Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Horúce nápoje

Tidoj

Peter61: zaujímavá stránka. Asi si ju prečítam podrobnejšie.
A nechcem vyzerať chorý, alebo inak narušený, ale mňa by alkohol v lese nenakopol k ničomu. Mne v lese nechutí ani len to varené víno. Ale zase, ja nie som žiaden horal ani turista. Preto odporúčam iba horúci čaj, akýkoľvek.

Severka

no ja som to popravde tuto zimu prvy raz skusila s tym cajom a s nie mletou skoricou :) preto vravim, aj jednoduchsie (tym padom rychlejsie) sa da
toto som sa uz snazila iba vysperkovat a ten caj som sa dopocula od kamaratov spod tatier

a nazov som sa prvy raz dozvedela na Zamke :)

Radana

Nevedela som, že to má aj názov. Robím to tiež, ale iný postup: zohriať mlieko, pridať rum, med, mletú škoricu.. a ľahnúť do postele alebo vane :-)
Bez čaju.. a sypaná škorica má tiež svoje čaro ;-)

Severk

MEDVEDIE MLIEKO

nalepsi recept ak na vas nieco leze, ale vy chcete na druhy den rano vyliezt z chaty do hor

mierky su take od oka, ved kazdy, ako mu chuti - slabsie, silnejsie, sladsie, jednoduchsie...

pre jedneho:

  • 2dc mlieka
  • pol decko rumu
  • 1-2caj.lyz
  • skorica (najlepsie cela, lebo mleta vam v tam bude poletovat - resp poplaovat - a zavadzat)
  • sacok cierneho caju (to aj na 4 hrnceky staci jeden pytlik)

do mlieka nalamte skoricu (ako sa vravi, podla chute - ja davam tak pol dlheho sulceka) a prevarte
odstavte z ohna a na par minut dajte do mlieka vyluhovat sacok cierneho caju
vlejte rum
osladte medom
(naozaj odporucam toto poradie - hlavne aby ste med nedali do prilis horuceho mlieka, nech v nom vsetky dobre liecive veci pekne ostanu - vzdy mozte dodatocne trochu prihriat)

Tomaash

inak konecne po case nejaka normalna tema tuna v diskusii :-)

Tomaash

Vinko varenuo:

Do hrnca nasypeme cukor, nechame na ohni skaramelizovat. Nalejeme vino, pridame klinceky, celu skoricu a celu vanilku. Ohrievame, nechame karamel rozpustit, avsak neprevarame.

Peter61

Mkosik:
Do
not drink alcohol before you have finished your day in the
mountains. Trinke keinen Alkohol im Gelände.
Nie spożywaj alkoholu przed zakończeniem dnia
wyprawowego. No tome alcohol
hasta que haya terminado su actividad en la monta?a. Nonassumere alcolici prima di aver terminato la giornata in
montagna.http://www.theuiaa.org/medical_advice.html#4_x_4_Health_Rules_for_Mountaineers

Mkosik

Hriatô varievame s partiou na každej turistike. Stala sa z toho pekná tradícia.

Nadrobno nakrájanú slaninku dáme do kastrólika
a na miernom ohni ju necháme, nech si pustí tuk a opraží sa do chrumkava.
Pridáme kryštálový cukor a necháme skaramelizovať.
Zalejeme vodou, necháme ju zohriať (nemusí vriet).
Na záver dolejeme alkohol (slivovica, hruškovica, koňak, ...), chvíľu pomiešame a vypneme oheň, nech sa nám veľa alkoholu neodparí.
Všetko dávkujeme od oka a podľa počtu záujemcov.

Pijeme horúce, kultivovane z nerezových štamprlíkov. Chutí výborne a nakopne Vás na ďalší pochod.

Boro

A to tu nikto nepozná recept na hriatô, do ktorého sa pridáva vypražená chrumkavá slaninka ???

T.s.starec

Jóóój čítam a zabudol som kus vody je tréééba tak 3 deci na 1/5 litra alkoholu. Ospravedlňujem sa.

T.s.starec

Hriatô:
čo treba na tô: 45 a viac % alkohol(koňak,vodka,slivka), cesnak, cukor (na karamel), štipku masla.

postup: maslo tak na hrot noža rozpustíme a zasypeme cukrom aby sa nám pekne skaramelizoval (dobre miešať a na miernom ohni! variť) potom do karamelu pridáme pred koncom 3-4 strúčiky rozpučeného (jak žaba) cesnaku a trošíčku ho necháme rozvoňať .... nóó a potom vlejeme OPATRNE alkohol (množstvo je závislé na počte porcii) tak pol litra asi a opatrne na miernom ohni miešame a necháme rozpustiť karamel v ňom (nie celkom len kus na farbu) a potom takô horúce lejemô do pohárov dobre zohreje ruky aj bruškô :o)))))))

na zdravie kamaráti. :oP

Boro

GROG- suroviny : Rum, cukor kryštal.,citrón, horúca voda.
Postup : na jednu porciu potrebujeme cca 2-3 malé lyžičky kryštáľového cukru. Cukor dáme do kastrólika a na variči necháme pomaly karamelizovať do svetlohnedej farby. zalejeme asi 1,5 dcl vody (pozor prská), necháme variť až sa karamel rozpustí vo vode.Do dvojdecového hrnčeka nalejeme pol deci rumu a zalejeme ho vriacou vodou s karamelom. Ochutíme citronovou šťavou.
PUNČ: Postupujeme rovnako ako u grogu, len keď už je karamel hotový, pridáme ešte malý štamperlík ovocného sirupu. necháme ešte chviločku karamelizovať a až potom zalejeme vodou a rozvaríme.No a potom poldeci rumu, citron a zaliať vývarom. Do punču si môžeme pridávať hrozienka namočené v rume, nakladané višne, rozpolené mesiačiky mandarínky.
MÁSELŇAK. Postupujeme ako u grogu, len do hotového ,čo najviac horúceho grgrogu pridáme malú lyžicu masla a rozmiešame. Vždy pre upitím, musíme nápoj premeiešať, lebo maslo sa usadzuje ne povrchu. Dobre sa pije ale zle sa umývajú poháre.

Ice-age

a hned v nadpise chyba :-)) s cajom idem sa hambit do kuta

Ice-age

Medovinka z cajom
0,5 litra medoviny
0,5 litra caju ja pouzivam domaci bylinkovy (vlastny zber co je prave poruke)popripade cierny
2-3 klinceky
kusok skorice celej nie mletej
s klincekom a skoricou to neprehaname zbytocne to potom pripomina varene vino a prebije chut bylinkoveho caju a medoviny
do vody dame skoricu klinceky privedieme do varu odstavime nechame vyluhovat caj pridame medovinu a privedieme do varu dosladime podla chuti
v pripade konzumacie doma alebo na chate (v termoske sa mi to neosvedcilo) mozne pridat ovocie (nakrajany citron, pomaranc mandarinku, maliny ale aj citronovu a pomarancovu koru)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma