Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Aký Varič????

Sochor10

Peter61-no docital som sa na internete a tak. no neskusal som varit este nikdy s tekutym palivom a preto sa tu radsej informujem. chcem radsej poradit.

Peter61

Sochor10: kde si sa docital ? Ja to povazujem za taku dookola omielanu poveru. Dkade sa dokonca hovori o tom, ze nie teplota, ale vyska. Tuto mal dakto problemy s plynovym varicom - zistilo sa, ze varic je v poriadku, ibaze nevie s nim robit.
Ak chces varit v zime a musis byt s ("benzinovym") varicom vonku, nie je to bohvieco. Vyskusal si dakedy si varenie tekutym palivom ? Momentalne je - 4 st.C
Klucova je podla mna moznost prisunu paliva. Cnea paliva hra vyznamnu rolu az vtedy, ked ide napr o vikendove varenie.
Skus si porovnat hmotnost/cenu/vykon u varica.

Rast

Optimus Nova ma vyhodu v tom, ze sa da zbalit do maleho balicku, oproti MSR je to velka vyhoda, naviac ma kvalitnu kovovu pumpu, ja si ho neviem vynachvalit. Absolutne bezporuchovy. Nemusim sa starat o plyn a o jeho cenu.

Sochor10

Peter61-no chcel by som varic vyuzit aj na zimne ture. A docital som sa ze pri -20 je lepsi benzin

Peter61

Sochor10, pisal si, ze pre SR a Alpy.
Podla mna uplne na tieto akcie staci plyn. jedine ak Cesta SNP v zime bez navstevy obchodov, kde maju kartuse. Aj tam by som vahal, lebo v stane varicom na tekute plaivo varit neviem.
Ak by daco "zlyhalo" : videl som v auguste VAR2 v 3100 mnm "zlyhavat" vraj upchata tryska. Podla mna poloprazdna kartusa zapicnuta do snehu.
Takze ak by ozaj zlyhalo - vcitane destrukcie, straty a pod. - a ide o hubu - zalozny plynak v partakovom ruxaku ma tak do 100 g aj s krabyčkou.

Bikemartin

sochor10, mám prvú verziu Gravity MF, konverzia plyn/benzín spočíva vo výmene trysky, cca 2-3 min. Pumpu som raz musel reklamovať, začala tiecť. Vymenili za nový kus. No a napr. kvôli zlomenej MSR plastovej pumpe gamisport.sk/…/msr-dragonfly-… 2 hoši z CZ vzdali pokus o Aconcaguu už v basecampe.

Lubo

Multifuel, ak to znamena aj plyn, je celkom lakave riesenie. V jednom kombinujes vyhody oboch pre rozne pouzitia. Jedine vaha bude trosku vyssia. Celkovo Primus je fajn, takze ak si od nich nieco kupit, neolutujes podla mna.

Sochor10

tak nakoniec som sa rozhodol že by som zobral bud pre multipalivoví varič(Primus Gravity II MF,MultiFuel EX,OmniFuel alebo varic GoSystem Flexifuel-ale o tomto som nenasiel podrobne info :( ) co by bolo asi pre mna vyhovujúcejšie. Keby zlyhal plyn dam benzín :) . Je to dobre riesenie alebo mam sa radsej drzat cisto len benzinaku Optimus Nova + alebo MSR XGK EX ? alebo mate lepsie a lacnejsie riesenie :)))

Pabloo

tak potom som žil 10 rokov v omyle a splietol som si to asi s Campingasom

Peter61

Pabloo, ak sa dobre pamatam, VAR 1 aj VAR 2 boli vzdy "srubovacie". Moje urcite su srubovacie.

Pabloo

varičmi VAR som sa nezaoberal, lebo som mal info že princíp pripojenia na kartúšu je prepichovací, čiže raz nasadený už nemožno rozobrať, ale ako tak pozerám na špecifikácie dvojky, tak tá je šrobovacia a kompatibilná s kartúšami Coleman, Jetboil a inými

Peter61

pabloo, myslim, ze vyrobca rata s tym, ze bohati turysťy v EU plynovy varic pri poruche zahodia. Ten link pd bikemartina mi dajak ukazoval, ze iba v US.
Skratka: kupujte VAR 2 a rovno k nemu sadu gumiciek :-(

Bikemartin

hoď do gúgla ´coleman stove repair parts (repair kit)´

Pabloo

problém je že k tomu bol klúčik aj dáke tesnenia, ale kde to je?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov