Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Týždeň celkom sám v Namche Bazaar

Diskusná téma K článku: Týždeň celkom sám v Namche Bazaar

Je mesiac po mojom návrate z Nepálu, v CD prehrávači znie Om Mani Padme Hum a v hlave som si už snáď usporiadal more zážitkov z treku na Kala Pattar vysoký 5546 m a mnou nedosiahnutý. Za mesiac prebehli médiami správy o obrovských záplavách, pri ktorých hľadali turistov, o náraze lietadla akým sme aj my leteli, pri pristavaní do hory a smrti 15 cestujúcich, o pobyte olympioničky Kuzminovej, o smrti piatich horolezcov, keď sa ich 160 pokúsilo vystúpiť za jeden deň na Everest.

Peter61

Ešte dnes na Regine a potom v archíve:
V sobotu 6.4. v Rádiu Slovensko a v nedeľu 7.4. v Rádiu Regina bude hosťom relácie zanietený vyznávač pešej turistiky a aktívny účastník diaľkových peších pochodov v prírode Miroslav Svítek.

PaliT

Nenormálni sú, ďalší krok by mala byť montáž dvoch jednosmerných línií, nie?
Možno by tam mali urobiť zubačku ako na Jungfraujoch... :(

Peter61

vdaka za odpoved. par poznamok, vlastne pisem len kvoli tomu, ze aby sa k tomu mozno vyjadrili aj doktori ( chodi tu napr.-"tramal" z Vagusu, bol tu aj Ivan "Doktor" Žila - tuším IKAR, HV, "ondrulka" - OIAM ,. Martinovka etc. )

Qeci :

  • postup do vysky bol standatrne prirychly , ma daleko od tych odporucanych hodnot.Samozrejme, ze spusta tur sa aj v Alpach robi este rychlesie

  • reakcia na vysku je individualna ( Gaussova krivka nepusti)

  • z tých popísaných príznakov by som sa ja nevedel rozhodnut, ci ide "iba" o AMS, alebo aj o rozvijajuci sa HACE, alebo iba neziaduce ucinky liecby

  • riesil by som to asi privolanim vrtulnika alebo ak by to nebolo mozne napr. kvoli pocku, tak asi by som zmenil program zajazdu a (s castou ucastnikov ?) postihnuteho by som sprevadzal dole ( ( problem je aj jazykova bariera u sprievodcov)

  • Indikacia diuretik podla popisanych priznakov je diskutabilna .
    Slo urcite o diuretika, neslo o acetalozamid ( = Diamox, Diluran , davk. 2x 250 mg denne) ?

theuiaa.org/medical_advice.ht…$retHACE-_Emergency_fieldmanagement

Miroslav Svitek

Ahoj!
Pokúsim sa odpovedať. Takže počasie bolo slnečné a myslím si, že vrtuľník mohol lietať. O spôsobe transportu rozhodol vedúci expedície a telefonoval so zástupcom poisťovne Chartis, na ktorú som mal telefónne číslo na preukaze vydanom Diners Clubom / kreditná karta / . Ja som sa vôbec nemusel poisťovať aj u Alpenvereist, ale v CK Sanchotour tvrdili, že musím mať túto poistku. Moja chyba, mohol som si ušetriť 50€, keby som zavolal do svojej poisťovne a spýtal sa, či platí aj pre prípadný transport v Himalájach. Zaplatiť som musel na mieste a po návrate mi to preplatili z Chartisu na základe dokladov vydaných nepálskou cestovkou - partnerkou CK Sancho / bol s nami nepálsky sprievodca /. Že sa jedná o výškovú chorobu rozhodol vedúci expedície na základe svojich skúseností a príznaky boli popísané aj na povolení na vstup do NP Sagarmatha. Po svojich som sa ešte vrátil dole do Dingboche o 400 m nižšie a odtiaľ ma na koni transportovali v ten deň pod kláštor Tengboche a napokon do Namche Bazaaru vo výške 3 440 m. Dostal som dve tabletky na odvodnenie tela a môžem potvrdiť, že tak dôkladne som sa ešte neodvodnil nikdy v živote. Celú noc som chodil močiť a tieklo to so mňa ani z vodovodu. O poistnej udalosti som informoval aj Alpenvereist, ale už som vedel , že mi nič nepreplatia, lebo orginál doklady boli v Chartise. Ale poisťovne sa potom vraj podelia o náklady. Čo sa týka postupu z Lukly tak sme po prílete došli do Pahdingu vo výške 2 665m a prespali, potom sme došli do Namche Bazaaru vo výške 3 440 m a prespali, potom aklimatizačná túra do Kumjung 3930 m a späť do Namche, kde sme prespali. Potom do Tengboche pričom sme klesli do 3 360m a vystúpili do 3 890m a prespali. Napokon sme vyšli do Dingboche vo 4 360 m kde sme prespali a na druhý deň sme absolvovali aklimatizačnú túru do Chukungu v 4 760m a späť. Problémy som mal len ja, ale aj v iných expedíciách čo sme stretli sa to bežne niekomu stávalo. Vraj je to genetického pôvodu a nezabráni tomu ani dostatočné pitie tekutín a aklimatizácia. Ja som predtým vystúpil len na Breithorn vo Švajčiarsku 4 160 m. Večer predtým som mal namerané dostatočné hodnoty, takže neviem. Nechcel som riskovať, že sa z toho pokúsim vyspať a uvidíme na druhý deň, lebo sa malo ísť už do 4 900 m a z tade by už len vrtulník za kopu dolárov ma mohol zviesť urýchlene dolu. Tak som snáď odpovedal na všetky otázky. Treba si ešte vraj zapamätať pri nahlasovaní udalosti na kontaktnú linku číslo, ktoré vraj pridelia každému po súhlase so spôsobom prepravy, či ošetrenia. Nám však vraj nijaké nepridelili. Komunikoval s nimi slovenský sprievodca a napokon nám pomohlo, že rozhovor bol nahratý.
Miro

Peter61

Gratulujem k stastnemu navratu :-D , som rad,,ze to dobre dopadlo

Ak mozes odpovedat, mal by som par otazok k faktom okolo AMS a k rieseniu poistnej udalosti , pre poucenie vsetkym z hladiska medicinskeho i z hladiska riesenie krytia zachrany. Ono to totiz dakedy suvisi

  • Ako rychlo ste postupovali z Lukly ( cca 2800 m ? ) do Chukung 4760 m ( ak to dobre citam, tak tam ti diagnostikovali AMS) ?
    Ake boli prevysenia dennych etap a jednotlive vysky prespania ?

Co sa tyka ochorenia a transportu pacienta :

  • osetroval Ta lekar , miestny alebo z nejakej expedicie , alebo diagnoza iba na zaklade pulzu a saturacie kyslika?

  • Sposob transportu urcoval Chartis ?

  • Bolo „letove pocasie" pre vrtulnik ? (podla toho, co som porozumel z clanku, neslo imho o u teba sekundarny transport, ale o zachranku)

  • Kontaktoval si / kontaktoval niekto kvoli zachrane aj OeAV ?

Dakujem

Skukam

Paradoxne si mozno zazil resp.spoznal viac ako keby si tam bol behal po horach so skupinou,len sa to nezda.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma