Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Nečakaná krása Zlatnice

Diskusná téma K fotke: Nečakaná krása Zlatnice

Spomienka na dobrodružné putovanie jednou trinástou komnatou Muránskej planiny. Z doliny Zlatnica sa vykľula nečakane divoká tiesňava "a la" Slovenský raj. A sen o jej prechode som dosníval v skalnom amfiteátri s asi 5 metrov vysokým nádherným vodopádom. Bez mierky síce ťažko predstaviteľné no naozaj divukrásne končiny.

Daulagiri

Dík Tomáš, opravené, súradnice som dával vtedy len približne, keďže som sa v mapovom podklade nemal čoho chytiť.

FunTTomas

Maťo: upresňujem súradnice vodopádu na 48.81216 20.10394, oprav si to.

JaroB

nsvetozarov, veľmi ochotne vysvetlím, ale priamo v teréne. Keď sa budeš chystať na M.Planinu napíš mi na bjaro@email.cz

Nsvetozarov

JaroB, neviem, o čom tu hovoríš. Stromy, ktoré do rokliny spadli, tak tam spadli prirodzene a je pochopiteľné, že je ich tam množstvo. Pokiaľ nepríde povodeň alebo sa nerozložia, tak odtiaľ nemajú ako zmiznúť. A práve o to ide, že v Slovenskom raji sú tie drevá popílené tak, aby bola roklina schodná bez väčších zásahov do prírody. Sú do nich vytvárané zárezy a podobne, drevá nie sú odnášané ani navršované na kopy, takže sprístupnenie rokliny na spôsob Slovenského raja by vôbec nebolo veľkým zásahom do prírody. Ak chceš hovoriť o devastácii, pozri si Malý Sokol. Tam kvôli vybudovaniu zvážnice dynamitom odstraňovali kaskády a vodopády. Takže hovoriť tu o drevosklade a podobnom je scestné. Reťaze, rebríky aj stúpačky sa dajú kedykoľvek odmontovať (viď Kyseľ) a o pár rokov ani neuvidíš, že tam kedysi viedol chodník.

Daulagiri

Ono je aj dobre že nie všetko je sprístupnené značkami. Na druhej strane odhodlanému človeku "viacmenej" nič nebráni ísť mimo chodníka.

JaroB

Sprístupnenie roklín na spôsob Slovenského raja, ďakujem pekne...vyzerá to miestami ako na neupratanom drevosklade, keďže je tam popílený skoro každý strom ktorý do rokliny kedy spadol. To už má s divokosťou a zachovalosťou prírody málo spoločné.

Nsvetozarov

Mňa to veľmi vytáča, pravdu povediac. Neustále sa tu oháňajú ochranou prírody a potrebou ochraňovať ju, ale nič také na Slovensku nefunguje a všade ťažba. A ešte aj turistov pokutujú za pohyb mimo chodníka. Keby ju sprístupnili, spropagovali a vyberali by vstupné, určite by sa tieto prostriedky dali dobre využiť a atraktívnosť tejto oblasti by stúpla. Avšak rozvoj cestovného ruchu na Slovensku spočíva len v TaMaRa a Ja-a-Ty zjazdovkách v Tatrách a slovenský turista už ozajstnú divočinu ani nezažije.

FunTTomas

nsvetozarov: veru tak, turizmu by to pomohlo. Keby sa sprístupnili rokliny na spôsob Slovenského raja (výber vstupného), lebo na planine je viacero roklín, ale prístupné sú len dve (Čertova a Martinova dolina). V Javorníkovej značku zrušili. Viac v hiking.sk/…/roklina_certova_d… (prvý odsek).

Nsvetozarov

Prijal by som, ak by bola táto roklina sprístupnená na spôsob Slovenského raja. Bolo by to oveľa zaujímavejšie a táto oblasť celkovo atraktívnejšia. Čo už.

Daulagiri

Fíha super Ďuri, musel to byť slušný adrenalín.

Muska

Včera sme ho obchádzali v zimných podmienkach po Tomášom spomínanej skalnej stienke, bol to celkom zážitok, nič pre slabšie povahy.

Daulagiri

Hehe Tomáš, myslel som si že to poznáš.
Je pravda že som to neskúšal a teda neviem naisto (ale bolo po daždi a dosť vlhko a mal som veľký batoh na 3-dňovku), takže povedzme že sa to dá.

FunTTomas

jonathan: nie, previs tam nie je, ale je to porastená stienka, kde relatívny pocit bezpečia dávajú len rastúce smrečky. ;-)

Jonathan.sk

Díky za info, potešili ste ma.
re FunTTomas: dúfam, že ten riedky porast smrečkov nerastie v miernom previse ... :))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok