Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: V lese za kaplnkou

Diskusná téma K fotke: V lese za kaplnkou

O tomto mieste som našiel jedinú zmienku (na stránke obce Dobrá Voda): "Črepy keramiky z 10. - 11. storočia sa našli aj na ďalších miestach v intraviláne a extraviláne obce západne od prameňa Mariáš, nad kaplnkou Najsvätejšej Trojice, na kóte 351 m. podľa mladších nálezov črepov a železných hrotov šípov v priestranstve opevnenom valom a priekopou možno tu predpokladať existenciu stredovekého hrádku." Malo by sa jednať o toto miesto. Na fotke vidieť val a nejakú vyvýšeninu. Viac informácii som nezistil. Jedná sa o zaujímavú lokalitu práve preto, že sa o nej nikde nepíše. Čiže je to také tajuplné. Kedysi dávno keď som tu v okolí bol, som si lámal hlavu nad tým, prečo sú po okolí v zemi vyhrabané také jamky. Jednalo sa o vykrádanie tohto náleziska...

Vladvlad

K poslednému odstavcu môjho včerajšieho príspevku by som chcel ešte dopísať aj lokalitu Plavecký Peter - Hradisko. Už neviem kedy a kde som o to čítal, že sa tam tiež kedysi bolo nejaké osídlenie, samozrejme názov lokality to podporuje.
Na tunajšej mape to nie je zobrazené mapy.hiking.sk/?x=17.33864046… ale na inej áno goo.gl/VFI4X Chystám sa sem už veľmi dlho, snáď ma tidojove a moje posledné fotky s touto tematikou nakopnú :)

Vladvlad

Neviem prečo, ale nejak ma celkom laicky zaujímavjú takéto historické miesta a to hlavne v lokalitách, ktorí sú mi blízke. Tu je to napríklad aj množstvo pozostatkov lesných železničiek.

Ako píšeš, presne na takýchto miestach asi treba hľadať podobné "náleziská".
Myslím, že informácie sa dajú nájsť v odborných publikáciách, ktoré sú ale ktovie kde uložené.
Asi som si mal vybrať iný študijný odbor, by som sa dozvedel viac :) Ale to by som sa musel vrátiť 6 rokov dozadu :)))

Neďaleko je asi podobná lokalita Hrádok-medzi Prašníkom a Košariskami mapy.hiking.sk/?x=17.61937118… už len ten názov o tom vypovedá. Tam som ešte priamo nebol aj keď po tej modrej značke som kedysi dávno išiel.
A rovnako netreba ísť ďaleko, susedná obec Hradište pod Vrátnom to má priamo v názve dejinyzahoria.sk/…/hradiste-p… Osobne ma zaujímajú takéto menej známe lokality.

Tidoj

No... v podstate by aj toto miesto zapadalo do takého môjho jednoduchého kľúča, ako nájsť "hradiskové" miesto. Lokalita je vždy nad nejakými dôležitými komunikáciami, prechodmi, priesmykmi a brodmi. Alebo pri dôležitých zdrojoch (napr. tu voda, teda prameň). A nad takouto lokalitou treba hľadať výbežok nejakého chrbta, ktorý nie je príliš vysoko - buď oválny (ako tu alebo bojnianske Valy) alebo okrúhly (ako bojnianske Hradisko). Výbežok, ktorý je z troch strán chránený strmými svahmi a štvrtá strana je úzka šija, ktorou je ten výbežok napojený na vyšší kopec, ktorý mu poskytuje závetrie (asi). Tú šiju prehradia priekopou a valom, postavia bránu a sú chránení z jedinej strany vhodnej na útok. Ale zase, boli aj hradiská na vrcholoch kopcov ako Pohanská alebo Braunsberg, tak neviem, či som sa trafil do rozmýšľania dávnych ľudí... Toto miesto tak ale vyzerá (aj všetky tri bojnianske), a na tej tvojej predošlej fotke so skalným previsom tiež. Musím pozrieť nejaké iné, že koľko z nich by sedelo podľa takejto schémy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky