Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Aký Varič????

Diskusná téma Aký Varič????

Ahojte, potreboval by som poradiť. Chcem si kúpiť varič na celoročné využite. Premyšlal som nad colemna F1 power alebo F1 Lite. Premýšľal som aj nad benzínovým ale odrádza ma to predhrievanie :( . Tak by som potreboval poradiť aký by ste mi odporučili podľa vašich skusenosti. Ďakujem.

Tarazed

šrúba tak cely pakel napr. olejovych sviecok, ktore maju este dlhsiu vydrz ako obycajny vosk kupi za 5 eur florasystem.sk/index.php?page…

Peter61 no a v prirode povazujem povedzme na hrebeni v NT niekde pri andrejcovej povedzme, ked bude treba vecer po pochode hrebenom zakempit a nieco si prihriat ;) ...no ak by ste vyskusali, tak to by celkom pomohlo, lebo to co som pisal, je skor take orientacne, neoverene, ale viem ze brat ked mal plnu nadobu tak na niekolkokrat mu to vyslo... A dalsi benefit napr pri cykloturach po Slovensku je, ze ked vam dojde palivo tak nudzovo sa mozete zastavit na cintorine v hocijakej dedine, ktorou prechadzate a tam si pobrat vosk z vyhodenych vypalenych sviecok :) Ak vas niekto uvidi asi sa bude divne pozerat :D Ale mate hned po probleme :)

legil pozeral som ten drievkac a uprimne na moje zamery by mi asi nevyhovoval, myslim tym zhananie drievok niekde na skalnatom hrebeni v nizkach tatrach a podobnych terenoch, a taktiez pri nedostatku dreva (ak by som si ho niesol so sebou) sa na nom neda varit dlhsie (priprava cestovin) a pod. Co sa tyka toho svieckoveho varica na tej stranke, akurat vcera som si cital ten recept, no ja som mal na mysli troska ine prevedenie v mojom pripade je v nadove naliaty vosk a donho ponoreny hrubsi papieovy sulec, ktory finguje podobne ako knot na sviecke, ma to potom dlhsiu vydrz. Ten typ, ktory spominaju na tej stranke prevazuje papierom, a vydrz cca 45 min co nie je optimane riesenie ak si zoberieme napr varenie nejakych tych cestovin aspon na polhodku a na dalsie pouzitie si musim zrobit novy.

Peter61

Tarazed : podla coho, co povazujes za "v prirode".
Vykusal by som so stopkami ten svieckovy.

Šrúba

Načo to? Varič 20€ (vydrží xy rokov), 250g kartuša 4€. Sviečky vyjdú lacnejšie?

Tarazed

Zdravím, uvazujem nad nejakou lacnou alternatívou varica. Teda nieco co mi umozni bez zakladania ohna na dreve uvarit v prirode pokrm. Ponukaju sa tu dve moznosti o ktorych som sa dozvedel. 1 Voskový varic: zoberieme plechovku alebo nejaku nadobu, nadrobime do nej vosk z nejakej sviecky, potom stocime do sulca noviny alebo nejaky karton a zapalime. Okolo horiaceho kartona sa roztopi vosk pricom ho papier nasaje a hori pomerne velkym plamenom (v zavislosti od velkosti celeho zariadenia) dokaze horiet aj niekolko hodin pricom dava celkom velky plamen, ktory umoznuje rychle uvarenie napr vody. Je tiez lahky, staci mat so sebou nejake nahradne sviecky a papier (pri dlhsich pochodoch) . 2 Liehovy varic z plechovky jeho vyroba je popisana tu youtube.com/watch?v=74n6Hptoy… .

S tym voskovym varicom ma skusenosti moj brat, ktory s nim na bicykli presiel pol europy a dlhodobo s nim aj kempoval a pripravoval rozne jedla, vlastne mi ho poradil. Co sa tyka toho liehoveho varica nemam s nim ziadne skusenosti, ani s jeho spotrebou ale pocul com, ze je dost vysoka a na zohriatie litra vody sa minie aj niekolko deci liehu, zatial co na zohriatie litra vody sa neminie vosk ani len z polky malej sviecky.

Rad by som bol, keby sa ozvali ludia co maju skusenosti aspon s jednym z tychto varicov (mam na mysli len svojpomocne vyrobene) , prip vyjadrili svoj nazor. ja osobne vidim najvacsi benefit v tom voskovom, kde aj pri vacsom vetre , ked je spraveny v plechovke pri dost hrubom papierovom knote by sa mal udrzat. Ktoru variantu by ste volili vy?

Boro

Prosím ťa, aký zázrak ? Ak rýchlešie uvaríš, viacej spáliš. Fyzika je fyzika a tá ťa nepustí. Iba ak by ram bolo vymyslené nejaké ľahučké a múdre závetrie, ale nič také tam nevidím.

Lubo

Drivkace su popularne najma u bratov cechov :-). Na SvetOutdooru.cz mozno najst mnozstvo clankov o tomto type varica.

Peter61

Aj s plynom, aj s benzinom byva "zabava".
Prijut-11 vyhorel r.1999 po tom, co Rus nalial do esusu benzin namiesto vody.
V Horolezec 4/2011 je v prílohe na s.V clanok z Bielovodskej doliny r.1978 "Jamesáckych sedem dní alebo Ako sme varili". Tiež skúšali "variť benzín", ale dopadlo to lepšie, ako Prijut 11.

Lubo

Nuz, kupovat na zaklade toho, ze co ak budem raz chciet varit vonku pri -20°C sa mi zda trochu mimo realitu. Podla mna ti Peter dobre radi, ked odporuca maly lahky a skladny plynovy varic. Ak vsak chces mat istotu, ze ak by si niekedy chcel v tych -20°C varit, tak si kup multifuel co podporuje pouzitie plynu. Po par rokoch mozes zhodnotit kolko krat si pouzil plyn a kolko krat benzin.
P.S. s benzinom budes za kazdych okolnosti musiet varit vonku, bez ohladu na pocasie a tvoju chut tak robit :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma