Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Demänovská ľadova jaskyňa

Crusoe

jasné že som fotil bez blesku, :) preto je trošku taká tmavá a s tým mojím foťakom, no nič moc sa s tým nedá robiť. je riadne starý je to kompakt a som rád že fotí :D.Ale chystám sa kúpiť nový :). a k tomu dĺžňu,to som jednoducho opísal z mapky hikingu , tak potom to oni majú zle? Tiež sa mi tam zdal dĺžeň lepší, no neviem. a Ďakujem za info ako najlepšie použiť nastavenia pri fotení bez blesku ;)

Nsvetozarov

Ach jaj! Zasa chyba v názve - ľadová. Nie že by som neocenil tvoju snahu pri drahom fotení v drahých jaskyniach, ale je to na môj vkus troch tmavé. Ja som na tomto istom mieste použil ISO 800, f4.5, a dobu expozície 1/8 s. Samozrejme za tú snahu 5b. Zopár rád pri fotení v jaskyniach: 1. pri ľadovej výzdobe nepoužívaj blesk! Je to asi najväčšia chyba pri fotení, ktorá sa v takýchto jaskyniach robí. Keď som bol v tejto jaskyni, jedna slečna so zrkadlovkou si zbabrala fotky v tej najkrajšej ľadovej časti tým, že fotila s bleskom. Až na konci ju upozornil sprievodca (jej známy), že nech fotí bez blesku, pretože sú oveľa krajšie fotky a za toto upozornenie mu ďakovala nielen ona, ale aj ostatní. Keďže ľadová výzdoba lepšie odráža svetlo ako kvapľová, blesk je zbytočný. Blesk v ľadových jaskyniach asi len v tuneli v Dobšinskej ľadovej. 2. ISO používaj 400 - 1600 v závislosti od svetla. Clona v ľadových pokojne aj vyššia, v kvapľových cca. f3.5 - f6.0 v závislosti od svetla. Dobu expozície nad 1/5 s. a pod 1/15 s. neodporúčam - trasenie rúk = rozmazaná fotka pri dlhšej expozícii a naopak pri kratšej tmavá fotka a z dôvodu vyššieho ISO aj patrný šum. 3. Blesk používaj vo Važeckej jaskyni, mám to odskúšané, sú tam malé priestory a pomerne zlé svetlo. Pri veľkých priestoroch je blesk zbytočný. Radšej daj aj ISO 1600, f2.7 a 1/5 s. a urob viac snímkov. Pri väčších jazierkach a riečiskách tiež nepoužívaj blesk. Blesk je dobrý jedine pri zlom svetle, sivom až čiernom zafarbení výzdoby, alebo malých priestoroch. Pri ďalšom jaskynnom fotení prajem veľmi veľa šťastia :-)))).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky