Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ukrajinsko-slovenskou hranicou III.

Diskusná téma K článku: Ukrajinsko-slovenskou hranicou III.

V tretej časti putovania po ukrajinskej hranici sa dostávame na Východoslovenskú rovinu. Neputujeme už priamo po hraničnom úseku, ale vo vzdialenosti cca 500 m po cestách medzi prihraničnými obcami. Sme najviac kontrolovaní políciou, kráčame poliami, prekračujeme vyschlé odvodňovacie kanály. Páčia sa nám tradičné dedinky a završujeme naše putovanie po ukrajinskej hranici. Tento úsek vedie od Vyšného Nemeckého po Malé Trakany.

K3

Mirov projekt prechodu po hraniciach je veľmi zaujimavý a popisy sú faktograficky hodnotné. Podobný projekt okolo Slovenska po hraniciach už mám naplánovaný na bicykli. Itinerár netradičnej KARPATIATOUR OSA (Okolo SlovenskA) je hotový, vychádza to na 11 dní. Plán trasy v opisovanej oblasti je opatrný len po istých cestách (V.Kapušany-Leles-Bačka-Biel). Budem povďačný za upresňujúce informácie ohľadne možnosti prechodu na bicykli pri ukrajinských hraniciach, najmä v spomínamom úseku Ptrukša-Boťany, resp.Čierna. treking.cz/…/karpatiatour-200…

Labanoras

Kamarát "humusák" :-) má pravdu. "Don´t give up" (writing). Tie neučesané myšlienky treba jednoducho učesať. Prúd hovorovej reči v písanej podobe sa sem podľa mňa nehodí - aj keď ide len o sprostredkovanie skvelých zážitkov a nie o žiadnu vážnu literatúru.

Tomi

Srdečný pozdrav pre dobrodružných turistov z Bratislavy! Ja tu žijem vo Veľkých Kapušanoch a na rozdiel od väčšiny spoluobyvateľov sa našu zaujímavú prírodu a okolie snažím poznávať. Len toľko by som dodal,že visutý most pri Ptrukši je funkčný, ja som po ňom prešiel x razy, dokonca aj s bicyklom a nespadol som do Latorice.:) Na hranici to je fakt nebezpečné, môžem potvrdiť. Škoda,že som nevedel o Vašom putovaní, mohol by som Vám prípadne poradiť.
Prajem veľa krásnych a zaujímavých putovaní!
Tomáš

Jonathan.sk

re Labanoras: máš mylný úsudok.Pre mňa, ako starého humusáka, tá Mirová veta o praní bola ponaučením , že aj na túre sa dá prať aj inak, ako len keď pánbožko chce.
Takže Mirko , len tak píš ďalej a nenechaj sa znechutiť...

Jozok

Skôr by som to preložil ako "severná zelená"(magistrála.)

Tono

Aj ja mam prejdeny velky usek hranice SR/HU. Ustie Ipla - M. Kamenec. Ale isiel som to nie nonstop, ale po viacerych etapach a este k tomu v rokoch 1986 az 1989. Tak by ma to tiez zaujimalo.

Vlado

Ešte ma napadla jedna vec,keď som išoel hranicou z Kalondy smerom na Lipovany,stretol som maďarského turistu,s ktorým som potom na kuse išiel.Mal turistického sprievodcu lepšie povedané súbor máp,vydaný v Maďarsku,ktorý zahŕňal celú túto hraničnú zeleno značenú turistickú trasu - myslím,že to malo názov Északi zold (podľa slovníka by to malo byť "zelený sever").

Lubo

Myslim, ze to presiel kompletne v celej dlzke. Nie sice na jeden krat, ale po etapach za dlhsie casove obdobie.

Vlado

Ahoj Ľubo,

tak to sa už teším.Neviem,ktorú oblasť maďarskej hranice autor prešiel,ja mám skúsenosti hlavne s juhom stredného Slovenska (medzi Kalondou a Kečovom).Takže pokiaľ by bola popisovaná aj táto oblasť mohol by som si porovnať svoje skúsenosti s autorovými.Samozrejme neprešiel som to celé po hranici,skôr som sa zameriaval na vlani otvorené turistické priechody medzi SR a MR,no pritom som niektoré časti prešiel aj hraničnými priesekmi.

Lubo

Vlado, ked si fanusikom hranicnych pochodov, mas sa na co tesit - chystame totiz aj dalsie hranice. Nasledovat by tusim mala madarska.

Vlado

Musím sa Mira zastať,
súhlasím s ním,že nie každý prispievateľ do Hikingu je spisovateľ a jazakovedec.Skôr tu ide o to aby sa dotyčný podelil so svojimi turistickými zážitkami a dojmami a to myslím,že sa Mirovi podarilo a celé jeho putovanie po ukrajinskej hranici som si s chuťou prečítal.Tieto hraničné potulky tiež obľubujem ale chodil som skôr na poľskom a maďarskom pohraničí.Priznám sa ,že na ukrajinskú hranicu by som sa nedal-práve kvôli tej buzerácii a kontrolám.A práve to na Mirovi obdivujem.

Miroslav Svítek

Labanoras. Dostať také "kapky" som ešte nedostal za svoje zápisky. Ja som vyštudovaný chemik a nie spisovateľ. Za hrubky sa ospravedlňujem, ani Word vždy nepomôže. O rozdelení Slemeniec Stalinom som písal. A že Ťa nezaujíma ochota majiteľky penziónu po prebdenej noci zadarmo niekoho cudzieho odviesť 15 km ? Nuž mňa by to veru zaujalo, lebo to veľa vypovedá o niekom neznámom. Teraz idem na štyri dni fotiť hranicu v Bielych Karpatoch a ver, že to mám dobre pripravené. Robil som zájazdy pre 45 ľudí na 5 dní a šlapalo to.
Veľa zdaru v horách

Sona

Labanoras, dakujeme za podrobnu reakciu. Korekturu, samozrejme, robime. Bez sa ziadny clanok neuverejni. Samozrejme, moze sa stat, ze mi nieco unikne. Podla Tvojich postrehov to v clanku opravim.
Co sa tyka Tvojich pripomienok k samotneho obsahu clanku, nedovolime si hrubo zasahovat autorovi do textu a urcovat, co tam ma a co nema byt. Samozrejme, v extremnych pripadoch autorovi napiseme nase pripomienky a poziadame ho, aby v texte nejake veci zmenil. Ale nemyslim si, ze "omacka" je v clankoch zbytocna - nechceme, aby bol clanok napisany len stylom "isiel som odtial tam, potom som zabocil vpravo a pokracoval". Ked pocas tury manzelka perie veci, ujde autobus a podobne, preco to odtial davat prec? Su to veci, ktore sa nam pri turach bezne stavaju a clanok je potom taky "ludskejsi".
Napisat to krajsie a putavejsie - to je vyzva pre autora. My si velmi vazime, ze Miro pre nas tento serial pise. Povazujeme to za zaujimavy projekt, ktory navyse nebol doteraz nikde zverejneny, nepoznam nikoho ineho, kto presiel cele Slovensko po hranici.

Labanoras

Všetky tri články sú zlé, len téma je dobrá. Sú mizerne napísané. Prečítala som ich celé iba preto, lebo „chodiť po hranici“ je aj moja záľuba. Texty sú štylisticky biedne a je v nich kopa gramatických chýb (napr. na krokomery, z pod kríka atď). Slovosled je často použitý nesprávne, súvetia sú príliš dlhé a nelogické. Veľa viet je úplne zbytočných: "Manželka preprala spotené veci." alebo "Synovi majiteľky penziónu bolo celú noc zle." Koho to zaujíma? V texte mohli byť radšej informácie pre čitateľa zaujímavejšie, napr. o karpatských pralesoch zapísaných v zozname UNESCO, o násilnom rozdelení Slemeniec, či o preložení toku Tisy. Dalo sa to napísať kratšie, pútavejšie, vtipnejšie a bez chýb. Redakcia nemá korektora?
Autorovi článkov a jeho žene však patrí môj obdiv za to, že mali svoju "expedíciu" dobre pripravenú a že sa na ňu vôbec vydali. Po našej východnej hranici chodievam každý rok, pešo alebo na bicykli, no nikdy som ju neprešla celú. A nikdy som na nej nestretla turistov (iba na Kremenci samozrejme). Len občas ma vyľakal nejaký ten pytliak, čo sa zrazu vynoril z húštiny pri močiaroch. Poviem vám, Kaliňák neklame. Táto hranica je už naozaj dobre strážená. Sú na nej priekopy, ploty, kamery a pozorovacie veže. Ešte minulý rok som si oprela bicykel o hraničný kameň a šla "von z EÚ" nazbierať si bylinky na Ukrajinu. Tohto roku som sa k nej len priblížila a už som bola sledovaná ďalekohľadom. A visutý mostík cez Latoricu? Áno, na mape (VKÚ) nie je. Je na nej však vyznačený brod. Nedalo mi to, šla som sa naň pozrieť a čo som nenašla - most! Medzi močiarmi, kde by to nikto nečakal! Hoci vyzerá pochybne, vydrží veľa a hlavne ušetrí mnoho času...
Veľa chuti do ďalších pohraničných dobrodružstiev.

Funttomas

Fotka č. 8 – „Socha osloboditeľa“ mi pripomenula nedávne prekročenie hranice SK/UA (Vyšné Nemecké/Užhorod). Socha stojí hneď za „čiarou“ vedľa cesty, ktorú lemujú desiatky vekslákov, čo ponúkajú ukrajinské „hrivne“. Mimochodom niektoré ukrajinské bankovky (napr. 1 UAH, 100 UAH) existujú v dvoch grafických prevedeniach a samozrejme sú platné :-o.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma