Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chcete zabiť medveďa?

Diskusná téma K článku: Chcete zabiť medveďa?

Leto je v plnom prúde a medzi turistami stále rezonuje téma medvede. Čo robiť, ked sa s ním stretneme? Ako zabrániť tomu, aby sa medvede naučili chodiť ku kontajnerom? Naozaj ich treba polovicu vystrieľať? Na tieto a ďalšie otázky nám odpovedal Robin Rigg zo spoločnosti SWS - Slovak Wildlife Society.

Peter61 , 1 reakcia

Odhad velikosti populace medvěda hnědého
(Ursus arctos) na Slovensku analýzou DNA

Nikola Tkáčová1
, Jana Šrutová1
, Barbora Černá Bolfíková2
, Veronika Kornová3
, Mária
Apfelová4
, Michal Kalaš4
, Vladimír Antal4
, Slavomír Finďo4
, Marián Hletko4
, Pavel Hulva1,3
sopsr.sk/…/00 ŠTÚDIA FINAL - …

Aďo.4

a nie sme o nič múdrejší ani po štúdii...

postoj.sk/…/je-plna-nezrovnal…

Strany združené okolo Maďarského fóra (MF) vyzvali ministra životného prostredia Milana Chrenka, aby zverejnil, koľko peňazí šlo na monitoring a výskum medveďa hnedého za posledných desať rokov.
Taktiež ktoré organizácie dostali financie a ktoré osoby na tom zarábali. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda MF Zsolt Simon.

Manažment medveďa hnedého na Slovensku je podľa Simona zlý a zlyhal.

Kraki

RoL, tak za toto máš u mňa veľké "+".

RoL

Mne sa viac paci, ked sa medvede nestrielaju, ale sa humanne usmrcuju. To slovne spojenie vymyslel asi este vacsi marketingovy mag nez FF.

Rc

prdic, ale ved na slovensku je ochrana medveda prave kvoli tomu, ze na to cerpame eurofondy. nebyt tychto fondov, je dost mozne, ze by tu ziaden problem s medvedmi nebol

Peter61

Dajte mi ruky na zem,
ďalej už pôjdem sám.

Martin knor

Sona - ved prave. K ziadnym odstrelom nedoslo a kontajnery su v Starom Smokovci zabezpecene. Neviem ci vsetky, to vies Ty lepsie, ale urcite vacsina. A aka je situacia? Keby medvedov v meste ubudlo, tak si ludia povedia, ze to asi malo zmysel a vrhnu sa na male smetne kose. Lenze situacia je uplne opacna, medvedov tam pozoruju ovela viac, ako pred par rokmi. Ako im teraz chces vysvetlit, ze je toto spravna cesta? Ze maju zabezpecit aj male smetne kose? Nezda sa Ti, ze toto k uspechu neviedlo a treba navrhnut cosi ine?

Pali, najprv k tomu co povedal Ondro. Ked su dva rozne nazory, uvazujuci clovek si povie, ze asi treba brat oba s rezervou, pravda moze byt kdesi medzi tym. Mozu mat dokonca pravdu obaja. Precitaj si program starostlivosti o medveda. Tam tiez sledovali medvedov s obojkami a zistili prekryv teritorii, zrejme na miestach s dostatkom potravy. To budu tie miesta, kde sa medvede toleruju. Ale nezistili, ze by sa medvede tolerovali globalne. Preto nezhadzuj ani jedneho, ani druheho.

A teraz k tomu co stale tvrdis, ze treba aby medvede nemali co pri sidlach zrat a oni sa "stratia". (Podla mna je smrt vyhladovanim krutejsia ako odstrel, ale asi si to myslel tak, ze sa medvede vratia do lesa a tam si najdu dostatok zradla.)

  1. Ako zabezpecit, aby sa medvede k zradlu nedostali? Funguju ocelove klietky, ale elektricke ohradniky su neucinne. Takze ako, to by sme vedeli.

  2. Co zabezpecit? Kontajnerove stojiska uz su. Asi aj male smetne kose. Co delaj? Ak medvede zeru ovocie (jahody a maliny) ako nam bolo tvrdene ako detom, tak potrebujes zabezpecit vsetky zahrady, nesmies mat spustnute zahrady, aleje a podobne. Domace zvierata zatial necham stranou. No teraz sa tvrdi, ze medvede sa zvacsa krmia kvetmi, pukmi a lakaju ich mraveniska. Ak je toto ich bezna strava, ako chces zabezpecit, aby sa k tejto beznej strave neostali v sidlach a v ich bezprostrednom okoli? Tie medvede, ktore uz sidla navstevuju, tie pred ludmi respekt nemaju. Myslim, ze zabezpecit vsetky tieto zdroje potravy pred medvedmi je nesplnitelna uloha. To jednoducho nejde.

  3. Tvrdil som, ze su medvede premnozene a treba ich stav znizit. Ale uznavam, na tomto fore sa to moze zdat vyhraneny nazor. V ramci hladania kompromisu som ponukol, ze by sa mali najprv urcit optimalne, minimalne a maximalne stavy pre jednotlive oblasti s ohladom na to, ze sa medved pohybuje. Tebe sa to nepaci. OK, tak aky kompromisny navrh navrhujes v ramci zblizovania nazorov Ty?

Prdič

Nedali by sa na tie medvede čerpať eurofondy? Ak nie, tak by sme ich mohli vyvážať :)

Keby sa na instáči taká Kim Kardašian objavila s fotkou domáceho maznáčika medveďa hnedého, to by bola isto zhánka po chlpáčoch. Alebo aspom Riťmuž.

Sona

Pripomenul si mi, ako som sa este v roku Pana 2007 zucastnila na konferencii, kde sa riesil "menezment medveda hnedeho" vylucne odstrelmi. O zabezpeceni odpadkov nepadlo slovo...
hiking.sk/…/medvede_budeme_as…

PaliT

No ty brďo. Hovoríme o šéfovi Katedry fytológie Technickej univerzity ZV, kde sa vyučuje napr. odbor Aplikovaná zoológia a manažment zveri (poľovníctvo)?

Vypisujeme súťaž o dlhší zoznam titulov?

Radšej dám na slová doktora prírodných vied, ktorý sa na tie medvede vyslovene špecializuje, vrátane osobného terénneho výskumu.

Už aj preto, že "manažment zveri" je tak trochu eufemizmus pre odstrel. Ja len pokojne zopakujem, že manažment potrebujú v prvom rade ľudia, ktorých správanie je primárnou príčinou, ak medveď opúšťa prírodné prostredie.

V celej diskusii očakávam, že sa zhodneme, že NAJPRV treba striktne vyriešiť lákadlá pre medvede a až POTOM sa bude hovoriť o prípadnom riešení najproblematickejších jedincov vo forme odstrelov. Ak tu niekto naznačuje, že primárne riešenie je decimácia medvedej populácie, potom len s úžasom dodám, že nechápem, prečo o tom hovoríme na fóre milovníkov prírody, keď vhodnejším miestom by bol nejaký poľovnícky portál.

Ondro_RK

,,P. Kalaš vyslovene varoval, že mnohé stereotypy o správaní medveďov sú novými pozorovaniami úplne vyvrátené, špeciálne som sa potom ešte pýtal na to “vytláčanie”
menších. Myslím, že toto je v dnešnej dobe už len rétorika poľovníkov a neinformovaných
ľudí."

Ty jo...

Jeden z tých ,,neinformovaných", ktorý si dovolí mať opačný názor, ako má pán RNDr.Mgr.Kalaš (toho času riaditeľ správy NP MF) je aj pán Prof.Ing. Ladislav Paule, PhD. z Technickej univerzity vo Zvolene.

K tomuto ,,neznalému" univerzitnému profesorovi sa iba pár rokov dozadu dostala žiadosť z inštitúcie s názvom ,,Štátna ochrana prírody SR Banská Bystrica" na ,,Akademický výskum Medveďa hnedého - genetická inventarizácia medveďov na Slovensku".

Teda tento univerzitný profesor, ktorý robil a robí vedecký výskum o medveďoch, vychoval zjavne nie jedného odborníka v tejto oblasti na Slovensku,
ktorý nepochybne pôsobia aj na úsekoch štátnej ochrany prírody a teda ktorí u tohto profesora skladali skúšku, tak to tu chce ešte niekto tvrdiť, že pán Prof.Ing. Ladislav Paule, PhD. nevie o čom hovorí???

Opakovane vkladám odkaz na záznam diskusie relácie s názvom: ,,Medvede medzi nami"
hosť relácie: Prof.Ing.Ladislav Paule, PhD.

[ mtr.sk/…/2016-02-29_TEMA_Medv… ].

Martin knor

Inak, mna na tom celom zaraza, ze ani tak ustretove navrhy, ako som pisal o stanoveni poctov, nie je zaujem vseobecne akceptovat. Clovek by si myslel, ze aspon na takom dacom by sme sa mohli vseti zhodnut. Takto nadobudam pocit, ze diskutujem s fanusikmi a nie s ludmi, co sa chcu logickou artgumentaciou dopracovat k rieseniu problemu. A ze je to problem, to Vam povedia vsetci obyvatelia zijuci v dotknutych oblastiach. Pred par dnami slo v TN video natocene policajtami, ktorym medved pozoval pred sklenenymi vchodovymi dverami.

Martin knor

Pali, to si pamatam. Ale to neodporuje tomu, ze je medved teritorialne zviera ktore si svoje teritorium chrani. Aj v programe starostlivosti sa vysvetluje, ze teritoria roznych medvedov sa ciastocne prekryvaju. Nemaju svoje uzemia ako hranice statov, ze prejdes za ciaru a si na cudzom. Medvede dokonca mozu teritoria zdielat, ked je dostatok potravy. Typickym prikladom je kukurica. Aj starosta Vysokych Tatier vravel, ze na ich uzemi medvede nie su teritorialne, zjavne preto, ze tam (aj po sucasnych opatreniach) stale maju dostatok potravy. Ale to nie je pripad medvedov zijucich v hore.

Inak, na tej prednaske sa vravelo, ze momentalne sa nevie, ako to s tymi stromami je. To o socialnej sieti je iba domnienka, hypotez je ovela viac.

RoL

Vie mi niekto vystvetlit, preco je vyhodne na severe krajiny pestovat kukuricu a repku?

podnemapy.sk/…/kuk_repka.aspx

Ak su to pody, nevhodne, alebo malo vhodne na pestovanie tychto plodin, musi ist o dotacny biznis. Ktory minister podohospodarstva zrusi dotacie na kukuricu v severnych okresoch?

Aby sme sa teda posunuli v rieseni dostupnosti potravy pre medvede na jesen v blizkosti obci. Ak zrusime iba kukuricne polia, nebude na jesen vacsi tlak na zahradky a ovocne stromy?

Jaj, zabudol som, v podhorskych oblastiach ludia nemaju co mat ovocne stromy...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum