Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Záhadné kamene

Diskusná téma Záhadné kamene

Neviem si poradiť. Dlhšiu dobu chodím okolo dvoch záhadných betónových kameňov. Nachádzajú sa z oboch strán cesty medzi Jarovcami a Kittsee (http://mapy.hiking.sk/?x=17.078414033109&y=48.078678829886), cca 200metrov pred štátnou hranicou, na území Rakúska. Kamene sú iba dva cca 1 meter vysoké. Vyrobené sú z betónu, na jednej strane, smerom k Slovensku sú písmená M.U.H. na opačnej, smerom k Rakúsku zas písmená D.B. Ostatné dve strany sú bez akéhokoľvek popisu. Myslel som si, že sú to nejaké historické hraničné kamene, ale neviem rozlúštiť čo znamenajú tie písmená. Tiež sa mi zdá, že hranice predvojnového Slovenska a Rakúska išli inokade. Možno foto napovie: http://koridor.tyk0kso.sk/video_pio/kamene.rar Ďakujem za akúkoľvek pomoc.

Honza286

Nemůže to být náhodou hranice mezi Maďarskem a Německou říší během 2. světové války? DB bych pak spíše viděl jako DR (Deutsches Reich), M Magyarozsáh, U Ungarn, ovšem netuším co by pak mohlo znamenat písnemo H. K drobným změnám hranic mezi Rakouskem (Německou říší) a Maďarskem došlo totiž i během 2. světové války.

Pio

Zemská hranica medzi prvou ČSR a Maďarskom šla dosť posunutá oproti dnešku, obce Jarovce, Rusovce a Čuňovo patrili do Maďarska. Tiež mám overené, že dnes najvýchodnejšia obec Rakúska Deutsch Jahrndorf (Nemecké Jarovce, alebo aj Németjárfalu)patrila do Maďarska. Neviem ale ako to bolo s obcou Kittsee (zaujímavé, že jej slovenský názov je Kopčany). Nikde sa mi nepodarilo nájsť podrobnú mapu s hranicami buď z predruhosvetovovojnovej éry, alebo z čias po Viedenskej arbitráži. Je možné, že sú to staré Maďarsko - Rakúske kamene, ale skôr by som povedal, že nie. Dnešná hranica SK - Rakúsko vedie cca 200 - 300 metrov ďalej. Predpokladám, že kopíruje starú Maďarsko - Rakúsku hranicu. Nápis D.B. by mohla byť skratka pre nemecké železnice, ale železnica vedie odtiaľ dobrých 400 metrov ďaleko.

Peter Straka

S kolegom tipujeme M.U.H = Magyarország Új Határa = Maďarská nová hranica z roku 1939. Historická mapa (aj keď nie veľmi presná) je tu: hungary-maps.myhunet.com/…/mo…
D.B.zostáva záhadou, mal by to byť D.R. = Deutsches Reich = Nemecká ríša.

Boro

Honza: pri tvojej kvalifikácii by si si to mohol vysvetlovať to MU ako" Moje Ukulele".

Cyro

Vyvoj statnych hranic bol v obdobi rokov 1918 az 1947 dost komplikovany... Hranice dane prirodnymi barierami boli v podstate jasne uz dlho, problemy boli s vytycovanim umelych administrativnych hranic. Najvacse zmeny boli prave v okoli BA a dost sa triaslo aj na polskych hraniciach. Uzemie juzne a juhozapadne od BA bolo ziskane nejakymi medzistatnymi dohodami ako jedna z kompenzacii za stratu uzemia Podkarpatskej Rusi a malo zarucit priestor cca 66 km2 pre dalsi rozvoj hlavneho mesta. V linku na online atlas krajiny SR sa to da celkom pekne kuknut

geo.enviroportal.sk/atlassr/

kapitola 2.2.

O tejto teme je volaco popisane aj tu:

kgrr.fpv.ukf.sk/…/1vyvoj_uzem…$ret

Adi

Na poľskom uzemí som raz išiel po bývalej hranici Sloveského štátu s Nemeckom a hraničný kameň mal označenie S - D. Takže D.R. = Deutsches Reich asi nie.

Pio

Zatiaľ sa mi najviac pozdáva Borove "Moje Ukulele". Snáď ešte niečo vypátram, alebo ostanem v nevedomosti.

Jonathan.sk

Na poľskej strane Babej hory na červenej značke medzi vrcholom a Sokolicou , asi tak štyristo metrom od vrcholu je na chodníku urobený schod z hraničného kameňa, kde je vytesané D.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma