Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata pod Hrbom

Diskusná téma K článku: Chata pod Hrbom

Stojí na pomedzí Veporských vrchov a Poľany pod masívom Ľubietovského Vepra, ktorého kóta Hrb je označená za stred Slovenska. Široké sedlo pod Hrbom je významnou križovatkou značených peších, cyklistických a lyžiarskych trás na severnom okraji Chránenej krajinnej oblasti Poľana, ktorá je zároveň biosférickou rezerváciou pod patronátom UNESCO.

Anonymized_25093

Znovu som bol na (paradnej) Chate pod Hrbom tento krat nie z vlastnym spacakom v telocvicni. Vsetko super, vynikajuce halusky na veceru, potom billiard (aj ked stol ma najlepsie casy za sebou), na ranajky vynikajuca prazenica.

Spali sme dvaja v stvor lozkovej izbe, t.j. 2x 2 poschodova postel, na styl horskej chaty.

Pri vylete na hrb nam robili spolocnost dvaja kocuri z chaty.

Na chate sa chystaju rozne opravy a vylepsenia, aktualne info je vzdy na FB stranke facebook.com/ChatapodHrbom/

Pubo

Len na upresnenie, za mojich mladých čias sa tá oblasť poniže chaty volala Čelienec a bolo tam kejdové hospodárstvo (patrilo pod Výsk. ústav lúk a pasienkov Nitra).

PaliT

Ohľadom ceny za ubytovanie, tá musí vychádzať z elementárnych počtov.

Ak by kúpili chatu za 300.000, tak pri návratnosti 10 rokov (bez úrokov) by potrebovali 1.000 nocľažníkov ročne. Ak by to mali na úver, prirátaj radšej ešte 300 až 500.

Nerátal som príjmy za konzumáciu, ale tých 1.000 nocľažníkov neberie do úvahy, že treba ešte vymeniť zariadenie (do kuchyne išlo sotva menej ako 20-30.000€), náklady na energiu, doprava nákladov terénnym autom a pracujúci personál by mal mať aj nejaké príjmy.

Ak niekto prevádzkuje dávno etablovanú chatu, kde má všetko podstatné splatené, tak asi môže ísť s cenou nižšie, ale pri takejto investícii mi tých 30€ nepripadá ako prestrelený účet.

Keďže ponúkajú prenocovanie vo vlastnom spacáku za 10€ diaľkovým turistom, čo chcú šetriť, tak fakt nevidím dôvod na akékoľvek sťažnosti. Ak si spomínam dobre, tak 7€ som zaplatil na MRŠke len za to, že som si pri chate postavil stan (bola plná a so psom sa do chaty aj tak nesmie).

Držím chatárom palce, isto im urobím nejakú tržbu.

Rc

fangorn, ale ja sa nestazujem na zmenu klientely na chatach. ja nechatarcim tak ma to az tak velmi nezaujima. aj ked niekedy by som stravil vecer na chate radsej s partiou horolezcov, ktori idu rano liezt a nie s partiou kolegov vybavenych cepinmi, ktori idu rano vracat za chatu. preco sa typ klientely meni si musia zodpovedat predovsetkym chatari a majitelia chat, teda pokial im to vadi

Rc

Lubo neber to osobne, to uz je taky folklor ci skor fraza. keby som napisal ze kosicky hipsteri, nikto tomu neuveri, lebo predsa na vychode nic nie je.
viem sa vzit do chatarky a pravdu povedat jej iba tisko zavidim (v dobrom) :-) aspon na teraz

Acdc

Trosku miesate hrusky s jablkami pri porovnani cien v alpach a na chatach na svk. Kedze tu bol zrovna spomenuty virgental, kde to trosku viac poznam, skusim par veci osvetlit🙂
U nas na chate sa cena ubytovania pohybuje od 12 eur (matrazlager) po 27,50 eur za 2 lozkovu izbu s umyvadlom (cena s preukazom DAV). Tieto peniaze, ale nezostanu chatarovi (ak to nie je nahodou privatna chata), ale odchadzaju danej sekcii, pod ktoru chata partri.. sekcia ale za kazdeho prenocovaneho plati cca.3 eura spat za udrzovanie poriadku a hygieny na chate...
Z coho zije chatar je to, co zaplatite za gastro. U nas je moznost volby polpenzie od jedno az po stvorchodove menu, a aj cena potom vychadza od volby daneho turistu, ale za klasicke 3 chodove menu je to cca. 35 eur...
Samotny ranajkovy bufet stoji 12,50eur...viaclozkova izba s umyvadlom stoji cca. 17eur, takze sme vlastne na 30 eurach za noc a ranajky(netusim ake kvalitne ranajky ponukaju na chate pod hrbom..)
Co je ale dolezite, napr. u nas plati sekcia vsetky vacsie opravy a investicie..takze ak na chate pod hrbom nemaju takuto dohodu a musia si vsetky opravy a prerabky platit zo svojho, pride mi ta cena asi v poriadku, navyse ceny, ktore som uviedol na nasej chate su z minuleho roka a tuto sezonu ich budeme musiet urcite upravit smerom nahor.

Fangorn

RC, praví bratislavskí hipsteri predpokladám že skôr objavujú čaro Álp a tam ukazujú že majú na to dať 30 euro za nocľah, ako niekde v zapadakove na Hrbe kde po nich ani pes neštekne. Rovnako ako všetci na Slovensku, ktorých si zaškatuľkoval. Kto je to vlastne ten pravý turista? Ten čo spí v "turistickej" časti chaty alebo ako? Kto som ja, ak idem hrebenovku na 3 noci, 2 noci spím v mojom stane a poslednú noc na chate za 30 euro? Som turista, tulák, alebo hipster? 🤔

Lubo

Jaj, zasa ten tvoj hejt na Bratislavu. Naco je to dobre? Chatarka pred tym robila referentku na urade a tych kyslych ksichtov si asi uzila, tak teraz ma pozitivnu zmenu.

Rc

lubo ked pravi bratislavski hipsteri objavia caro tejto chaty, aj chatarka bude zrejme potom inak hovorit, zial progres v tomto smere nezastavis

Rc

Lubo to bolo vseobecne, nie konkretne k tejto chate, ta si este klientelu musi hladat a chatarka zatial asi nema velmi s cim porovnavat. a konkretnejsie naposledy som tieto slova pocul od tomasa petrika a viktora beranka, v oboch pripadoch v telke, dokument ci rozhovor. od tomasa aj dokonca osobne na chate. ale tam bolo tych staznosti viac. ale tento trend je vseobecnejsi a aj zo skusenosti to mozem porovnat

Lubo

Rc, rozhovor s chatarkou si pocuval, ze? Nasmeruj ma prosim, kde hovori cokolvek, co ta viedlo k tvojmu komentaru. Lebo ja som tam zachytil len to, ako je happy z ludi, ktori na chatu chodia, ze sa usmievaju a nemaju s nicim problem.

Rc

a potom pocuva clovek od chatarov staznosti, ako sa meni klientela na ich chatach. vytracaju sa pravi turisti a cim viac sa tam objavuju rozni zbohatlici a pozeri, ktori sa tam pridu akurat nerusene ozrat a spravit si tam party. ale zato si mozu urcitou mierou aj sami chatari pripadne majitelia chat ktori z toho spravili biznis.

Marcel.c

@ade.e
Nie, srandu som si nerobil, dal som link na aktuálny cenník na danej chate.

Cena je taká, akú sú ochotní zaplatiť nocujúci. Zdá sa, že na Slovensku žije veľa ľudí, ktorí sú ochotní platiť za prenocovanie v chate vo Výstrkove rovnakú cenu, ako tí rakúski za prenocovanie v kľúčovej chate v atraktívnej oblasti Álp. A pravdepodobne aj zárobkové možnosti týchto ľudí sú rovnaké ako tých, žijúcich v Rakúsku.

Významným faktorom je aj národná mentalita - germánske národy sa vyznačujú finančným realizmom a triezvym úsudkom, Slováci sa radi stavajú do role solventných, aj za cenu finančného zruinovania, len aby nevyzerali ako chudáci as ukázali, že na to majú. Pritom si neuvedomujú, že pri tom vyzerajú často komicky a idú sami proti sebe. To nie je len ochota zaplatiť 30 EUR za noc na periférnej chate, ale ďaleko závažnejšie veci, ako bezhlavé požičiavanie si peňazí bez reálnej možnosti splácať dlh. Je to ťažká téma na dlhú diskusiu, ktorá aj tak nič nevyrieši, pretože je nás hlboko zakorenené. Národná mentalita predikuje vo všeobecnosti úspešnosť toho-ktorého národa, čo je možné aj v praxi naozaj pozorovať.

Ade.e

Zaujimave, ze niekde su ceny nizsie. Chata Kminek, 9/13eur
A zaroven, ake ceny su v Rakusku? Neviem ci MarcelC si robil srandu, ale ak je tam taka ista cena 30e, tak to mi trochu nesedi.

Tu nejde o to, ci turista na to ma alebo ma hlboko do keseni, ale pointa je o inom.
A majitelov samozrejme chapem, ale zase tolkosi vypytovat od tych par turistov, no mozno tych x dalsich znechutia a prespia inde. Ved podobna debata bola o utulni Andrejcovej, ked tam pytali 20e, ci kolko a tiez tu poniektori vypisovali, ze "sak je to v poriadku"...

Celkovo ma zaraza len to, ze v takej velkej chate, je jedna cena a potom ta akoze "turisticka" tak len niekde v telocvicni, ako pre nejake socky.
ALe kedze som tulak, tak nevadi.

A len dodam, ze som rad, ze ta chata je opat otvorena pre turistov, rovnako je lepsie spat v telocvicni ako niekde kde kvapka, fuka a medvede okolo pobehuju.

Ja len sa zamyslam, ci takto to pojde nadalej, ze nejaka zastrcena chata bude pytat 50 eur lebo tam nikto nechodi...
Finito.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma