Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Spanie v Javorovej a Bielovodskej doline

Diskusná téma Spanie v Javorovej a Bielovodskej doline

Určite sa tu nájde človek, ktorý dobre pozná tieto doliny, ja som v nich ešte zatiaľ nebol, ale tohto roku by som chcel spraviť prieskum:) Najlepšia trasa mi pripadá byť prechod z južnej strany Malou studenou dolinou do Javorovej d. a späť hore Bielovodskou d. do Veľkej Studenej doliny, budem vdačný za všetky postrehy a rady a hlavne info o možnosti nocľahu na severnej strane-napr. či niekto pozná nejakú kolibu alebo iný nocľah v týchto miestach.

Lubo

Podla mojich info je funkcne horolezecke taborisko v Bielovodskej doline. Povolenie na noclah si treba zakupit u horara v usti doliny. Osobne som tam este nemal tu cest spat, ked ho navstivis, urob fotky a pripadne napis clanok. Urcite sa potesi nejeden turista :-).

Zan

Pochádzam odtial takze info o táborisku v Bielovodskej doline môzem potvrdit. Este sú 2 chaty v Bielovodskej a 1 chata v Javorovej doline. V oboch prípadoch je nutné kontaktovat horárov.

Ondro_RK

Bielovodskou dolinou som išiel túto nedeľu, takže mám dosť čerstvé info:

  • to táborisko je stále funkčné (mám foto)
  • prvá chata - je lesovňa, teda horáreň, kde sa ubytovanie neposkytuje. Majú to aj napísané na bráne pred horárňou, vyberám len pár odstavcov:
  • táto budova neslúži ako prístrešok pred dažďom
  • toaleta nie je verejná
  • táto budova je horáreň
  • horáreň slúži na odpočinok horára a jeho rodiny
    Aj keď peniaze robia divy všakže...
  • tá ďaľšia chata (tiež mám foto) zas nie je akosi funkčná - je uzamknutá, aj keď okienko nad válovom sena bolo otvorené, takže tam hore by sa dalo prespať...
  • a potom je ešte vo vysokohorskom prostredí výborné bivakovacie miesto, o ktorom pravdepodobne veľa ľudí nevie ;-)

S Lubom som sa dohodol, (ak to ešte platí:-) že opíšem túto trasu: Lysá Poľana-Bielovodská dolina-Poľský hrebeň-Východná Vysoká-Velická dolina-Sliezsky dom-Hrebienok...

Lubo

Ondro, samostatny clanok by si mohol urobit na temu horolezeckeho taboriska. Bude to sice trochu prdel, ked sa bude nachadzat medzi chatami, ale vsak je to horske ubytko :-).

Martin

To Ondro_RK:
Veru, popíš tu trasu, ale nie moc pekne lebo mi bude ešte viac ľúto, že som ju ešte nespravil. Prvý krát som sa dostal hlboko do Bielovodskej doliny ako dieťa s rodičmi, ale museli sme sa vrátiť, lebo pokračovanie bolo nad časové možnosti. Odvtedy (skoro 40 rokov) som sa z času načas chcel vrátiť do tejto nádhernej doliny a prekonať hrebeň Tatier, vrátane odbočky na Vysokú, ale s pribúdajúcimi rokmi odchádzajú nielen kolená, kapacita pľúc, ale aj vhodní spoločníci. Takže budem rád, ak mi niekto na Hikingu priblíži to, o čo som prišiel. A možno ma vyhecuje k neočakávanej aktivite.

Ondro_RK

Lubo,
ono to táborisko je vlastne v strede jedno veľké ohnisko pod strechou (priemer cca 12m) a okolo neho plochy z dosiek pripravené na bivak je ich asi 15 a tak asi 50m ďalej tam je aj záchod.
No a vyššie je potom to výborné bivakovacie miesto pod skalou (tak pre 4-5 ľudí aj som tam vliezol a nafotil si to:-) len toto neviem, či mám v tom článku (prípadne samostatnom článku) opísať, či sa na mňa nebudú horolezci hnevať :-)
Martin,
no už moje úvodné fotky snáď hovoria za seba:
hiking.sk/…/bielovodska_dolin…
hiking.sk/…/litvorove_pleso_t…
normálne mám problém vybrať 25 fotiek :-)

Lukaso

Ďakujem Vám všetkým za Vaše ohlasy a dúfam, že diskusia sa ešte neskončila-práve naopak. Teším sa aj na článok(články), ktorý(é) si tu čoskoro dúfam prečítame:)O tom táborisku som vôbec nevedel, v mape ho nemôžem nájsť. Prezradíte prosím kde sa presne nachádza? A ako je to s jeho využívaním? Treba teda najprv dole zaplatiť horárovi? V mojich úvahách je práve cesta z dola nahor ale pri opačnom smere je to otázne a otázne je to aj s dostupnosťou horára-teda ako ja horárov poznám:)Možno som príliš nedočkavý a neviem vydržať do vydania článku, ale pochopte, že už pár rôčkov tam túžim ísť a teraz budem mať konečne na to čas a príležitosť sa tam dostať, takže mi to stále hlavu máta:)

Ondro_RK

Lukaso,
Ja som v auguste 2006 išiel trasu: Tatranská Javorina-Javorová dolina-Sedlo Sedielko-Malá Studená dolina-Hrebienok-St.Smokovec za 1 deň. Túto trasu ísť v opačnom smere je menej namáhavé a v pohode sa to dá za 1 deň prejsť, takže by si potom mal azda najlepšie prespať niekde v Tatranskej Javorine.
A potom Ťa už nemusí zaujímať to táborisko v Bielovodskej doline (neviem koľký plánujete ísť) ale tam by som Ti ani moc neodporúčal prespať - je tam dosť neodvezených odpadkov, no a keďže je to rajón medveďa, tak by si kľudne mohol dostať v noci takúto návštevu...
Táborisko sa inak nachádza zhruba 2hod. od ústia Bielovodskej doliny (od Lysej Poľany) po pravej strane.
Skôr by som Ti potom odporučil ten bivak, čo som už nižšie spomínal, ten je už v Litvorovej doline. Ak budeš chcieť - môžem Ti poslať fotky, ako to tam vyzerá a kde presne sa nachádza, tento bivak aj tak v článku nebudem opisovať - keďže by som tu tak zrejme navádzal na porušovanie návštevného poriadku, keďže neviem, či je oficiálne povolený...
Inak článoček snáď do konca týždňa bude :-)

Tono

Ahoj Ondro, aj ja sa uz tesim na Tvoj prvy clanok a jeho obsah dychtivo ocakavam.

Lukaso

to Ondro_RK
Pred mackom fakt treba mať rešpekt, to je jednoznačné, takže ten nocľah v táborisku, hlavne ak sú tam tie odpadky a býva často opustené, je naozaj na zváženie a mierne provokujuci o blizke stretnutie veru. Podľa toho popisu by to táborisko teda mohlo byť kúštik nad miestom kde sa vlieva do Bielej vody potok zo Žabej Bilelovodskej doliny, ale možno sa mýlim-? Ten článok si prečítam hneď ako sa tu objavi:) a budem veľmi rád keď sa mi ozveš na môj mail: lukas526@azet.sk

Zan

To Ondro_RK: na tvoj clanok sa mimoriadne tesim. Obe doliny su doliny mojho detstva, ak to tak mozem povedat. A stale sa tam rada vraciam, kedze to mam na skok. Zrejme tam zabludim aj tento vikend.

Ondro_RK

Lukaso, nie tam to táborisko nie je. Viem, že v mape tam je vyznačený turistický prístrešok, ale to je len lavička pod strechou :-)
To horolezecké táborisko je za Bielovodskou vežou, teda keď sa už po pravej strane chodníkom obíde, alebo inak, keď si to pozrieš v mape - tak oproti Českej doline (teraz už správne pomenovanej - Ťažkej doline). Je to aj logické, keďže to je horolezecké táborisko tak aby to horolezci mali čo najbližšie (po prechode Ťažkou dolinou) k legendárnej a najpopulárnejšej horolezeckej stene v Tatrách - Galérii Gánku.
A ešte jedna poznámka a odporúčanie (keďže si v tých dolinách ešte nebol) Tieto trasy, ktoré chceš spojiť do jedného okruhu sú namáhavé celodenné vysokohorské túry. Človek musí mať veľmi dobrú kondičku, a v sezóne už musí mať čo to prechodené, aby mohol v pohode prejsť takéto niečo, navyše hneď dni po sebe ;-)

Lukaso_ZA

to Ondro_RK
Veĺká vďaka za info,aj keď asi nebude v pláne nocľah v tom táborisku, som rád, že viem kde je lebo treba mať prehlad o čo najviac možnostich nocľahu-legalneho:)No budem mať možnosť byť v Tatrách teraz 4-5 dní, takže určite si do trasy chcem dať ten okruh čo som písal a možno aj niečo naviac čo by naň nadväzovalo, záleží aj nakoľko budú mať vôľu moji spoločníci.Určite ich nechcem do niečoho "znásilňovať". Tento rok som pochodil hlavne po M.Fatre a do Tatier(Západných)som dostal len na 4 dni na ale zas tie 4 dni stáli za to, prešiel som síce miesta, ktoré už poznám ale bolo to krásne:)) A aj ostatní to celkom zvládali a boli z toho nadšení, ani teraz ich neplánujem uštvať, aby na mňa nenadávali ale aspoň na ten okruh ich dúfam nahovorím bez problémov:)Dúfam, že sa mi ozveš na ten mail.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov