Komentár
Janabilesova k článku: Ľubova útulňa na Chotári Neviem poskytnut informacie, tento rok sme boli v inej časti Zázrivej. Odporúčam, kontaktovať majiteľa. Ak by boli nejaké nové informácie, prosím napísať do di …
+ 4 ďalšie príspevkyJanabilesova k článku: Ľubova útulňa na Chotári Neviem poskytnut informacie, tento rok sme boli v inej časti Zázrivej. Odporúčam, kontaktovať majiteľa. Ak by boli nejaké nové informácie, prosím napísať do di …
+ 4 ďalšie príspevkyPeter61 k článku: Začína jarná uzávera vo Vysokých a Západných Tatrách. Čo je v tomto období povolené? Paľo, vďaka za Baranec i za reťaze na Baníkove. hiking.dennikn.sk/…/na_barane… hiking.dennikn.sk/…/nove_reta… Keby si videl, ako pred pár rokmi "poopravovali" …
+ 14 ďalších príspevkovPavol Gavlák k článku: Turistov na Poľane napadol medveď dvakrát za sebou. Najhoršie bolo čakať na vrtuľník, báli sa, že sa vráti Pozdravujem Tomáša a jeho kamaráta a prajem im rýchle uzdravenie a spamätanie sa z tohto nepríjemného zážitku. Ako bývalému strážcovi Správy TANAPu, ktorý si v …
+ 39 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Zimná Krížna so záchrannou akciou Krásne končiny, bol som tu aj v takýchto podmienkach a tie výhľady dobre poznám. No terén a tie okraje snehových "útesov" sú zradné. Chlap mal šťastie že asi ne …
+ 5 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Jesenno-zimný Slavkovský štít Úžasné ako vždy, tie fotky sú perfektné a krajina v jesenných podmienkach proste nádherná. Tá viditeľnosť do 230 km je niečo neskutočné, takú som ja ešte nezaži …
+ 1 ďalší príspevokMatobee k článku: Prístrešok Sečianske lazy pod Babami Henrich pekný prístrešok a dobrý tip :-) Akurát ma zarazilo, že si naň vôbec nespomínam, iba na Chotú horu a pritom nevyzerá až tak novo. Išiel som touto žltou …
nová témaZabka k článku: Jarný výstup na Žľab a útulňu Zemlianku z Drietomy Martin ďakujem:) Rada navštevujem okolie Trenčína a vždy sa tam rada vraciam. Ty si mal tiež pekný zážitok aj fotky sú toho dôkazom:) Prajem pekné jarné potulky …
+ 1 ďalší príspevokAnna.lenkeyová k článku: Cerovou vrchovinou - zabudnutou kráskou Gemera Tu je ozaj krásne. Tiež sme to pochodili trikrát, úžasne krásny kraj je to. Prvýkrát sme išli z Blhoviec na Gudu a pokračovali na Steblovú skalu a do Hajnáčky, …
+ 17 ďalších príspevkovPeter61: Práca Na Horách 2024 auf der Stüdlhütte Allrounder*in / Koch/Köchin (m/w/d) gesucht alpenverein-muenchen-oberland…
+ 87 ďalších príspevkovKladivir k článku: Kratšie výlety: Hrad Hajnáčka, rozhľadne, Červená a Biela skala, Matka Božia a Štúrova lavička Radosť už len čítať, asi prekonáme lenivosť a niekam sa vyberieme...
nová témaAdushka k článku: Ako stráviť dva týždne v Albánsku, Kosove a Čiernej Hore s deťmi (1) Hehe, treba si prečítať článok, ktorý vyjde o necelý týždeň ;) Inak od Vusanje je na Kolatu dlhší nástup, z Valbone je to pekná nekompromisná direktka, krátka a …
+ 3 ďalšie príspevkyMisoB: TuristickaMapa.sk - fórum Máme upozornenie pre ten úsek už od decembra 2023, ale vďaka :)
+ 3324 ďalších príspevkovMatobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …
+ 6 ďalších príspevkovMatobee k článku: Jarný ťah z juhu na sever: Šahy – Hontianske Nemce Maťo veru vyrazil som v sivejšom marci na juh za už trošku veselšou krajinou. Zažil som pred 2 rokmi Krupinskú planinu okolo Bzovíka v zelenom a sviežom máji v …
+ 27 ďalších príspevkovJanabilesova k článku: Potulky za krásami terchovských osád s deťmi Pridávam zábery z interiéru zvoničky U Marunov. Kľúče nám ponúkla pani, ktorá býva v dreveničke hneď pri zvoničke, ani sme nevedeli, že sa dá ísť dovnútra. Pote …
+ 10 ďalších príspevkovK článku: Za jarnými kvetmi na Devínsku Kobylu s deťmi
nová témaMuska k článku: Atraktívna Hradová a malebné okolie Tisovca Uff, tak tam ešte rýchlo vybehnem. Mne sa to doterajšie "lezenie" hrebienka celkom páči/lo. :)
+ 13 ďalších príspevkovPeter61 k článku: Chcete zabiť medveďa? Ade.e , aj majster tesár sa utne.
+ 609 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Za zakvitnutými čerešňami v Brdárke Svatopluk, teraz som si všimol tvoj dotaz. Z Rakovca som šiel po žltej na Babinú, kde som prespal v stane a druhý deň som pokračoval po žltej cez Vlachovo do Br …
+ 9 ďalších príspevkov
Diskusná téma Horúce nápoje
Diskusná téma Horúce nápoje (strana 2)
Peter61: zaujímavá stránka. Asi si ju prečítam podrobnejšie.
A nechcem vyzerať chorý, alebo inak narušený, ale mňa by alkohol v lese nenakopol k ničomu. Mne v lese nechutí ani len to varené víno. Ale zase, ja nie som žiaden horal ani turista. Preto odporúčam iba horúci čaj, akýkoľvek.
no ja som to popravde tuto zimu prvy raz skusila s tym cajom a s nie mletou skoricou :) preto vravim, aj jednoduchsie (tym padom rychlejsie) sa da
toto som sa uz snazila iba vysperkovat a ten caj som sa dopocula od kamaratov spod tatier
a nazov som sa prvy raz dozvedela na Zamke :)
Nevedela som, že to má aj názov. Robím to tiež, ale iný postup: zohriať mlieko, pridať rum, med, mletú škoricu.. a ľahnúť do postele alebo vane :-)
Bez čaju.. a sypaná škorica má tiež svoje čaro ;-)
MEDVEDIE MLIEKO
nalepsi recept ak na vas nieco leze, ale vy chcete na druhy den rano vyliezt z chaty do hor
mierky su take od oka, ved kazdy, ako mu chuti - slabsie, silnejsie, sladsie, jednoduchsie...
pre jedneho:
do mlieka nalamte skoricu (ako sa vravi, podla chute - ja davam tak pol dlheho sulceka) a prevarte
odstavte z ohna a na par minut dajte do mlieka vyluhovat sacok cierneho caju
vlejte rum
osladte medom
(naozaj odporucam toto poradie - hlavne aby ste med nedali do prilis horuceho mlieka, nech v nom vsetky dobre liecive veci pekne ostanu - vzdy mozte dodatocne trochu prihriat)
inak konecne po case nejaka normalna tema tuna v diskusii :-)
Vinko varenuo:
Do hrnca nasypeme cukor, nechame na ohni skaramelizovat. Nalejeme vino, pridame klinceky, celu skoricu a celu vanilku. Ohrievame, nechame karamel rozpustit, avsak neprevarame.
Mkosik:
Do
not drink alcohol before you have finished your day in the
mountains. Trinke keinen Alkohol im Gelände.
Nie spożywaj alkoholu przed zakończeniem dnia
wyprawowego. No tome alcohol
hasta que haya terminado su actividad en la monta?a. Nonassumere alcolici prima di aver terminato la giornata in
montagna.http://www.theuiaa.org/medical_advice.html#4_x_4_Health_Rules_for_Mountaineers
Hriatô varievame s partiou na každej turistike. Stala sa z toho pekná tradícia.
Nadrobno nakrájanú slaninku dáme do kastrólika
a na miernom ohni ju necháme, nech si pustí tuk a opraží sa do chrumkava.
Pridáme kryštálový cukor a necháme skaramelizovať.
Zalejeme vodou, necháme ju zohriať (nemusí vriet).
Na záver dolejeme alkohol (slivovica, hruškovica, koňak, ...), chvíľu pomiešame a vypneme oheň, nech sa nám veľa alkoholu neodparí.
Všetko dávkujeme od oka a podľa počtu záujemcov.
Pijeme horúce, kultivovane z nerezových štamprlíkov. Chutí výborne a nakopne Vás na ďalší pochod.
A to tu nikto nepozná recept na hriatô, do ktorého sa pridáva vypražená chrumkavá slaninka ???
Jóóój čítam a zabudol som kus vody je tréééba tak 3 deci na 1/5 litra alkoholu. Ospravedlňujem sa.
Hriatô:
čo treba na tô: 45 a viac % alkohol(koňak,vodka,slivka), cesnak, cukor (na karamel), štipku masla.
postup: maslo tak na hrot noža rozpustíme a zasypeme cukrom aby sa nám pekne skaramelizoval (dobre miešať a na miernom ohni! variť) potom do karamelu pridáme pred koncom 3-4 strúčiky rozpučeného (jak žaba) cesnaku a trošíčku ho necháme rozvoňať .... nóó a potom vlejeme OPATRNE alkohol (množstvo je závislé na počte porcii) tak pol litra asi a opatrne na miernom ohni miešame a necháme rozpustiť karamel v ňom (nie celkom len kus na farbu) a potom takô horúce lejemô do pohárov dobre zohreje ruky aj bruškô :o)))))))
na zdravie kamaráti. :oP
GROG- suroviny : Rum, cukor kryštal.,citrón, horúca voda.
Postup : na jednu porciu potrebujeme cca 2-3 malé lyžičky kryštáľového cukru. Cukor dáme do kastrólika a na variči necháme pomaly karamelizovať do svetlohnedej farby. zalejeme asi 1,5 dcl vody (pozor prská), necháme variť až sa karamel rozpustí vo vode.Do dvojdecového hrnčeka nalejeme pol deci rumu a zalejeme ho vriacou vodou s karamelom. Ochutíme citronovou šťavou.
PUNČ: Postupujeme rovnako ako u grogu, len keď už je karamel hotový, pridáme ešte malý štamperlík ovocného sirupu. necháme ešte chviločku karamelizovať a až potom zalejeme vodou a rozvaríme.No a potom poldeci rumu, citron a zaliať vývarom. Do punču si môžeme pridávať hrozienka namočené v rume, nakladané višne, rozpolené mesiačiky mandarínky.
MÁSELŇAK. Postupujeme ako u grogu, len do hotového ,čo najviac horúceho grgrogu pridáme malú lyžicu masla a rozmiešame. Vždy pre upitím, musíme nápoj premeiešať, lebo maslo sa usadzuje ne povrchu. Dobre sa pije ale zle sa umývajú poháre.
HAMBIT sa nemusis, radsej sa mozes HANBIT :-)
a hned v nadpise chyba :-)) s cajom idem sa hambit do kuta
Medovinka z cajom
0,5 litra medoviny
0,5 litra caju ja pouzivam domaci bylinkovy (vlastny zber co je prave poruke)popripade cierny
2-3 klinceky
kusok skorice celej nie mletej
s klincekom a skoricou to neprehaname zbytocne to potom pripomina varene vino a prebije chut bylinkoveho caju a medoviny
do vody dame skoricu klinceky privedieme do varu odstavime nechame vyluhovat caj pridame medovinu a privedieme do varu dosladime podla chuti
v pripade konzumacie doma alebo na chate (v termoske sa mi to neosvedcilo) mozne pridat ovocie (nakrajany citron, pomaranc mandarinku, maliny ale aj citronovu a pomarancovu koru)