Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kopa, Kľak a Ploská za deň

Diskusná téma K článku: Kopa, Kľak a Ploská za deň

Vždy, keď som prechádzal vlakom cez Kraľovany, fascinoval ma horský masív týčiaci sa nad stanicou. Asi pol roka dozadu som sa konečne pozrel tým smerom aj na mape a zistil som nielen názov, ale aj to, že Kopa je turisticky prístupným miestom. Ďalším motivátorom bol Veľkofatranský Kľak, ktorý takisto v mojej zbierke dosiaľ chýbal. Kopa i Kľak ležia na jednej trase, Veľkofatranskej magistrále, preto som sa ju (respektíve jej časť) rozhodol absolvovať.

Merhorn

zivan: :) no skoro
Cvcievam a tak som vedel, ze v tomto smere nie som az tak limitovany. Chodievali sme v tom case s kamaratmi do hor vzdy na viac dni s tym, ze sme si to tam doslova uzivali. Bravali sme neskutocne vela jedla, stan som niesol cely ja, fotak, prenosne repraciky vecer do stanu, vsetkeho dostatok. Chodievali sme v tom case casto takto do hor a tak to nebolo z nerozvaznosti ako skor skusenosti z minula. V tom case som bezne chodieval na niekolko dni na salase vo fatre s 30kg batohom :)hore sme si varievali kapustnicu, doslova sme sa tam na par dni prestahovali. Su to krasne spomienky :)
Turciansky hreben je vyrazne narocnejsi ako Liptovsky ale je to ta prava divocina. Mne osobne sa paci viac turciansky. Ked po pol dni slapania pridete na Maly lysec, jednoducho musit tam ostat lezat v trave aj pol hodiny a kochat sa tym vyhladom :)

Rafo

Napriek zrejme väčšinovému názoru, že turčiansky hrebeň je menej atraktívny, resp. nie obzvlášť zaujímavý, má určite svoje nespochybniteľné čaro a \"nezabudnuteľné\" územia.
Vzhľadom na fakt, že my sme šli takisto jednodňovku, no v trošku skrátenom variante (z Ľubochne sme Kopu vynechali a končili pod Borišovom), môžem potvrdiť, že úsek krátko za Jarabinou bol vari jediný mierne nejasný. V miestach zo začiatku zostupu, keď sa z chodníka lemujúceho po pravej strane les ocitneme v rúbanisku, treba smerovať kroky doprava dolu a v momente opätovného hustejšieho rozhrania s lesom treba naďabiť na značku alebo priečne padnutý smrek, na ktorom je pre príchodzích z opačnej strany vyryté smerovanie k prameňu (cca 200 m) po zreteľnej vychodenej vrstevnicovej cestičke. Voda je v ňom výborná.
Inak, tiež som to šiel na ťažko a slušne to dá zabrať (hlavne záverečný výšvih na Kľak), ale 27 kíl na chrbáte, to chce trekera s parametrami Hummera... :))
...aby som nezabudol..., fajn článok. :)

Zivan

Merhorn, preboha, a to čo si v tom batohu niesol? Vari šamotové tehly?
Ale potvrdzujem, že naozaj stretnúť na tomto hrebeni turistov je vzácnosť. Preto kto má rád odľahlé kúty ten si určite príde na svoje.

JarinoM

Minulý týždeň som bol na Ploskej a Borišove,krásna túra. Ale keby som mal ísť 42 km ako Ty,tak to by už nebola túra,ale galeje :)

Merhorn

My ked sme s kamaratmi sli turciansky hreben, sme sli vyrazali az okoli 16tej z lubochne lebo sme planovali nedaleko vysneho rudna stanovat. Kopu sme vynechali, kedze som uz vedel o co ide z minula, nebolo treba si to zneprijemnovat, mal som 27kg batoh a bolo to sakra citit :)
Druhy den ud Vysneho rudna po Javorinu s tym baglom bol "krasny" zazitok ale ten hreben za to jednoznacne stoji. Usek Klak - Maly Lysec je najkrajsia cast hrebena pre milovnikov odlahlych kutov. Sli sme to v july, teda pocas prazdnin a za cely den sme na tomto useku streli 2 skupinky. Jeden parik, robiaci tiez hrebenovku a skupinku 4 50nikov iduci od Borisova. Cize cely den sme boli uuplne sami :) parada, o tom tento hreben je :)

Zivan

Keďže som pred dvomi rokmi robil Veľkofatranskú magistrálu, tak odporúčam rozdeliť si to na dva dni. Potom je viac času na obdivovanie okolia. Na 1 deň to je naozaj slušný "drsňák".
Pre nocľah je možné využiť napr. sedlo Príslop. Cez jeseň tam po lúkach jelene ručia jedna radosť. Len bacha na poľovníkov :-)

Daulagiri

Túto turčiansku vetvu mám v pláne už 2 roky tiež v máji. Snáď mi to nabudúci rok do tretice vyjde.
Inak fajn článok.
A to rúbanisko pod Jarabinou je v rezervácií ? Lebo to je potom hnus najhrubšieho zrna:-(

Svatopluk stepanek

nuz klobuk dole - turciansky hreben je pekna "drsarna",
hlbkove vyhlady z kopy su prekrasne - vystveral som sa tam tak pred 15 rokmi...

Nonormal

Paráda =) Až ma nohy rozboleli, a to sedim doma =D

Merhorn

Pekne si si nalozil. Skoda, keby si videl Jarabinu pred par rokmi, to este len bol prales a oaza pokoja. Holt hlad po dreve zavital aj do tychto koncin. Budu to dlhe predlhe roky kym sa to bude co i len blizit stavu spred par rokov.

Adina

Kopu so zaujmom sledujem aj ja z okna vlaku. Laka, lebo tusim odtial krasne vyhlady. Len musim najst niekoho, kto sa na nu so mnou prida. A len tak mimochodom, ty si vyhral :-)

Screeen08

Pekná, náročná túra a dobré čítanie :)
Spomienky na stratené značky a objavené hranice medvedieho sveta mi živo pripomínajú pocity strachu a bezmocnosti z tejto trasy a z celkového okolia Lysca.
Aaa Šoproň, ten ma veru prekvapil svojou krásou nedávno, kúsok pod Borišovom :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma