Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako zbrzdiť pád na zľadovatelom svahu?

Diskusná téma Ako zbrzdiť pád na zľadovatelom svahu?

Zdravím. V súvislosti s vážnymi a dosť medializovanými pádmi na zľadovatelých terénoch z posledných dní ma napadá otázka: Ako spomaliť taký pád? Existujú nejaké odporúčania do akej polohy zaujať telo pri takom páde? Existujú okrem mačiek a cepínov aj nejaké iné technické pomôcky ako minimalizovať riziko pádu, či jeho dĺžky? Napríklad neexistujú nejaké pásy, či iné vonkajšie "chrániče" posiate zvonka klincami, ktoré by ma zbrzdili? Viem si predstaviť, že by som v takom postroji možno vyzeral ako nejaký extravagantný čávo, či pankáč. Predsa sa ale pýtam, však opatrnosti nikdy nie je dosť...

Peter61

@ TooMoo, od pása netuším, či tu už bol link na Kubláka, v každom prípade je to prínosné zopakovať. Horolezecká metodika nie je jednotná v celej galaxii, Napr. v Amerike sa učilo brzdenie aj s mačkami, ale napr. v Mountaneering IX., sa p.353 už spomínajú následky takého počinu : saltá a zlomené členky.

čo sa týka linku na horometodiku, moje pripomienky :

  • ..." hlavici cepínu mít vedle ramena, a nalehnout na cepín", podobne vyzerajú obrázky. No, učíme dať hlavu čakana nižšie - zhruba v polovici hrudnej kosti. Účinnejšie sa tak brzdí.
    -" v měkkém sypkém sněhu se brzdí lopatkou." lopatka veľmi nezaberá, skôr treba pretlačiť zobák /hrot až po tvrdý podklad.

TooMoo

Nevím zda to už zde nebylo.Jedině takto: horolezeckametodika.cz/brzden…

Nic jiného opravdu nefunguje :-)
Vlastní zkušenost a překonat reflex zaseknout cepín. I z lezeckým poutkem cepínu byl okamžitě přes zápěstí pryč :-(

Kamarád si zase vyzkoušel při pádu zakopnout mačkami. Ze "zvladnutelného" pádu po břiše nasledovala salta a zlomený kotník.

Peter61

sezóna letných pádov na firne sa blíži.
trénovať brzdenie pádov sa dá ešte na zjazdovkách. Stačí čakan, ev. aj mačky, prilba a staré handry.
Ak je blbý sklon svahu, terba aj lano:

  • ak je svah príliš strmý, tak lano na zabrzdenie neúspešného padača pred nárazom do skaly, stĺpu, vraku ratraku a pod.
    • ak je svah somárska lúčka, tak treba jedno lano na ťahanie brzdiča. V tomto prípade ani netreba dynamické horolezecké lano, stačia aj dvetri autolaná a pod.
Peter61

HZS :
Upozorňujeme všetkých návštevníkov hôr, že vplyvom tlakovej výše, inverzného počasia a s tým spojeným oteplením aj v najvyšších polohách našich hôr sa na povrchu snehu vytvorila tvrdá ľadová vrstva. Pohyb v horskom teréne je tak veľmi nebezpečný, neodpúšťajúci ani jednu chybu, či zaváhanie. Bez kvalitného vybavenia (stúpacie železá, turistický čakan) je pohyb v takomto teréne vyslovene hazardovanie so svojím životom. Verejnosti odporúčame dôkladne zvážiť svoje schopnosti a skúsenosti s pohybom v horskom teréne.

Peter61

opravujem :
14 príslušníkov HZS + 2 dobrovoľný a zrejme aj 1-2 z LZZS

Peter61

Svato, no ďakujem pekne, 14 horskáčov + vrtuľník.
Prajem skoré uzdravenie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma