Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Pri červenom kríži

Diskusná téma K fotke: Pri červenom kríži

Nachádza sa vedľa lesnej cesty nad Mokrým jarkom na Devínskej Kobyle. Kedysi slúžila ako vozová cesta medzi Devínom a Dúbravkou. Čo symbolizuje kríž netuším, možno pamiatku na udalosti počas vojny. Približne o pol kilometra nižšie je rovnaký kríž, len o polovicu menší. Ak niekto vie viac, nech sa s tým kľudne podelí. Dnes bolo celkom sviežo, aj spolu s vetrom. Ľudí bolo v lese pomenej.

Sona

Povod kriza netusim, ale pamatam si svoj vylet okolo. Sli sme so sestrou z Karlovky na luku a potom len tak naverimboha do lesa, na luky s vyhladom na Devin, cez Mokry jarok po dost pochybne vyzerajucom mostiku a potom sme vysli tu pri krizi a sli dalej po cervenej.

Vladvlad

Či tam bola závora Tomáš neviem, ale tie sa väčšinou dávajú na kraj lesa, prípadne na nejakú odbočku významnejšej lesnej cesty.
Kríž je postavený na hraničnom kameni, na ňom sú kahance a na strome kvety, čiže istý "spomienkový" význam to mať musí. Zhodou okolností ma pri fotení tohto miesta obiehala nejaká staršia dvojica turistov. Spýtal som sa ich, či o tomto tu niečo tušia, ale nevedeli nič.
Čiže zatiaľ to pre mňa zostáva záhadou, podobne ako množstvo šípok v okolí Peterklinu, Bučkovej a Zámku. A aj iné miesta, na ktoré si teraz nespomeniem.

Tmax

Neviem, či si to namýšľam, ale stále mám pocit, že na tom mieste bola pred rokmi závora. A potom z nej vznikol tento kríž. Možno ma vyvedieš z omylu, Vlado :-) Každopádne jeho význam nepoznám.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok