som robil tuto turu, ja som mal problem fakt len pri najdeni znacky pri zostupe zo Zakluk, hned na kraji lesa. Ale luku som zacal obchadzat (smer S) po obvode a narazil som na cestu a hned vedla na hustom strome znacku. Potom to uz bolo OK. Ale ako citam, asi sa to zmenilo k horsiemu.

MatusM

Mišo, hej v mape je to zakreslene spravne, ak podla mojho tracklogu, tak ten je z jula 2009. Aj ten problematicky usek tesne nad Hroncokom (co sme obisli asfaltkou) je v mape asi dobre. Len v terene je ho tazke trafit.

MatusM

Zivan, my sme to sli pred rokom v opacnom smere od Hroncoka na Zakluky a za ten svet sme nemohli najst, kde cervena znacka opusta asfaltovu zvaznicu v tychto miestach:
mapy.hiking.sk/?x=19.52811241…

Napriek tomu, ze som mal GPS a vracali sme sa, tu odbocku sme nevedeli najst. Sli sme natazko, tak sme zvolili sice dlhsi, ale pohodlnejsi postup dalej asfaltkou. Nasledne sa znacka vynorila z mladiny tu:
mapy.hiking.sk/?x=19.53017234…
Ale chodnik tam bol strasne zarasteny.

Vyssie pod Zaklukami to uz bolo bez problemov, cervena vedie vcelku logicky a priamo na luky. Ale mozbyt problem pri zostupe zo Zakluk. Preznacenie a presekanie chodnika by sa veru zislo.

MisoB

Na mapy.hiking.sk by tento usek mal byz zakresleny podla tracklogu (tusim od MatusaM) - teda pomerne presne. Stav v oktobri 2010.

Zivan

Pre Svatopluk:
Súhlasím, že úsek Sedmák - Tlstý javor - Zákľuky je asi najmalebnejší na celej Rudnej magistrále.
A čo sa týka toho chodníka - stačilo by tam umiestniť jednu značku na strom pre nájdenie vstupu z lúk do lesa. My sme pod Zákľukami našli len jednu značku na strome pri posede, na ostrovnom lesnom poraste a ďalej nič.
Keď sa niekedy na budúci rok vyberiem do Veporských vrchov, tak to asi vybehnem v opačnom smere.

Svatopluk stepanek

pre zivan a iba na zasmatie: ja som mal tu istu potiaz v roku 1979.
uplne presne ako to popisujete...
ale aj tak je usek sedlo tlsty javor - zakluky parkova prechadzka s este krajsimi vyhladmi

Zivan

V minulých dňoch počas putovania po Rudnej magistrále (úsek Zbojská - Detva) sme mali orientačné problémy pri schádzaní zo Zákľuk do Hrončeka. Už deň predtým išiel pred nami tento úsek aj jeden náš priateľ, ktorý aj napriek tomu, že mal GPS tak tam poblúdil. Keďže nás na tento problém vopred telefonicky upozornil, tak sme si na druhý deň dávali dobrý pozor, aby sme nepoblúdili aj my, najmä ak sme ani nemali GPS. Tóno vo svojom opise tiež píše, že mu chvíľu trvalo kým našiel značku pri zostupe zo Zákľuk cez lúky k lesu.
Nevedeli sme však napriek veľkej snahe a hľadaniu nájsť miesto, kde vchádza červený chodník do lesa. Preto sme to potom strihli kolmo smerom do doliny a keď sme narazili pri lesnej chatke na asfaltku, tak sme po nej zošli až dole. Na červenú značku sme potom opäť narazili až tesne pred dnom doliny, kde sa kolmo napájala na našu cestu.
Skúste poradiť, prípadne hodiť foto do galérie (alebo mi pošlite na mail) hlavne pre ďalších, ktorí tadiaľ pôjdu smerom zo Zákľuk. Najlepšie je to zrejme zistiť výstupom opačným smerom z Hrončeka.
Dávam to aj ako podnet pre nápravu na značkára tohto regiónu.

Adushka

Muska, super, dik za ponuku, ozveme sa, ked to bude aktualne, tj asi buduci rok - jar, leto :)

Muska

Adhuska ked to bude aktualne dajte vediet rad sa pridam poznam tu mnoho krásnych miest kam turisti môžu no nechodia lebo o nich nevedia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma