Komentár
SimonaK k článku: Ľubova útulňa na Chotári Nevie sa, ako to vyzera v sucasnosti na utulni? Rada by som tam sla prespat, no nevidim nejake nove prispevky ohladom chaty. Ci najlepsie bude sa obratit priamo …
+ 3 ďalšie príspevkySimonaK k článku: Ľubova útulňa na Chotári Nevie sa, ako to vyzera v sucasnosti na utulni? Rada by som tam sla prespat, no nevidim nejake nove prispevky ohladom chaty. Ci najlepsie bude sa obratit priamo …
+ 3 ďalšie príspevkyP. G. k článku: Začína jarná uzávera vo Vysokých a Západných Tatrách. Čo je v tomto období povolené? Ako bývalý profesionálny strážca Správy TANAPu sa v plnom rozsahu stotožňujem s článkom PalihoT o slobode pohybu v Tatrách. Po 15 rokoch aktívnej služby, kedy s …
+ 9 ďalších príspevkovPeter61: Práca Na Horách 2024 auf der Stüdlhütte Allrounder*in / Koch/Köchin (m/w/d) gesucht alpenverein-muenchen-oberland…
+ 87 ďalších príspevkovKladivir k článku: Kratšie výlety: Hrad Hajnáčka, rozhľadne, Červená a Biela skala, Matka Božia a Štúrova lavička Radosť už len čítať, asi prekonáme lenivosť a niekam sa vyberieme...
nová témaAdushka k článku: Ako stráviť dva týždne v Albánsku, Kosove a Čiernej Hore s deťmi (1) Hehe, treba si prečítať článok, ktorý vyjde o necelý týždeň ;) Inak od Vusanje je na Kolatu dlhší nástup, z Valbone je to pekná nekompromisná direktka, krátka a …
+ 3 ďalšie príspevkyMatobee k článku: Jarný výstup na Žľab a útulňu Zemlianku z Drietomy Tatiana pekný je to kraj a dobre ste sa prešli. Útulňa je to veru parádna. Asi to tam dobre poznáš, keď píšeš, že Žľab vidíš z okna. :-) Začiatkom minulého dec …
nová témaMisoB: TuristickaMapa.sk - fórum Máme upozornenie pre ten úsek už od decembra 2023, ale vďaka :)
+ 3324 ďalších príspevkovMatobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …
+ 6 ďalších príspevkovMatobee k článku: Jarný ťah z juhu na sever: Šahy – Hontianske Nemce Maťo veru vyrazil som v sivejšom marci na juh za už trošku veselšou krajinou. Zažil som pred 2 rokmi Krupinskú planinu okolo Bzovíka v zelenom a sviežom máji v …
+ 27 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti Horalka58: to je ako zo šlabikára medvede.sk/?action=prevencia
+ 37 ďalších príspevkovJanabilesova k článku: Potulky za krásami terchovských osád s deťmi Pridávam zábery z interiéru zvoničky U Marunov. Kľúče nám ponúkla pani, ktorá býva v dreveničke hneď pri zvoničke, ani sme nevedeli, že sa dá ísť dovnútra. Pote …
+ 10 ďalších príspevkovK článku: Za jarnými kvetmi na Devínsku Kobylu s deťmi
nová témaMuska k článku: Atraktívna Hradová a malebné okolie Tisovca Uff, tak tam ešte rýchlo vybehnem. Mne sa to doterajšie "lezenie" hrebienka celkom páči/lo. :)
+ 13 ďalších príspevkovMatobee k článku: Jesenno-zimný Slavkovský štít Jedným slovom nádhera. :-) Tiež som tam bol takto v jeseni, ale výhľady do diaľav boli obmedzenejšie a sniežiku bolo len kúsok na vrchole.
nová témaPeter61 k článku: Chcete zabiť medveďa? Ade.e , aj majster tesár sa utne.
+ 609 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Za zakvitnutými čerešňami v Brdárke Svatopluk, teraz som si všimol tvoj dotaz. Z Rakovca som šiel po žltej na Babinú, kde som prespal v stane a druhý deň som pokračoval po žltej cez Vlachovo do Br …
+ 9 ďalších príspevkovK článku: Prístrešok v sedle Korcháň
nová témaMatobee k článku: Juhovýchodnou časťou Levočských vrchov v marci :-) :-) :-)
+ 3 ďalšie príspevkyK článku: Prístrešok Verehovka nad Benkovcami
nová téma
Diskusná téma Horúce nápoje
Diskusná téma Horúce nápoje
Kamaráti-bratia, tímto vypisujem súťaž,(a hneď sa do nej aj zapojím) či otvorenú debatu na tému - poriadne a skvelé horúce nápoje nás horalov. Táto odnož by mala obsahovať recept na alkoholické drinky a la varené víno, grog, punč, hriatô a pod.. Sám by som chcel všetky vaše recepty odskúšať, otestoval by som ich a ak by ste to ,priatelia moji, akceptovali, tak by som ich tu v tomto abteilungu aj rád vyhodnotil.Lebo vzdelanie je predsa len to najlepšie, čo nás môže stretnúť.
Moj recept na varene vino: velice jednoduche. Na 1 liter napoja potrebujeme:
0,8 l vina (to jedno ci biele alebo cervene, vobec nemusi byt drahe)
0,2 l vody
cuker, klinceky, celu skoricu, kusek citronu
Postup: do vody dame vsetky ingrediencie, privedieme do varu a chvilku povarime. Potom prilejeme vino a pockame kym zovrie. Hotovo.
Pomer vino:voda si kazdy samozrejme moze upravit, ale mne to asi najvac chuti takto...
Na zdravie...
Medovinka z cajom
0,5 litra medoviny
0,5 litra caju ja pouzivam domaci bylinkovy (vlastny zber co je prave poruke)popripade cierny
2-3 klinceky
kusok skorice celej nie mletej
s klincekom a skoricou to neprehaname zbytocne to potom pripomina varene vino a prebije chut bylinkoveho caju a medoviny
do vody dame skoricu klinceky privedieme do varu odstavime nechame vyluhovat caj pridame medovinu a privedieme do varu dosladime podla chuti
v pripade konzumacie doma alebo na chate (v termoske sa mi to neosvedcilo) mozne pridat ovocie (nakrajany citron, pomaranc mandarinku, maliny ale aj citronovu a pomarancovu koru)
a hned v nadpise chyba :-)) s cajom idem sa hambit do kuta
HAMBIT sa nemusis, radsej sa mozes HANBIT :-)
GROG- suroviny : Rum, cukor kryštal.,citrón, horúca voda.
Postup : na jednu porciu potrebujeme cca 2-3 malé lyžičky kryštáľového cukru. Cukor dáme do kastrólika a na variči necháme pomaly karamelizovať do svetlohnedej farby. zalejeme asi 1,5 dcl vody (pozor prská), necháme variť až sa karamel rozpustí vo vode.Do dvojdecového hrnčeka nalejeme pol deci rumu a zalejeme ho vriacou vodou s karamelom. Ochutíme citronovou šťavou.
PUNČ: Postupujeme rovnako ako u grogu, len keď už je karamel hotový, pridáme ešte malý štamperlík ovocného sirupu. necháme ešte chviločku karamelizovať a až potom zalejeme vodou a rozvaríme.No a potom poldeci rumu, citron a zaliať vývarom. Do punču si môžeme pridávať hrozienka namočené v rume, nakladané višne, rozpolené mesiačiky mandarínky.
MÁSELŇAK. Postupujeme ako u grogu, len do hotového ,čo najviac horúceho grgrogu pridáme malú lyžicu masla a rozmiešame. Vždy pre upitím, musíme nápoj premeiešať, lebo maslo sa usadzuje ne povrchu. Dobre sa pije ale zle sa umývajú poháre.
Hriatô:
čo treba na tô: 45 a viac % alkohol(koňak,vodka,slivka), cesnak, cukor (na karamel), štipku masla.
postup: maslo tak na hrot noža rozpustíme a zasypeme cukrom aby sa nám pekne skaramelizoval (dobre miešať a na miernom ohni! variť) potom do karamelu pridáme pred koncom 3-4 strúčiky rozpučeného (jak žaba) cesnaku a trošíčku ho necháme rozvoňať .... nóó a potom vlejeme OPATRNE alkohol (množstvo je závislé na počte porcii) tak pol litra asi a opatrne na miernom ohni miešame a necháme rozpustiť karamel v ňom (nie celkom len kus na farbu) a potom takô horúce lejemô do pohárov dobre zohreje ruky aj bruškô :o)))))))
na zdravie kamaráti. :oP
Jóóój čítam a zabudol som kus vody je tréééba tak 3 deci na 1/5 litra alkoholu. Ospravedlňujem sa.
A to tu nikto nepozná recept na hriatô, do ktorého sa pridáva vypražená chrumkavá slaninka ???
Hriatô varievame s partiou na každej turistike. Stala sa z toho pekná tradícia.
Nadrobno nakrájanú slaninku dáme do kastrólika
a na miernom ohni ju necháme, nech si pustí tuk a opraží sa do chrumkava.
Pridáme kryštálový cukor a necháme skaramelizovať.
Zalejeme vodou, necháme ju zohriať (nemusí vriet).
Na záver dolejeme alkohol (slivovica, hruškovica, koňak, ...), chvíľu pomiešame a vypneme oheň, nech sa nám veľa alkoholu neodparí.
Všetko dávkujeme od oka a podľa počtu záujemcov.
Pijeme horúce, kultivovane z nerezových štamprlíkov. Chutí výborne a nakopne Vás na ďalší pochod.
Mkosik:
Do
not drink alcohol before you have finished your day in the
mountains. Trinke keinen Alkohol im Gelände.
Nie spożywaj alkoholu przed zakończeniem dnia
wyprawowego. No tome alcohol
hasta que haya terminado su actividad en la monta?a. Nonassumere alcolici prima di aver terminato la giornata in
montagna.http://www.theuiaa.org/medical_advice.html#4_x_4_Health_Rules_for_Mountaineers
Vinko varenuo:
Do hrnca nasypeme cukor, nechame na ohni skaramelizovat. Nalejeme vino, pridame klinceky, celu skoricu a celu vanilku. Ohrievame, nechame karamel rozpustit, avsak neprevarame.
inak konecne po case nejaka normalna tema tuna v diskusii :-)
MEDVEDIE MLIEKO
nalepsi recept ak na vas nieco leze, ale vy chcete na druhy den rano vyliezt z chaty do hor
mierky su take od oka, ved kazdy, ako mu chuti - slabsie, silnejsie, sladsie, jednoduchsie...
pre jedneho:
do mlieka nalamte skoricu (ako sa vravi, podla chute - ja davam tak pol dlheho sulceka) a prevarte
odstavte z ohna a na par minut dajte do mlieka vyluhovat sacok cierneho caju
vlejte rum
osladte medom
(naozaj odporucam toto poradie - hlavne aby ste med nedali do prilis horuceho mlieka, nech v nom vsetky dobre liecive veci pekne ostanu - vzdy mozte dodatocne trochu prihriat)
Nevedela som, že to má aj názov. Robím to tiež, ale iný postup: zohriať mlieko, pridať rum, med, mletú škoricu.. a ľahnúť do postele alebo vane :-)
Bez čaju.. a sypaná škorica má tiež svoje čaro ;-)