Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Starí sprievodcovia a horská literatúra

Diskusná téma K článku: Starí sprievodcovia a horská literatúra

Fascinuje ma čítanie starých turistických sprievodcov. Ako autori aj bez vymožeností dnešnej doby dokázali napísať diela, ktoré častokrát slúžia turistickej verejnosti dodnes. Bolo to aj preto, že pri tvorbe sprievodcov pracovali priamo v teréne. Názvy dolín či vrchov neodpísali (častokrát nesprávne) od iných autorov, ale informácie zbierali priamo v teréne a na názvy sa pýtali miestnych ľudí (drevorubačov, pastierov, bylinkárov atď.), ktorí každodenne prichádzali do styku s horami a práve z ich skúseností vychádzali pri tvorbe názvoslovia.

Noro.hory

PJano,čítaš mi moje tajné myšlienky!Mám sen založiť web stránku,kde celý obsah každej jednej knihy či časopisu bude voľne prístupný verejnosti.
Žiaľ,strach z porušenia autorských práv a následné problémy mi nedovolia zatiaľ nad niečim takým uvažovať.Bohužiaľ....

PJano

Fajnšmekri sa nikdy nezrieknu možnosti bezprostredného, dôverného dotyku so zažltutými či zošednutými obalmi a listami starých diel. (Veľká časť peňažného obehu je spojená s oveľa "nepochopiteľnejšími" javmi ako zberateľstvo starožitností.) Hľadači "čistých informácií" dajú prednosť digitalizovaným produktom. Všetky publikácie budú koniec-koncov zdigitalizované. Ako však dosiahnuť, aby cena za informácie nebola neprekonateľnou prekážkou pre ich získavanie a aby zároveň vlastníci autorských práv neboli nijako ukrátení?

Robbie

Historická cestovatelská literatura je aji mojí "úchylkou". Po svém dědovi mám ve sbírce spoustu krásných kousků - průvodců, prospektů i map. Vždy je moc příjemné číst si a představovat, jak vypadaly hory v dobách, kdy se turistika teprve začínala rozvíjet. Musely to být z tohoto hlediska hezké časy.

Vladeno

Okrem iných kníh o slovenských horách,tiež mám tri z päťdesiatych rokov. A uvedomujem si,že dýchajú kusom histórie. Krásny článok. Držím palce k ďalším zberateľským úspechom.

Starec

Parádny článok. Dnes ľutujem, že som kedysi dávno vyhodil knižku z roku 1958 Ubytovanie na Slovensku (zdedil som po rodičoch), ktorá opisovala všetky turistické chaty, hotely a ubytovne u nás. Ešte bez fotiek, ale s kresbami. Ako malý chlapec som v nej rád listoval.
Norbert, fandím a držím palce.

Sona

Pozeram na toho sprievodcu Nizke Tatry, ze to mi je akesi povedome. Je to edicia, z ktorej mam Vysoke Tatry (Tatran, 1952). Tiez z antikvariatu.

Noro.hory

Som veľmi rád,že sa článok páčil:-) Ak sa niekto bližšie zaujíma o osobu Miloša Janošku, v časopise TATRY, číslo 3/2011,som napísal obsiahli článok o M.J.
Pre všetkých nadšencov starých kníh o horách môj e-mail: noro.hory@gmail.com

Boro

Starký, jednoducho paráda. Človeka vždy poteší, že sa nájde niekto, kto takéto veci schraňuje a venuje sa im. Vďaka.

Pf.69

Dobré ! Hned sa presúvam do našej ,ubohéj M.K .

Lukáš Lenon

Díky zy článek! Vždy mě fascinuje číst podobné staré příběhy. Už je "výstupy na 131 vrcholů a sedel" zní z dnešního pohledu neuvěŘitelně. Nedávno jsem v jedné čajovně objevil fotografickou knihu z roku 36(nebo 46, přesně už nevím) a fotografie notoricky známých míst, jako Vrátná dolina nebo Chopok jsou až neuvěřitelné!(ten Chopok obvzlášť, KDYŽ VÍME CO SE TAM DĚJE,ŽE?).Nebo záběřy dehdejších horolezců, kdy jejich vybyvení je z dnešního pohledu až směšné.. Závidím tu sbírku! Opatruj ji jako poklad! Horám zdar.

TDD

Ďakujem,
pekné čítanie na začiatok slnečného dňa. Inšpiratívný odkaz (už viem, že do BŠ na určené miesto si odskočím).
Súhrnné podanie - slovníček názvov by vydalo asi aj na zábavný článok - test znalosti slovenčiny a krajových názvosloví...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov