Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Tučepi do Podgory a Makarskej

Diskusná téma K článku: Z Tučepi do Podgory a Makarskej

Leto pomaly končí, teploty sa znižujú, dni skracujú. Onedlho príde jeseň a za ňou dlhé zimné večeri, pri ktorých budeme nahliadať do ponukových katalógov cestovných kancelárií a premýšľať, kde si leto spríjemníme budúci rok. Neviem ako vy, ale ja si dovolenku vyberám aj s ohľadom na väčšie či menšie turistické možnosti mysliac pri tom na možné teploty. A keďže milujem hory, obvykle voľba padne na Chorvátsko - Makarska riviéra, nad ktorou sa ako strážca týči pohorie Biokovo. Vzhľadom na rekordné teploty tohto leta však nijaká vysokohorská pešia turistika nepripadala do úvahy a radšej sme ostali pri mori. Našťastie aj pobrežie nám ponúklo niekoľko možností na prechádzky.

ELBe

Ejveru poznám tam každý meter. Som taký úchyl – bol som tam už 14-krát. K Makarskej som sa nevyjadroval.

Z Podgory do Tučepov je pekná túrička vrchom – pomedzi skalky cez borovicové lesíky a terasy s olivovníkmi. Sem-tam zrelé figy, rogáčo, opuncie a krásne výhľady. Všeobecne: územím „horných“ dedín vedie slušná sieť značkovaných chodníkov, a to ešte ani nie ste hore na Biokove. Toľko na vysvetlenie, prečo mi popísaná vychádzka prišla akosi nepatričná a upozornil som na to v diskusii...

Ale aj tak vďaka za článok, je to magické miesto, vrele odporúčam more aj hory.

Kofoluska

eLBe myslim, ze nie vzdy musi ist o turistiku horsku s neviem kolko stometrovymi prevyseniami, na konci ktorej vyplazujes jazyk po kolena :). Neviem, kadial chodis ty, ked pises o asfaltke - my sme po asfaltke od konca Tucepi isli len kusok ked sme vyliezli od nudaplaze k ceste a potom sme sli zase popri mori, alebo teda skor ponad. Detto Makarska - po asfaltke sme sli len kusok od hotela na turisticky chodnik. Asi to tam nepoznas az tak dobre, ako pises. :)

Tanka diky za tip, buduci rok prave planujeme skor taky roadtrip autom. Zaradime do itinerara aj Ciernu horu a Srbsko. :)

ELBe

Tento článok je však o ničom. Popisovaná prechádzka do Podgory je to isté, ako v Bratislave „túra“ z Eurovey popri Dunaji do Karloveskej zátoky. Alebo zo Starého Smokovca do Tatranskej Lomnice po chodníku popri ceste. A to myslím doslova. Je to furt po asfalte, okrem pár metrov konča Tučepov. Prevýšenie 44 schodov. Chodíme to zásadne v šlapkách naboso. K moru sa dá zísť iba izolovane na troch miestach, o súvislej cestičke popri útesoch nemôže byť ani reči. (Skôr ako na hada stúpite na to, čo tiež začína na H.) Garma – Krabia zátoka (?)– je však čarovná. A je tam krásne, hlavne na sklonku sezóny.

ELBe

Podgora – moja srdcovka.
Deduško na poslednej fotke má 98 rokov. Je to bývalý dôstojník námorníctva. Cez sezónu každé ráno predáva v prístave figy a olej.
Už mnoho rokov trávim v Podgore posledné 2 týždne leta. V článku je pekne vystihnutý rozdiel medzi komerčnými Tučepi a Podgorou s živou komunitou starousadlíkov.

Tanka

ja vítam práve takéto články, ved hory sa tam spomínajú...
Martina, ak chces kombinaciu more+hory, odporucam pozriet Ciernu horu, najlepsie autom a vratit sa spat smerom na Srbsko...cez take tiesnavy si este nesla :)

Marianisko

nič proti a kľudne ma ukameňujte za moj názor - ale toto by mal byť hiking a nie písanie článkov o dovolenkových prechádzkach popri mori. to tu už rovno može niekto napísať ako sa vybral z 5* resortu v tunise popri pláži k najbližšiemu mestu

DanielaM

Hore nad Tučepi je ich stašia sestra dedinka Staré Tučepi, sem sa oplatí tiež zájsť. Pohľady dolu k pobrežiu od starého kostola Sv.Juraja, staré kamenné domčeky... nuž v Chorvatsku sa naozaj dá nájsť "z každého rožka troška" .

Kofoluska

Jj, je tam krasne. :) Aj prechadzky popri pobrezi maju svoje caro - hlavne ked kvoli vysokym teplotam nie je zrovna idealne ist na namahave vystupy na Biokovo. :)

Sona

V Podgore aj v Tucepi aj naozaj krasne, bola som tam dvakrat, sice skor vyletne, ale raz sa tam dufam dostanem aj turisticky :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma