Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Cestička do Drietomy (Drietomej?)

Diskusná téma K fotke: Cestička do Drietomy (Drietomej?)

Obec Drietoma, ktorú stráži kopec Ostrá hôrka, veľmi sympatický ináč... Rád by som vedel, či ho aj miestni naozaj volajú Ostrá hôrka, lebo to som len z mapy vyčítal. A celou cestou som tiež hútal, podľa čoho je pomenovanie Drietoma. Nič som nevyhútal. Ani to, či to je podstatné meno Drietoma (gen.: do Drietomy), alebo prídavné meno Drietomá (gen.: do Drietomej). Ja by som povedal to prvé (lebo je aj potok Drietomica – čiže malá Drietoma), ale ľudia na stanici v Trenčíne používali ten druhý tvar. Tak neviem. Ale rád by som vedel.

Rbr69

byvam tu len treti rok ... a stranky obce aj s historickymi doplnkami su dielom spravcov stranky, mozno im preposlem tento Tvoj koment ako link :))

Tidoj

Ty si tuším jeden z tých domácich, nie? Podľa fotiek som si tipol :-)
Ďakujem za zaujímavý link, ja mám rád nový input. Ale jedna vec mi tam trochu nesedí – štvrtá zarážka v texte Z histórie obce: v roku 1450 bol kráľ Žigmund 13 rokov po smrti. Oficiálne bol už kráľom (od roku 1440) Ladislav 5. Pohrobok, 10ročný chlapec vychovávaný (čiže zadržovaný) v Rakúsku. Keďže už boli mŕtvi aj Vladislav 3. Jagelovský (poľský kráľ, chlapcov protikandidát a od roku 1440/1442 aj uhorský kráľ) aj kráľovná matka (Alžbeta – regentka), správu krajiny mal v podstate v rukách gubernátor a hlavný kapitán Ján Huňady (otec budúceho kráľa Mateja Korvína). Ladislav Kanizsai (po slovensky Kanižský/z Kaniže) bol vtedy šopronským županom (čiže „šéfom“ dôležitej oblasti pod Neziderským jazerom). Kto mu ale nakázal poslať vojská, to by som musel ísť zistiť asi priamo niekam do Drietomy do archívu. (Ospravedlňujem sa, že tak veľa mimo témy, ale nedalo mi...) Podstatnejšie ale je, že teraz sa mi Drietoma zdá oveľa zaujímavejšia ako v to bielošedé dopoludnie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky