Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Garmin eTrex 30

Rado

Axel - ono je to bohužiaľ trend dnešnej doby, a Garmin nie je jediný výrobca kde je firmware nedoladený... ja som sa podobne popálil aj s rádiom Philips Streamium a ani sa nečudujem, že Philips opúšťa audio/video segment...

Myrek - mne funguje Geocaching with Photos spoľahlivo aj s keškami z geocaching.com, ale používam na to GeoGet a jeho plugin "Spoiler" - ten pripraví obrázky do požadovanej adresárovej štruktúry, a tiež ich zmenší na definovaný max. rozmer aby zabrali menej miesta.

Myrek

Trvaqlo dlho, kym som sa nakoniec rozhodol pre kupu e-Trex 30, ako nahradnika mojej starej Visty. Zda sa, ze som urobil naozaj dobre. Kalibraciu kompasu treba robit naozaj casto - maju v tom zrejme nejaku chybu. Co sa tyka funkcie geocachePhotos, funguje to spolahlivo len z opencaching.com. Pri nahrati kesiek z geocaching.com som fotky spravne zobrazil len pri manualnej uprave adresarovej struktury. Vydrz baterii pri vypnutom podsvieteni je vyborna, rozdiel v presnosti pri zapnutom GLONASSe alebo bez neho som nepostrehol. Za ponuknutu cenu skvela masinka.

Axel

Ved ok, v poriadku. Ja som rad, ze sa na to nevykaslali a pracuju na vyvoji SW (FW), kedze je to stale predavany model.
Ale nezda sa mi voci zakaznikom fer, pustit do predaja softverovo nedoladeny pristroj a ani po skoro 2 rokoch stale nemat finalnu verziu, ktora skutocne vyuziva vsetky moznosti pristroja a nie je zabugovana... O tom, ze 90% zakaznikov mozno ani nema sajnu, ze si tam moze nahrat novy FW budem radsej ticho (patchovanie neratam, to je uz ina (licencna) salka kavy).
Je to moj nazor a kazdy ma pravo s nim nesuhlasit a ja to respektujem.

Rado

Axel, ako už spomínal Lubo, bolo vydaných niekoľko "stabilných" FW, ja som ho kúpil s verziou myslím 2.50 alebo ešte nižšou, a posledný stabilný FW je 2.80 (napr. jedna z verzií pridala funkciu GeocachePhotos ktorá sa celkom hodí na kešky).

Zatiaľ ale nevydali oficiálnu stabilnú verziu s podporou teplotného senzora, ten funguje len s 2.87 beta.

Capo

toto gps mam aj ja, pri prvom pouziti ked som ho mal este len den a nestihol som tam natlacit mapy sme sli len podla nahratreho tracku, a ten kompas bol nepouzitelny. kazdych 100m ukazoval niekam inam tak vacsinou sme smer zistili az ked sme sa pohli. ten beta fw to fixol, kompas uz je pouzitelny aj ked sa mi zda ze neukazuje uplne presne niekedy, jeden smer mi ukazuje kus vychyleny. mapy su kus pomale ale pouzitelne, pri velkom zoome 5km a viac uz je to o drzku ;). vydrz bateriek skvela, na 2100mAh cca 24h a hlavne ovladat to ide aj v rukaviciach o co mi slo ;). zo 2 razy sa mi stalo ze sa vypol alebo ostal napis garmin na displeji a neslo s tym nic robit len vybrat baterky a dat nazad, bohvie co tomu bolo, mozno blby kontakt karty alebo co. inac som spokojny, paci sa mi ze nemusim riesit ziadne softy, chytim subor s mapou a nahram na kartu a ide to, alebo gpx subor s 1000 keskami, tiez to len skopcim na kartu a pohoda. ked som skusal import tak to narobilo kopec suborov a na karte bol bordel

Lubo

Axel, odkedy eTrex30 mam, boli uz tusim dve aktualizacie. A za kazivy by som ho nepovazoval - ako pisem, staci sa vykaslat na GLONASS a hotovo. V cistom GPS rezime som ziadne problemy nemal. A ako pise Rado, je dobre si na displej dat foliu alebo dat cely pristroj do obalu. Najma ak ho chces nosit na karabinke.

Axel

To ani po roku od vydania na trh nepustili oficialny plne fungujuci firmware? A ti zakaznici co ani netusia, ze je vobec nejaky update mozny, budu aj nadalej pouzivat kazive zariadenie? Mam Vistu HCx, po tomto som vazne poskuloval. Ale zatial mi to za tie 2 stovky nestoji. Pockam este 2 roky a potom mozno ako vybehovy model...

Onebadboy

perfektne sprostredkované skúsenosti z používania, presne takto si predstavujem články tohto typu. O to viac sa mi to hodí, že som sa rozhodoval či ho kúpiť... :)

Rado

Tiež ho používam o niečo viac ako rok... na displej som si radšej dal fóliu keďže oproti Viste nie je zapustený - pri Viste síce tiež nebol, no trochu pomáhalo to vyššie "čelo" prístroja.

Pridal by som ešte, že ANT+ sa okrem cyklistických a fitness snímačov dá použiť aj na pripojenie snímača teploty, čo sa môže hodiť aj turistovi. Momentálne to ale funguje len s beta firmware 2.87, a ten má svoje muchy. Na druhej strane vyriešil problém spomínaný v článku - potrebu častej kalibrácie kompasu (v porovnaní s Vistou). Už len aby konečne vydali finálny odladený FW.

Ináč tiež väčšinou používam iba GPS režim. Používam ho na geocaching + ako tracklogger na túrach, bežkách a občas aj na bicykli.

Palo TT

Ja som tiez prednedavnom upgradoval Vistu. Skoncil som pri novej Viste HCX z bazaru za 100E. Na primarny ucel zaznam trasy s presnou barometrickou vyskou mi to postacuje. Na mapovu navigaciu mam mobil.

eTrex 60 (btw. momentalne je v ponuke nejaky na bazos.sk za 160Euro) ma podobne ako vacsina Garminov velmi solidny HW.
V turistickych GPS je asi jedina zaujmava alternativa len Holux Funtrek 130.
Pri mobiloch mi chyba hlavne barometer, mozno casom pribudne.

Slabym miestom Garminou mozu byt mapy - proprietarny vektor format, uzatvoreny system. Vektor nie kazdemu vyhovuje a bitmapove custom maps sa daju robit len male uzemia (umele softverove obmedzenie Garminu).
Technicky zdatni pouzivatelia nahravaju neoficialny firmware, aby mohli pouzivat vlastne rastrove mapy vo formate BirdsEye (JNX).
Info tu: gpsforum.sk/…/topic,4249.0.ht…

Uzitocne doplnok mozu byt aj mapy v Garmin formate s lesnymi cestami NLC. Existuju aj ako transparetne vrstvy. Daju sa najst tu:
gpsforum.sk/…/topic,2559.0.ht…$ret

Merhorn

Lubo, kolko satelitov GPS + Glonass s tym bezne chytas na otvorenej ploche?
Z GPS predpokladam, ze to ma pristup len k L1 frekvencii,ci aj L2? To by bolo este len super pre zvysenie presnosti...

Merhorn

rado: vola sa to plny operacny stav co mas na mysli. sme sa neporozumeli,tak uz je vsetko jasne :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov