Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Garmin eTrex 30

Diskusná téma K článku: Garmin eTrex 30

AKTUALIZOVANÉ. Keď Garmin začal pred pár rokmi uvádzať novú generáciu turistických navigácií – Colorado, Oregon, Dakota – zdalo sa, že obľúbenému eTrex-u odzvonilo. Dlho sa síce predával mnohokrát inovovaný model Vista, ktorý dával veľmi dobrý pomer medzi cenou a funkčnosťou, avšak bolo cítiť, že ide o výbehový model. Logickým nástupcom v cenovej kategórii bola Dakota. Dotykový displej je však pre turistu často nevýhodný. Navyše absencia akýchkoľvek kontextových tlačidiel odsudzuje na neustále hrabanie sa v nekonečnom strome menu. Preto ma veľmi potešilo, že sa na trh dostali modely eTrex v novom dizajne, avšak klasicky s joystickom a piatimi tlačidlami na bokoch. Moja prapôvodná Vista spred takmer 10-tich rokov dosluhovala, tak som siahol po jej najnovšej reinkarnácii – volá sa eTrex 30.

Merhorn

Ani som nepostrehol tento prirastok do rodiny garminu. Je uzasne, ze konecne aj bezne gps podporuju prijem signalu z dalsich systemov ako je Glonas napr.. Toto by som ja osobne zaradil urcite do sekcie co sa mi paci. Hned si pogooglit o nom trosku.
dik za info

Axel

Specifikacie som doteraz podrobne nestudoval. Ale tym rozlisenim displeja to uplne dorazili. Mam Vistu Hcx, tiez pomaly dosluhuje, no kvoli lepsej podpore geocachingu a custom maps ju za 250 EUR nevymenim, pokial bude fungovat.
Skoda, je to pekna masinka. Nemat predchodcu, idem do nej. Na upgrade zatial dovod nie je...

Lubo

Cez eshopy sa eTrex 30 + SK TOPO da kupit za 199 €,
tak som kupoval aj ja.

Rado

Kúpil som si ho pod stromček ako nástupcu Vista C. Predtým som zvažoval Dakotu alebo Oregon ale nechcelo sa mi do nich (rozmery, výdrž bateriek) a keď Garmin uviedol toto, bolo rozhodnuté (aj vďaka cene).

Pre mňa je hlavnou výhodou viac pamäte a podpora Geocachingu. Priznám sa ale, že použité fonty pre číslice sa mi na starej Viste zdali lepšie čitateľné (napr. trip computer a pod) toto nové rozhranie mi až tak nesadlo, ale pravda je, že zmena bola nevyhnutná pre nové funkcie...

Ináč vďaka pomalému CPU je to citeľne pomalšie než Dakota alebo Oregon (aj pri prekreslovaní mapy) ale zase rýchlejšie než tá stará Vista. Najviac sa tá pomalosť prejavuje pri otváraní dlhších listingov GC. Dalo by sa k tejto mašinke po polroku napísať oveľa viac, ale už zaspávam... :) Celkovo som ale s upgradom z Visty C spokojný. :)

Eric

Cafte, nemate niekto nejake dobre skusenosti s dajakou masinkou, ktora nemusi mat ani mapy ani nic podobne. Ide len o to, zadat nejaky GPS bod v terene a sipocka mi ukazuje akym smerom by som sa mal vydat a vzdialenost, ktoru mam prejst? Viem, ze nieco take existuje, videl som to. Vzhladom na to, ze to ma total jednoduche funkcie predpokladam podstatne nizsiu cenu. Fakt sa mi nechce platit 100 evri este aj za toto :(
Dik.

Lubo

Holux robí niečo také, stojí to cca 70 EUR. Na tvojom mieste by som však skôr skúsil nájsť nejaký secondhand eTrex H.

Eric

No.. tak 70 alebo 100, to uz je fakt jedno. Ja som myslel, ze by to mohlo byt tak do 30 :))) Ale ten secondhand je zaujimavy napad :) Dik.

Pabloo

no neviem či niekomu pomôže môj postreh, ale aj moderné mobily majú možnosť pracovať s outdoor GPS programom, napr ORUX MAPS

Eric

pabloo: Rozmyslal som aj nad tym, dik za tip, ale v mojich podmienkach asi dost nepouzitelne. Pouzivam mobil na autonavigaciu a bez pripojenia na elektricku siet, je vydrz ledva polhodky :( Tuto vecicku praveze potrebujem do velkych priestorov (alpske ladovce a tak), kde sa budeme pohybovat casto aj niekolko dni, nepotrebujem tam mat vsak mapu, mam nejake trasy, body, bivaky a tak...

Axel

Eric, prave ta sipocka je oooovela lepsia a viacmenej vzdy presna, ak mas v GPS aj digitalny kompas (co je bohuzial v pripade garminu vysada najvyssich modelov, pricom taka prkotinka je uz dnes snad v kazdom jednom mobile).

Pabloo

ohľadom výdrže baterky...jestvujú solárne nabíjačky, už som to videl aj ako súčasť batohu
odskúšané to nemám

Jjano

Aj keď je to off topic, tak:

Lubo, na to, čo píše Eric, mi úplne stačil aj môj Garmin Geko a tak mu úplne stačí hľadať second hand Geko 201 alebo 301 (101 sa nedá napojiť na počítač). A to by si sa na 30 evri mohol dostať. Treba však počítať s tým, že tieto mašinky nemajú USB, majú špecifickú koncovku kábla a s počítačom sa spájajú cez COM port. A trošku viac žerú baterky (napríklad na Geko 201 sada 2x nenabíjacie AAA nevydržia ani celý deň).

Axel, na prístrojoch, aké Eric hľadá, nemá prítomnosť kompasu nijaký vplyv na presnosť. Na presnosť má vplyv len použitý procesor, anténa a použité algoritmy. Ale kompas nie. :-)

K téme: Držal som eTrex 30 tento víkend v ruke a zatiaľ čo jeho rozmery sú naozaj skvelé, tak ten displej je už na dnešné pomery na mapovú orientáciu dosť malý. To však nie je chyba, ale vlastnosť, t.j. podľa mňa je to skôr prístroj na záznam trasy/bodov a navigáciu. Orientáciu v teréne a postup podľa mapy, nahratej v prístroji, by som označil za iba sekundárnu funkciu.

Podľa chlapcov, ktorí už ten eTrex nejakú dobu používajú, je jeho presnosť vďaka príjmu Glonass vysoká. (Aj keď som si doteraz myslel, že Glonass sa iba chystá, nevedel som, že už funguje :-)

Rado

jjano: Glonass funguje niekedy od konca roku 2011, nepamätám presne odkedy. V tejto súvislosti bolo zaujímavé, že SonyEricsson v niektorých svojich mobiloch povolil podporu Glonass cez nový firmware (v tých, ktorých chipset ho hardwarovo podporuje). Momentálne je zase vo fáze "chystá sa" (a asi veľmi dlho bude) európsky systém Galileo. :)

Čo sa týka mapy, tak súhlas. Je to vlastnosť. Keď idem do neznáma, tak jednoznačne aj papierovú mapu. Na to som si zvykol už aj pri Viste. Tu je to o čosi lepšie vzhľadom na to, že sa reálne dá s mapou pracovať (posúvať, zoomovať - odozvy sú síce pomalé, ale na tej Viste boli také pomalé že sa to v praxi skoro nedalo použiť)

Lubo

Pabloo,
pre outdoor seriozne pouzitie je smartfon uplne nepouzitelny. Da sa povazovat za nudzovku, no na beznu navigaciu urcite nie. Nejde pritom len o vydrz baterii, ktora je sice na prvom mieste nevyhod, no dalej napriklad odolnost voci padu, vode a pod. Dalej na plnohodnotne vyuzitie funkcii sa cloveku musi chciet s tym hrat. Netechnicky ladenemu uzivatelovi alebo niekomu, kto ma aj ine hobby ako tweekovat svoj telefon, sa to podla mna neoplati.

Eric

Hosi ,diky, volaco uz poriesim :))) Momentalne som vyteseny, lebo som zohnal trio map - Venediger, Glockner, Ankogel spolu za 14 evri :)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum