Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Už sa preisťujem

Funttomas

Peter, dobre. Poďme na to inak.
Všetky fotky majú výpovednú hodnotu. Len niektoré čisto pre lezcov. Niektoré pre turistov. A niektoré pre všetkých návštevníkov prírody, či už lozia alebo nie.
Ako lezcovi mi popis „…pri lezeni cesty 7+…“ povie: je tam výstupová cesta napr. komínom s určitou obtiažnosťou.
Ako turistovi mi popis „…pri lezeni cesty 7+…“ povie: je tam skalka a niekto tam lezie. A názov ma uistí o tom, že Vlado je preistený :-).
Z faktov k fotke sa nedozvieš, kde presne tá skalka je (chýbajú gps súradnice), nedozvieš sa z akej horniny je skala (napr. vulkanická – andezit), nevieš aká je približne vysoká skala.
Ber to tak, že popis k tejto foto je prudko lezecký. A ja som náročný na popis. Chýba v ňom niečo všeobecného a doplňujúceho fotku pre všetkých, čo na ňu pozrú.

Peterf

Tomas kedze jedna s tych dvoch fotiek co porovnavas je moja neda mi aby som nereagoval-jedna fotka je o tom ze su na tomto mieste skaly a druha o tom ze sem ludia chodia liezt-nemaju obe vypovednu hodnotu? Udaj 7+ je stupen lezeckej obtiaznosti-co mi povie vela o tej skale,aku stupnicu ma machrovina? Prekvapilo ma ze sa este nikto neozval ze je to fotka do rodinneho albumu.

Lubo

Mne osobne by nevadilo, keby sem obcas popri dominantnych krajinkach, kvetoch a zvieratkach obcas pribudli nejake "tuho" skalkarske zabery, pripadne freeridove, bikerske, splavnicke, bezkarske, skialpove ... proste vsetko aktivity, ktore turisti popri turistike casto robievaju. Urcite by sa mi nepacilo, keby to potlacalo turisticku cast, ale ako obohatenie to vitam.

Funttomas

Chaloši:
občas sa tiež chodím „poliepať“ do Tatier popri dominantnej turistike. Určite, že lezenie patrí k horám. To nepopieram. Len k turistike je bližšia vysokohorská turistika, čo využíva aj základy horolezeckých techník. Z lezeckých disciplín je k turistike zas najbližšie horolezectvo. Lezenie na skalkách a cvičných stenách je už veľmi vzdialený príbuzný hikovania, ak sú vôbec príbuzní :-). Spoločný majú len peší presun. Skalolezectvo je viac o lezení ako o horách. Ale prečo sa tu doposiaľ neobjavili fotky napr. z bikerských túr? Okrem bike hikes of Fitka, ale to už je iná téma… Záberov z blízkych turistických disciplín ako lyžiarskej, zimnej, cyklo, vodnej, vysokohorskej turistiky atď. je tu poskromne. Myslím, že skalolezectvo je už o inom.
Vydarený uverejnený záber je o športovom výkone lezca a nie o ukázaní skalného útvaru. Obsah galérky by mal slúžiť ako fotoukážka o pohorí a aké zaujímavosti ponúka. Podobný záber lezca môžem urobiť na Kaľamárke pod Poľanou, ale o charaktere miesta sa nedozviem. Napr. by to chcelo celkový pohľad na skalu a iný popis k foto (údaj „7+“ je o machrovine). Porovnaj napr. dve foto z pohoria Vtáčnik: hiking.sk/…/hradok_vtacnik.ht… vs. hiking.sk/…/velka_skala_vtacn….

LuboO

Zdielam Lubov nazor, je to k turistike asi najpribuznejsi sport, beriem to. Pekna fotka, ale trochu mi vadi ta kombinacia bw a color. nohavic. Tento efekt by sa hodil skor k inym typom fotiek. Ale v pohode.

Canis Lupus

Dik Lubo...za obhajobu...
Ja som si to myslel tiez ale vies niekomu to vadi druhym zas nie tak co spravime...

Lubo

Nemyslim si, ze by tato foto bola odveci. Vsak lezenie patri k horam a tato foto je fajn. Myslim, ze nebude na skodu, ak sa tu budu objavovat fotky z pribuznych sportov :-)

Canis Lupus

AhojFunttomas prepac ja napriklad neziadam ani o hodnotenie to je len ako spestit fotkou galeriu pretoze kedze robim aj turistiku aj lezenie tak som si myslel ze to bude vhodne ...

Funttomas

Síce vydarená lezecká foto, ale pre nelezeckú e-galérku hikingu bez turistickej výpovednej hodnoty, zbytočná foto. Číselne nehodnotím.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky