Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Útulňa Schovánka

Pipas

Bol som tam 20-21.10 sám. Trošku to vypadalo opustene a myslím, že aj vybavenie nie je také ako predtým, asi tam dlhší čas nikto nebol. Peterky bohužiaľ dymia a neodporúčam ich používať, snáď sa mi podarí nejaké zaobstarať a doviezť.

Pavol "Chodec" Horvath

Na Schovanke vsetko v poriadku. Cestou na Schovanku z Fackovskeho sedla prebieha tazba, takze idylka sa skoncila...

MatusM

Dík Ľubo, áno, tam je tá útulňa, teraz je to OK. Ďakujem.

MatusM

Tu sú správne súradnice chatky: N 48° 56.527 E 018° 36.728

Posielam adminovi na opravu.

Miso1099

Isiel som, nenasiel som, pojdem skusit zasa. Suradnice su uplne naprd, ale podla tych fotiek uz asi viem ktorym smerom sa vydat

Šaňi

Keď sa na podobné miesto vyberiem, počítam aj s možnosťou, že útulňu nenájdem a pod.
Mokrý... hladný... zlé počasie... k tomu nemám čo dodať.

Pavol "Chodec" Horvath

GPS suradnice nemam, kedze nepouzivam GPS. Napisem len ako sa tam dostat + fotky.
Caro hladania je carovne len za urcitych podmienok. Nie ked si mokry, hladny a je zle pocasie a rychlo potrebujes miesto kde sa "utulit". Aj ked schovanka je skoro hodinu (podla tempa) od sedla.

Šaňi

Pavol "Chodec" Horvath sám píšeš, že si útulňu našiel, rovnako ako ja a aj kopa ďalších pred Tebou. Na základe čoho si ju našiel? Preto si myslím, že súčasný popis a aj súradnice sú dostačujúce. Prečo okrádať ľudí o čaro hľadania. To už naozaj všetci potrebujete "pečene holuby"? Všetky ostatné útulne majú presne súradnice. Doprajte Schovanke dostáť svojho mena.

MisoB

Tož, keď navrhuješ, uveď presné súradnice a napíš kvalitný popis. Radi ten článok aktualizujeme :)

Pavol "Chodec" Horvath

Utulnu so nasiel. Ani GPS suradnice ani popis nepomoze pri najdeny utulne. Cestou na utulnu som rozmyslal a navrhujem aby boli uvedene presne suradnice, kvalitny popis alebo aby bola kompletne odstranena z hikingu. Ked ju nemozes najst bez problemov, nesplna podmienky utulne: miesta kde sa da schovat/prespat. Nech to bude utulna lebo trampska buda (alebo iny nazov ktory im vyhovuje). Dakujem.

Boriles

Ahojte, Rád by som pár slov k Schovanke:
Zrub "Schovanka" mala a má v prvom rade Trampskú dušu. Do jej histórie nechcem zachádzať, nakoľko v tom nemám prehľad, no viem, že bola postavená a udržiavaná do dnešných dní väčšinou chlapcami viac menej z blízkeho okolia, zoskupených do Trampských Osád. Najmä TO Losí Potok, TO Kajmani, TO Dedovci,... plus pár Trampských Samotárov a Kamarátov. Mnohé z týchto osád dodnes plne fungujú, a Schovanka je ich druhým domovom.
Schovanka je stará ako republika ( postavená asi v r. 1992), kedy internet bol ešte v plienkach, takže s jej celoštátnym či až medzinárodným povedomím sa pri jej stavbe vôbec nepočítalo. Sám som bol svedkom, keď sa istého roku k nej prihrnulo večer na Silvestra asi 25 poliakov. No našťastie s tým rátali, že bude plne obsadená (domácim osadenstvom), mali dobrú výbavu, tak v pohode prespali vonku.
Bol som tam nedávno, i náhodou som sa stretol so starími osadníkmi s ktorími sa trošku poznám a hodil s nimi reč. Dosť sa hnevali a oprávnene, že ľudia dokážu až nepochopiteľne do týždňa zlomiť porisko na novej sekere, alebo pália vonku na ohnisku napílené a narúbané drevo, ktoré je určené do vnútra do piecky. Pritom pár metrov navôkol v lese je spústa konárov. Vedzte, že (nie pravidelná) jesenná chystačka stojí chlapcov nielen veľa úsilia, ale i eúr, nakoľko drevo (aby neboli problémy s lesníkom) sa normálne kúpilo. 
Aj keď by malo byť akýmsi nepísaným pravidlom, že starý osadníci majú prednosť, nikdy som nepočul, že by zo Schovanky niekoho vyhodili. Ba skôr opačne. Ja ich vnímam ako dobrích, ústretových ľudí, ktorý keby stretli toho zablúdilca na lúke čo mal zlé súradnice, tak ho isto na Schovanku osobne zavedú a ukážu mu i neďalekú studničku.
Nakoniec - Pomôcť v núdzi je nielen trampské pravidlo. No a Schovanka takúto pomoc vo forme prichýlenia pred nečasom vždy srdečne ponúkala a ponúka. Ako trampom tak i každému, ktorý týmto krajom prechádza.
Vedzte však, že napriek tomu, že je Schovanka otvorená s láskou každej živej duši, má svoje obmedzené kapacity nielen počtom miest na spanie, ale i časové. S plánovanými i spontánnymi akciami menších i väčších rozsahov treba počítať, kedy je najmä cez víkendy a sviatky veľká pravdepodobnosť, že bude obsadená väčšinou ľuďmi z trampských osád, alebo jej priaznivcami a častými návštevníkmi z priľahlého okolia, ktorým prirástla k srdcu mnou nevynímajúc. 
Takže - aspoň ja z môjho pohľadu by som Schovanku za akúsi oficiálnu „celoštátnu“ útulňu akou je napr. Ramža nepovažoval, no s otvorenosťou a prichýlením s ňou môžete s Ohľadom na hore uvedené skutočnosti počítať . /Boriles/

Pipo

Tu ide o to že boli zlé skúsenosti s tým že tam chodili \"ľudia\" ktorí sa tam šli len ožrať a narobiť bordel, bohužiaľ je to tak. Teraz na to doplácajú ľudia ktorí tam chcú prespať po celodennej túre. Tí čo stavali tú chatu to nikdy nechceli mať uzamknuté no dať gps no neviem ako sa k tomu mám postaviť. Možno práve preto že o tej búde nevie veľa ľudí ešte stojí na svojom mieste a ked dá človek GPS tak to nedá len tým čo majú dobré úmysli. Keby niečo tak
pipas-reqal@azet.sk

Pavol "Chodec" Horvath

Ked si spravcovia utulne nepraju tak treba suradnice zrusit. Najst utulnu by mal byt zazitok ktory sa viaze k prenocovaniu.

PaliT

Tiež by som sa prihováral za to, aby boli súradnice presné alebo žiadne.
Zažil som hľadanie studničky, ktorá bola zapísaná zle a to je po celodennom chodení po horách dosť frustrujúca skúsenosť. V tomto prípade sa síce jednalo skôr o omyl/chybu, ale útulňu buď chceme zverejniť alebo nechceme.
(Možno by to mohol byť aj podnet na zváženie platenej GPS Hiking databázy, kde by niektoré lokality mali byť ako prémiový obsah).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum