Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Mengusovské sedlo

Diskusná téma K fotke: Mengusovské sedlo

Pohľad na Mengusovské sedlo (2307m) a Východný Mengusovský štít (2398m) spod Prostredného Mengusovského štítu (2393m). Vľavo od Východného Mengusovského štítu vidieť napr. dvojvrchol Rysy (2499m, 2503m), Malé Rysy (2430m), Lomnický štít (2634m), Ľadové štíty, Kolový štít (2418m), Jahňací štít (2230m), časť Belianskych Tatier - Ždiarska vidla (2142m), Havran (2152m), Nový (2010m), Muráň (1890m),... Vpravo na horizonte je Kráľova hoľa (1946m) v Nízkych Tatrách.

Merhorn

diky moc za info, tato trasa je uz minimalne rok v mojom plane. Polske tatry maju viacero, pre nasinca velmi zaujimavych a neokukanych tras :)

Ondro_RK

Braňo,
od Kazalnice to nieje nijako zvlášť náročné, len pri stúpaní na Kazalnicu/pri pohľade z Kazalnice na traverzujúci chodník popod Východný Mengusovský štít to vyzerá dosť hrozivo a pre niekoho odstrašujúco. Ale čo vyzerá relatívne hrozivo zdola, nieje také náročné, keď tadiaľ človek aj ide - je to normálny chodecký terén, kde v jeho záverečnej časti na severovýchodnej strane treba pri postupe zapájať aj ruky (minimálne tu odporúčam mať hlavne pri zostupe celoprstové kožené rukavice - skala je tu veľmi ostrá a človek by si tu mohol pri prípadnom páde - prach, suť, uvoľnené skaly, dážď, vlhká skala,... ľahko porezať ruku).
Pod Kazalnicou je technicky náročnejší asi 100 metrový úsek, ktorý nieje najlepšie zabezpečený - žiadne reťaze, iba sem tam nejaká kramla zarazená v skale, nepočítal som ich presne, ale je ich tam asi tak do 10,...

Ak by som mal výstup do Mengusovského sedla z Poľska prirovnať k niečomu na Slovensku, tak pri pohľade na mapu by som to možno prirovnal takto (aj keď to tak celkom porovnať nejde, ale ak mám k niečomu prirovnať, tak ma napadá toto):

  • Czarny Staw pod Rysami (1583m.n.m.)-Kazalnica (2159m.n.m.)-Mengusovské sedlo (2307m.n.m.)

k

  • Velické pleso (1665m.n.m.)-Poľský hrebeň (2199m.n.m., keď si odmyslíme reťaze)-Východná Vysoká (2428m.n.m.)

Obe trasy majú podľa mapy (podrobná turistická mapa, Vysoké Tatry, Vojenský kartografický ústav, 1:25000) rovnaký čas výstupu aj zostupu, majú podobné prevýšenie a technicky najobtiažnejší úsek je u oboch trás (pre nejaké to porovnanie si na Poľský hrebeň treba odmyslieť reťaze, kde by boli len kde-tu v skale osadené kramle + by to bol rochu dlhší úsek) približne v poslednej tretine výstupu k hlavnému cieľu túry.

Merhorn

Ondro, ako narocna je to trasa na sedla, hlavne od kazalnice? Nemyslim kondicne. K comu by si to prirovnalu nas?

Krivan2494

Ďakujem, tú stránku poznám, len som bol lenivý ju hľadať :) Blahoželám k skvelej túre.

Ondro_RK

Áno, aj zo sedla sa chodí na Východný Mengusovský štít.

Keď som tu takto sedel, pozeral som najschodnejšiu cestu hore. Keby sa mi moc chcelo, čo sa mi už ale vôbec nechcelo a keby ma kamarát nečakal na Kazalnici, tak by som vybehol aj hore :-)

Stručný popis výstupu je napr. tu:
[http://www.sprievodca.ta3.szm.com/mengusakv.html]

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky