Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prací prostriedok Biowash

Diskusná téma K článku: Prací prostriedok Biowash

Outdoorové oblečenie obvykle nie je lacná záležitosť a tak sa oň treba starať tak, aby vydržalo čo najdlhšie, a to aj po funkčnej stránke. To predpokladá aj nepoužívať pri jeho praní bežné pracie prostriedky, či nebodaj aviváž. Po dlhoročnom používaní pracích prostriedkov Nikwax a Holmenkol sa mi do rúk dostal bio-prostriedok s názvom Biowash.

Jedlička

noo orechi su velmo dobrá vec ja mám rád vlašské raz som s nimi aj pral lebo som štiry zabudol vo vrecku monterkovej blúzy čo je vlastne tieš asi technické oblečenie a velmo dobre mi vyprali a ešte som ich potom aj zedol...

Zemo

V inych testoch prisli k zasadne odlisnym vysledkom, napr tu: playingfair.com.au/blog/?p=778 alebo v nemeckej relacii Galileo na Prosieben dokonca prali lepsie ako klasicky prasok, cele video sa uz neda najst, ale je to casto nepriamo spominane napr. tu (pre tych co vedia po nemecky): medizin-welt.info/…/aktuell.a…

A porovnavat ekologickost tych orechov k prasku mi pride az absurdne. Ako som uz spominal spotrebuje sa ich 10x menej, cize sa aj 10x menej transportuje aj ked na vacsiu vzialenost. Pri prasku navyse sa transpotuju aj suroviny z ktorych sa vyraba do fabriky. Tieto este k tomu musia byt aj nejako vytazene, chemicky spracovane a tak dalej. Tie orechy rastu na divokom strome. Navyse pri nich nieje potrebne pouzivat avivaz, pretoze pradlo pri nom netvrdne. Takze zase sa nemusi x kilo transportovat. A nezanechava v pradle ziadne zvysky chemikalii, takze je to vhodne aj pre alergikov.

Netreba sa nechat masirovat marketingom, prat sa da aj bez drahych praskov z fabriky.

Pinus

V teste bolo jasne uvedené, že orechy na pranie urobia rovnakú službu ako horúca čistá voda. Ohľadom ekologickosti len stručne: Pací prášok sa vyrába kdesi v Európe, možno aj na Slovensku. Orechy sa dovážaju cez pol zemegule na kontajnerových lodiach. Žiadna spoločnosť, ktorá ich dováža, nedováža predmetné orechy len v niekoľko kilogramových množstvách.

Zemo

K tej neekologickosti tych orechov - my ich doma pouzivame cca rok. A to sme minuli za ten rok jedno balenie polkilove. Stalo cca 5 euro. Perieme v tom 85% veci, jedine na biele a velmi zaspinene veci pouzivame klasicky prasok. Silne pochybujem ze by to bolo neekologickejsie prepravit 0,5kg orechov z Indie ako prepravovat 5 kilo klasickeho prasku bohvie odkial.

A tie akoze "testy" - vacsinou tam testuju tak ze nakydaju na pradlo kecup, vino, horcicu a neviem co este a podla toho hodnotia ako to perie. Ono to znie sice fajn, ale ja osobne si kecup ani horcicu nekydam na oblecenie zrovna pravidelne. Prepotene a mierne spinave pradlo, ktore tvori drvivu vacsinu (pokym nemate deti :-) to vyperie velmi dobre. A ako bolo spominane v clanku, je to vynikajuce na sportove oblecenie.

Sona

Fangorn, prala som v tom aj softshell, nic sa mu nestalo, vypral sa.

Pinus

Tie orechy na pranie, to je pekná blbosť a mýtus. Viď: byznys.lidovky.cz/…/moje-peni… Nuž, ale reklama a masírovanie mozgov médiami funguje. Orechy nie sú o nič ekologickejšie ako obyčajný prací prášok, lebo sa dovážajú až z Indie.

Fangorn

je to aj na pranie softshell bundy? prípadne poraďte niečo na bundu. :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma