Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Roháčske plesá

Diskusná téma K článku: Roháčske plesá

Zámer bol jednoduchý, vybrať sa na turistiku do Západných Tatier. Kam, to už rozhodol môj krstný syn Jakub (7 rokov) po nahliadnutí do publikácie „S Batohom po Slovensku – Západné Tatry“ od vydavateľstva Dajama. Rozhodnutie padlo na trasu č. 18 K Roháčskym plesám. Stačilo mať pekné počasie a o ostatné sa už postarajú hory.

PJano

Nahnevaní ľudia si svojím hnevom predovšetkým strpčujú a skracujú život - v tom mám jasno. V názvoch mnohých objektov (vrátane rázcestí) nie je dlhodobo poriadok. - - - Ku korektnému písomnému prejavu patria aj interpunkčné znamienka a k názvom a k menám vo všeobecnosti aj veľké začiatočné písmená. - - - Každý, kto akýmkoľvek spôsobom prispieva k udržiavaniu turistických chodníkov, si zaslúži úctu a môže moje kritické slová brať tak, že nie sú určené jemu. - - - Môj tón je podmienený tým, že za veľa a veľa rokov turistikovania som mal smolu a takéhoto "dobrého človeka" som osobne nestretol. Avšak dvojnohé bytosti, ktoré sa podobajú ľuďom a ktoré ani samé nechápu, ani po upozornení nie sú schopné pochopiť, prečo sa nemá chodiť vedľa existujúceho a dobrého chodníka, stretávam pri každej túre! Táto poznaná realita je alarmujúca!

Robon

Tie názvy som mal z literatúry a všetky turistické značky mám nafotené.
Keď sme pri tej kritike pripadáš mi nahnevaný keď poukazuješ na osobnú účasť. Z mojej strany to bolo iba konštatovanie v akom momentálnomm stave tá konkrétna oblať v tom konkrétnom období nachádza. Ľudia čo tadiaľ pôjdu nabudúce budú môcť porovnať aké to bolo, je a bude. (Ako keď pozeráš fotky z dectva a zistíš že tam kde si sa hrával už nie je ihrisko ale Developer postavil polyfunkčný objekt. Alebo tak nejak.)
Ja sosbne kamene ktoré prekážajú z chodníkov odstraňujem a učím to aj toho sedem ročného chlapca a aj to že mimo chodníka sa nesmei chodiť, či už kvôli prírode ale aj kvôli bezpečnosti. Nie je to taká sranda ao si niekto myslí!

PJano

Poznámka: 1. Namiesto označenia "Ťatliakova chata" používať "bývalá Ťatliakova chata" alebo, lepšie, "Ťatliakovo pliesko", príp. Ťatliakovo jazierko". - - - 2. Názvy troch rázcestí v Spálenej/Zelenej doline (ale rovnako aj pod Smutnou dolinou a na ďalších a ďalších miestach) nie sú, žiaľ, v zdojoch (mapách, informačných tabuliach v teréne) identifikované korektne, ba ani jednotne. Logicky, ak je to možné, má názov rázcestia podmieňovať názov prírodného, terénneho objektu, ktorý je príčinou, dôvodom rozdelenia turistickej trasy (najčastejšie turistického chodníka), ktorý ju "rozčesáva". V mnohých prípadoch, ako aj v tomto, je dosť ťažké takéto objekty jednoznačne identifikovať. Najlogickejšie názvy troch rázcestí v doline by mali byť: Rázcestie v Spálenej doline alebo Rázcestie v Zelenej doline, Rázcestie pod Hrubou kopou a Rázcestie k Roháčskym plesám alebo Rázcestie pod Predným Zeleným, poťažne Rázcestie pod Troma kopami alebo Rázcestie pod Zelenými úplazmi. (Rázcestie na opačnej strane plies by malo niesť logický názov Rázcestie pod (Zadným) Zeleným alebo Rázcestie pod Smutnou dolinou (pretože na tom mieste by bolo možné vnímať inak veľmi nejasnú hranicu medzi Roháčskou dolinou (v užšom zmysle) a Smutnou dolinou). - - - 3. Správne názvy Roháčskych plies (z opisovanej strany) sú: Štvrté / Horné Roháčske pleso, Tretie Roháčske pleso, Druhé / Malé Roháčske pleso, príp. aj Roháčske pliesko, a Prvé / Dolné / Veľké Roháčske pleso. - - - 4. Návštevník Tatier (ale aj akéhokoľvek iného miesta), ktorý neinvestoval ani cent za možnosť v danom prostredí byť, pohybovať sa, rekreovať sa, športovať atď. (na rozdiel, napríklad, od Poliakov, ktorí sú v tomto smere racionálnejší, konvečnejší), nemá nárok vyslovovať akúkoľvek kritiku o kvalite alebo nekvalite chodníkov, odpočívadiel a čohokoľvek ďalšieho v danom prostredí. Kritizovať môžeme len to, čo sme si obstarali za nejakú konkrétnu obstarávaciu cenu. - - - 5. Absolútne najlepším spôsobom, ako plne, vo všetkých súvislostiach, pochopiť zmysel, vznik, stav takýchto zariadení, chodníkov atď., je vlastná účasť na ich budovaní alebo údržbe. - - - 6. Všimnite si vec, jav, skutočnosť zásadného významu: stalo sa niektorému z vás, ale ozaj úprimne, že by ste sa sami od seba, len tak, hoc aj z nejakého náhleho, neočakávaného a hoc aj prekvapivého popudu, zohli a odhodili z chodníka kameň, ktorý prekáža, alebo dokonca opravili kameň, ktorý má slúžiť? - - - 7. A všimli ste si ďalší, doslova tragický jav: že absolútna väčšina návštevníkov hôr prestáva vnímať existenciu pôvodných, dobrých, kvalitných, starostlivo vybudovaných chodníkov a chodí zásadne mimo nich? Že absolútna väčšina návštevníkov sa zrejme vôbec nepristavuje pri slovách, alebo dokonca vôbec nechápe zmysel slov ako devastácia, erózia, estetika, etika?

Robon

Kamaráti, priatelia, turisti a fotografi, neviem kto vštko (určite mnoho) nás má fotky tejto trasy - výletu, turistika je to úžasná!
Najmä ak je počasie naklonené tak ako nám - podaždi. Ale ako fotograf čo už prešiel nejeden kilometer po tej istej trase za rôznych poveternostných podmienok dovolím si tvrdiť že neexistujú dve rovnaké fotky z toho istého miesta na celom svete.
Všetkým čo sa zastavia ďakujem za zastavenie a zamyslenie.
Robo

Sona

Tiez som sa prekvapila, najma ked viaceri disponujeme uchvatnymi fotkami z jesene spred dvoch rokov:http://hiking.sk/hk/ga/22608/drahokam.html

Fangorn

to až teraz máme na hikingu článok o plesách? neveríííím

Robon

Ja už Jakuba ťahám po kopcoch od kedy vie chodiť, zataľ ho to baví a nemá problém zvládnuť za jeden deň 20 km.

Peto.z.bb

Vdaka za super informacny text, hoc sam zatial deti nemam, som vzdy rad ked niekto urobi nieco preto aby sa mi lahsie podarilo na hory nahovorit aj kamaratov co maju mensie deti, a tento text toto splna na 100%. Trasu som ostatne absolvoval v dazdi ci skor mrholeni, a aj vtedy stala za to!, prekrasne miesto, odpurucam vsetkym.

Stefan Pavlik

Presne tuto trasu som v lete absolvoval so zenou a dvoma synmi (5 a 7 rokov). Tesne pred Tatliakovou chatou sme sice trosku zmokli, ale zvladli sme to bez vacsich problemov. Dokonca sme videli aj kamzika.
Pekna spomienka...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma