Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Lipnerova rizňa

Kamzik21

Peter 61: No myslim ze ked mas pasy nemas problem sa vratit hore. bez pasov bez sance, akonahle vypnes viazanie si po pas a hlbsie v snehu- vlstna skusenost tento vikend sme tam robili sondu je tam 2,5 metra a viac snehu.
Myslim ze to znacenie kazdy normalny clovek pochopi a nepochopia to len jednotlivci ktory sa hore vyvezu lanovkou maju na prilbe kameru co najsirsie lyze alebo snowboard a chcu si dokazat aky su machri. Myslim ze spravny skialpinista pozna nastrahy terenu, lavinovu situaciu a vsetko co k tomu patri.

Rast

Ako je to tam znacene? Je vyznacena spravna cesta az dole k spodnej stanici lanovky? Ci je to znacene len k spodnej stanici kotvy v Ostiepkovej mulde? Da sa v pohode najst ten zlab vpravo od Lipnerovej Rizne?

Tutoka

Myslim si, ze z hladiska predchadzania nehodam by sa mala v mape vykonat nejaka uprava, napriklad oznacit dane miesto ako zráz. Neviem, preco tomu tak doteraz nie je. Mozno rizna nesplna pri danej mierke nahladu kriterium dostatocnej rozlohy. Pritom sa z pohladu mapy moze javit dany zlab ako najschodnejsia alternativa. Vsetky zlaby na vychod, resp. na sever od lanovky na Snilovske sedlo, su totizto (po zapnuti vrstvy lavin) oznacene ako lavinozne, len ten jeden okolo Lipnerovej rizne nie.
Co sa tyka oznaceni osadenych priamo v terene, oblast, odkial mozu lyziari k ripni najazdat, je zrejme sirsia, nez len okolie Ostiepkovej muldy. Sudiac podla mapy, vidm, ze sa tam da lahko zabludit aj po zlyzovani severneho svahu Chlebu.

RastoS

Lipnerka laka pokracovat dole.....asi by tam mala byt vystrazna tabula-teda na konci OM. nikdy som tadial nesiel na lyziach, klasika popod lanovku je celkom pekny adrenalin v hmle:)mozno dat tam provizorne ocelove lano by stalo za to pre neznalych.

Peter61

2 rastoS , nebol som tam, ale takto z tepla :
Je to mimo TZCH a mimo povolenych lyziaskych tras, takze ak by napr. HZS chcela osadit napr.retaze alebo ocelove lana ( "ferrata", nie provizorne) chcelo by to suhlas SOPR a (mozno aj) vlastnikov. Naco ? kvoli tomu, ze dakto uverejnil nejaky nepresny popis a ludia nevedia co so sebou ? ( vid prispevok 20/02/12 19:25 kamzik21) ?

HZS a SOPR maju ( za nase peniaze) ine ulohy ako takymto podporovat ludi, co sa nevedia vmestit do koze. Situacia sa od cias P.Lipnera ( R.I.P) zmenila. Je spusta inych miset, kde treba vymenit /osadit istenie.

Peter61

Tutoka et.al.:

pri vstupe do lavinoveho terenu by mali ludia vediet aj posudit miestne lavinove nebezpecenstvo, nielen si pozriet na mape lavinove drahy.http://mapy.hiking.sk/blog/#legenda-laviny

"Z povahy vysokohorského terénu a lavínovej problematiky vyplýva, že výskyt lavín môže nastať aj v územiach, ktoré nie sú na tejto mape vyznačené. Pohyb mimo vyznačené lokality preto nezaručuje návštevníkovi istotu, že nebude zasiahnutý prípadnou lavínou"

Lubo

Rizne v Malej Fatre su mimoriadne zradne. Aj maly splaz vie byt smrtelny ked sa natlaci (spolu s obetou) do lievika. Les pritom moze vytvarat falosny dojem bezpecia. Celkom sa cudujem bezstarostnym freeriderom, ktori traverzuju daleko od Ostiepky takmer az k Stenam.

Kamzik21

suhlasim peter61 aj lubo. Ta mapa lavinovych drah to nema ziadnu vypovednu hodnotu. Mozno nejaka hruba orientacia pre turistov. Inak vzdy treba posudit lokalnu situaciu.V nedelu sme boli v M. Fatre a videl som v lese popadanych viacero menších lavín ktoré tam ešte ráno neboli keď sme šli hore. No aj nám sa podarilo skoro niečo otrhnúť ustali sme to =)

Ramon8

To musí byť poriadny extrém, keď nikto nevie výjsť hore, kadiaľ zlyžoval ... alebo skôr sa nikomu nechce trepať hore do kopca :-)))

Kali11

Nemusi to byt extremny sklon,len staci novy napadany prasan,cca 1 m a siel som asi 1 m za 1h,aj som vyzul lyze, potom obul,potom som skusil po kolenach a ruky som opieral o lyze,smiesny kopec som zdolaval pol dna.Nebol signal,vratit sa nedalo.Mal som este psa NO,ten v tom snehu bol stale na jednom mieste.Pokracoval po mojich stopach.Pes mal 4x4 a mal problem.

Lukylez

V sobotu sme slapali na pasoch. zlyzami sme sa borili az po kolena. V preslapavani sme sa striedali ale aj tak to bola neskutocna makacka. Pri pokuse opriet sa o palice sa borili aj s tanierikmi az po rucky. V strmsich partiach to bolo takmer nemozne. Neviem si predstavit ako by som mal pokracovat bez pasov. Pri vyzuti lyzi by to bolo po hrud. bez pasov by nebol mozny postup dalej.

Tigervegetarian

A aký je sklon toho žľabu pod OM? Ak tam aj napriek terajšej bohatej nádielke snehu a pravidelne sa objavujúcim neopatrným lyžiarom tohto roku nepadla žiadna lavína, tak to asi nie je veľmi strmé.

Súhlasím s tým čo napísali Kali 11 a Lukylez. Napríklad v takých podmienkach aké boli koncom minulého týždňa je pohyb v snehu problém aj s lyžami. Ak sa človek drží pravidelne prešliapávanej stopy tak sa to moc nezabára, ale ak sa pri zjazde dostane niekde mimo, tak to môže byť problém. Keď je veľa nového snehu, zabára sa aj s lyžami aj po kolená, a hore kopcom to nemusí ísť vôbec, lebo lyže sa prehýbajú, opierajú sa iba o špičku a pätu, a nedržia. To že sa nedá oprieť do paličiek lebo tie sa zabárajú príliš hlboko je tiež veľký problém. Pešo to neide vôbec, tam sa dá iba vydupávať akési schody v snehu. Je to mimoriadne namáhavé, rýchlosť napredovania je pár metrov za hodinu.

Bikemartin

tiger, sklon terénu je len jeden z mnohých faktorov. Priebeh tejto zimy je zatiaľ veľmi priaznivý, čo sa stability snehu týka, pozri profily na laviny.sk

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov