Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Maramureš - výstup na Toroiagu

Diskusná téma K článku: Maramureš - výstup na Toroiagu

Článkom by som sa rád podelil o fakty a dojmy spojené s návštevou severného Rumunska. Región Maramureš je kraj, ktorý skutočne stojí za návštevu, kde okrem nádherných hôr, drevených kostolíkov a príjemných ľudí môžete ešte zažiť pocit niečoho divokého a nepoznaného.

Miky5191

Radek ďakujem za typ na mapy ja používam tiež tieto napr. boli využité na Ukrajine. Apropó brat "palicv" v prvom príspevku som ti vyčítal, že nečítaš celý článok pozorne, ty si všímaš len veci, ktoré ťa zaujímajú a to kto píše čo o čechoch. Keby si čítal pozorne, tak by si si prečítal toto - Nastupujeme do vagónika a s piskotom vláčika vyrážame do Fainy. No konečná je v stanici Paltin (21,6 km). Hrešíme, neveriacky krútime hlavami a vyrážame ďalej do Fainy po koľajniciach. Slnko svieti a cesta nám pomerne rýchlo ubúda. Prechádzame okolo starého a zarasteného táboriska vo Faine. Nakoniec sa pripájam k mirovému odkazu a to aby sme dopĺňali v tejto téme údaje o Maramureši. Ohľadne tých odpadkov je to na každom z nás ako sa budeme správať k prírode, len dúfam, že aj moje deti, ak pôjdu raz po mojich stopách budú mať pôžitok ešte z nepoškvrnenej prírody.

Palicvs

Hole fakty: 1. Mapa Maramurese s turistickym znacenim je z roku 2008
pruvodcenakopce.cz/?p=product…$ret - toto je podle autora-brata Slovaka starsie datum? 2. Ze vystoupim z vlaku drive znamena, ze musim hledat turistickou znacku a kdyz ji nemam, tak dlouze bloudit? Co by se potom melo delat vicemene ve vsech mimoevropskych pohorich, kde nemaji stredoevropske turisticke znaceni? :-)

Ad vztahovacnost, pokud je holy fakt brata-Slovaka toto: "Nič v zlom, ale aj týmto článkom apelujem na českých turistov, aby po sebe nenechávali vizitky po svojej návšteve vo forme odpadu všade, kam zavítajú (česť výnimkám!)." - tak to podle obecneho vyznamu znamena, ze az na cestne vyjimky vsichni Cesi v horach rozhazuji odpadky plnymi hrstmi. Tj. i ja...

Radek hruška

já stahuju mapy z pouehali.org jsou to staré sovětské mapy 1:50 000 a k tomu ještě další třeba v latince. člověk se pak neztratí. ty sovětské pokrývají v měřítku 1:50 000 skoro celý balkán.

Miro7101

Radek aj Durango súhlasím s Vami a navrhujem opätovne zastavenie diskusie v smere odpadky .Asi aj z mojej strany nebola veta "apelujem týmto článkom na českých turistov česť výnimkám " šťastne štylizovaná .Skôr by sa tam hodilo aby sme po sebe vo všeobecnosti nenechávali stopy vo forme odpadu .Toto vlákno by som skôr chcel využiť o doplňovanie údajov a postrehov o Maramureši .Nakoľko podrobné mapy tejto oblasti sú fakt problémom .

Radek hruška

ano, také si myslím, že jde spíš o vyjímky. od dětství mi děda s mamou vštěpovali, že v horách se nic pohazovat nesmí. v jeseníkách jsem kdysi jednoho kluka donutil vlézt do potoka, aby tam vylovil odhozenou flašku rumu (byl to čech asi 20 let). na ukrajině jsem si troufl upozornit dva slováky, že se chovají nepatřičně (asi kolem 60 let). a na poláky jsem dlouhodobě vysazený. lidé, co chodí do hor jsou většinou v pohodě. bohužel opravdovým problémem jsou "pseudodobrodruzi" na čtyřkolkách a motorkách, co tak rádi začali jezdit po poloninách a do rumunska. je to verbež a přeju jim jen to zlé. na svidovci jsme před nimi museli téměř odskakovat (češi). a ani domorodci je nemají rádi. člověk přece krajinu pozná nejlépe, když si na ni může sáhnout a když tam také něco ze sebe zanechá...

Durango95

Asi, by bolo dobré zhodnúť sa na tom, že tí ktorí tie odpadky zanechali boli výnimka. Myslím, že väčšina ľudí, ktorí takúto cestu podniknú, má k prírode vybudovaný veľmi pekný vzťah a odpadky nebudú pohadzovať kade-tade. A je jedno v akej krajine sa nachádzajú a akej národnosti sú.

Muska

Rumunské hory a odpadky... no podľa mňa v tom majú najväčší podiel domorodci, ale nehovorím, že poniektorí zahraničný turisti tiež neprispejú na hromádku (ktorá už pripomínala skôr skládku. npr. popri útulniach vo Fagaraši ich bolo požehnane). Inak v miestnych reťazcoch sa predáva kopec českých výrobkov.

Miky5191

Mám taký dojem, že niektorý nečítajú články podrobne a preto, tak reagujú ako reagujú. Tebe "palicvs" musím pripomenúť, že sme išli z Viseu de Sus úzkokoľajkou do stanici Paltin (21,6 km). Odtiaľ potom na Toroiagu. Ani raz sme nevideli značenú trasu. Pokiaľ viem, tak toto územie ešte nie je turisticky značené, nakoľko bolo pohraničným územím. Mapy z tejto oblasti sú staršieho dáta a bez TZ. To čo opisuješ od sedla je hrebeň Maramurešu a ten je značený do sedla Príslop. Apropó bratia česi nebudte, taký vzťahovačný, ak niektorý poukážu na holé fakty.

Matúš Moron

Príspevok vymazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK – vyvolávanie mylnej zámeny identity

Palicvs

Chata je v sedle postavená už dávno: palic.ho-vsetin.com/…/lesni-z…, stejně jako jsou k dispozici podrobné mapy, takže bloudit (a ptát se na cestu místních opilců) je tam dost obtížné. Od sedla je kromě menší odbočky na vrchol Toroiaga pěkná jednodenní hřebenovka na Prislop: palic.ho-vsetin.com/…/pohorim…. V roce 2008 tam žádné hromady odpadků nebyly, takže mi uniká smysl pochybných výroků a urážek typu: "Nič v zlom, ale aj týmto článkom apelujem na českých turistov, aby po sebe nenechávali vizitky po svojej návšteve vo forme odpadu všade, kam zavítajú (česť výnimkám!)." jsou opravdu na pobavení, když na Slovensku je mnohdy k dostání více českých piv než kdekoliv v ČR. Na ukrajinských poloninách nebo v Rumunsku na Fagaraši jsem viděl nejeden odpadek se slovenskými nápisy, a NIKDY bych si nedovolil říct, že "čest slovenským výnimkám! ktoré po sebe uprataju, pretože obecně sú všetci vandalovia"

Radek hruška

no, nejdrsnější bordel je v bývalé jugošce, byl jsem dvakrát v bosně, dvakrát v černé hoře a jedenkrát v kosovu a všude se chovají strašně macešsky ke své zemi. některé řeky byly plné igelitek a vraků aut, že nebylo vidět vodu (řeka lim v černé hoře).

Miro7101

týmto článkom som nechcel vyvolať diskusiu na tému odpadky ale opísať krásu Maramureša ,,, to že ten odpad tam je ,je skutočnosť . No prečo by sme k tomu znečisteniu mali prispievať aj my čechoslováci ? Dosť že si tie krásne hory nevážia domáci. Vypuklejšie to vidieť v ukrajinských Karpatoch - tí čo ste boli na Hoverle alebo iných vrchoch Ukrajiny viete o čom píšem . Ja som odmalička bol vedený k tomu že to čo si do hôr donesiem mám odtiaľ aj odniesť - preto ma tak vedia rozčúliť odpadky v prírode .

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma