Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pokus o získanie tatranských chát

Diskusná téma K článku: Pokus o získanie tatranských chát

Bývalý nájomca Chaty pri Zelenom plese Juraj Gantner má v úmysle súdnou cestou zmeniť vlastnícke pomery na deviatich vysokohorských chatách vo Vysokých Tatrách tak, aby ich väčšinovým vlastníkom bola ním založená s.r.o. Tatranské chaty, menšinovým Mesto Vysoké Tatry. Všetky tieto objekty pritom majú svojich právoplatných vlastníkov.

PaliT

Keď som sa pokúšal pochopiť, o čo v tejto kauze ide, tak som si uvedomil, že to nemusí byť až tak veľmi zložité. Stačí sa vrátiť do obdobia 1958-71, kedy na Brnčalke chatárčil Michal Šoltýs, takže jeho dcéra Jana Šoltýsová (Gantnerová) môže túto chatu považovať za svoj rodný dom. Spomínam si, ako tam chatárčila aj ona a ak po toľkých rokoch táto rodina stratila možnosť prevádzkovať Brnčalku a došlo k výmene chatára, tak tieto ich kroky chápem ako akt rozhorčenia a trpkosti a iracionálny pokus zmocniť sa chaty za každú cenu. Videl by som v tom skôr prejav osobného roztrpčenia a predpokladám, že pochopili, že pokus o získanie vlastníctva samotnej Chaty pri Zelenom plese by nemalo absolútne žiadne vyhliadky na úspech, tak sa pokúšajú spochybniť nároky KST a Jamesu na VŠETKY chaty. Takáto intriga sa už, samozrejme, nezaobíde bez podpory mocných ako sú akcionári SMERu, to sa nedá urobiť bez správnych predsedov NS, či poslušnej hlavy GR. Gantnerovci možno chápu zmenu chatára ako osobnú tragédiu a tak sa pustili do tejto dubióznej hry, ale ich šance uspieť vidím čierne. Ba čo viac, po rozpútaní tejto špinavej hry a spojení sa s mocenskými špičkami, ktoré považujem za úplné dno a morálne bahno našej spoločnosti som pevne rozhodnutý, že už nebudem chodiť ani do ich kežmarského hotela, kde som býval značne spokojný.

SEPPO

Pan Gantner a jeho manželka zabudli na to že mečiar sk***l. Treba ich pre dobro tatier zastaviť.

HonzaIV

Uz to mam... chyba v nastaveni GoogleChrome...

Kayel

Aj ja, keď na to klikám, tak mi to ponúka na stiahnutie ako MP3... ak ti to náhodou nejde, tak skús na ten názov kliknúť pravým tlačidlom a vybrať "uložiť cieľ odkazu ako..." alebo niečo podobné ;)

Salatin

Ide to úplne v pohode cez Windows Media Player....

HonzaIV

skusali ste to stiahnut alebo inak spustit... ked tak poradte fintu, mne to nejde, dik

MichaelS

Co se Luční týče, tak by to spíš chtělo líp vařit, aspoň loni v létě byl ten oběd velmi smutný příběh. Přitom oproti jiným boudám okolo rozhodně ne laciný. Jinak u Luční je problém ten, že je to neskutečně obrovská haluzna, takže díky kombinaci narůstající leností lidí a touhou po komfortu bude mít problémy myslím vždy. Nakonec, Petrovky je z historického i architektonického hlediska strašná škoda, ale na druhou stranu je fakt, že na takovém místě se takto dimenzovaný objekt prostě uživit nemohl.

Krivan2494

Len na margo argumentu "500 ludi na Hrebienku behom 25 minut smerujucich do Studenych dolin" o deviatej rano v sobotu v oktobri:

Kazdorocne sa na vrchole turistickej sezony v polovici augusta scitavaju turisti. Tie ukazuju v auguste tieto cisla:

Lanovka na Hrebienok 1432 ludi (11. 8. 2012), 600 ludi peso na Hrebienok. Ale vacsina ostala na Hrebienku. K Rainerovej chate pokracovalo 900 turistov, popri vodopádoch studeného potoka 725 turistov, k Zamkovského chate 554 turistov. Ešte menej ich pokračovalo na Terynku.
Viď liptov.sme.sk/…/navstevnost-t…

tatry.cz/…/scitani-turistu-uk…$ret

horydoly.cz/…/vysokym-tatram-…$ret

Ale to sú čísla z augusta - a nie z októbra. V októbri tam za 25 minút o 9:00 ráno stretneš akurát tak do 20 ďalších ľudí alebo medveďa. Nehovoriac o tom, že v takom novembri či januári ti na chatu príde za deň v lepšom prípade tak do 50 ľudí a ty z toho musíš chatu vykurovať. Viktor Beránek píše, že na chatu pod Rysmi v novembri nikto nechodí, že aj preto je chata na zimu zatvorená. Keď má problém so zimnou sezónou aj súkromná majiteľka Luční boudy v Krkonošiach, kde sa dá dojsť skoro aj autom, že tam v zime vozí klientov skútrami a organizuje tam koncerty, aby chatu uživila, tak uvážte, ako asi ziskoví budú chatári na Térynke či Zbojníčke v zime. Tých 500 ľudí za 25 minút v sobotné októbrové ráno mohol vidieť iba dobre zhúlený človek. Mimochodom, z ktorej vysokohorskej túry sa v októbrovú sobotu može okolo Hrebienka vracať turista o 9:00 ráno?

Kayel

Počul som to takmer celé a myslím, že tam nezaznelo nič nové, čo by tu ešte nebolo spomenuté. Akurát to redaktorka uzavrela tým, že "verí, že akokoľvek to dopadne, bude to slúžiť pre dobro turistov"...
Záznam ešte nie je na stránke rádia, ale bude sa to dať vypočuť tu: rozhlas.sk/…/k-veci

Peto.z.bb

Vdaka za avizo Rado G., mne a zrejme viacerym sa nebude dat si to vypocut, tak vopred vdaka potom za info co tam odznelo, resp. este vacsia vdaka za link na podcast az by to dali na net-

Rado Gadoczi

Slovenský rozhlas dnes o 18:30: K veci - Aký bude osud vysokohorských chát v Tatrách.

Vysokohorské tatranské chaty, pýcha turistov, oáza pre návštevníkov. Zostanú aj naďalej v rukách tých, ktorí ich opravovali, aj nanovo budovali, alebo sa dostanú do rúk podnikateľov? Komu patria a komu by mohli? Ako na situáciu reagujú slovenskí turisti a horolezci? Prikloní sa k nim aj vedenie mesta Vysoké Tatry, alebo sa ich rozhodnutie prikloní na druhú stranu? Problém ďalšej cesty tatranských vysokohorských chát rozoberieme dnes po 18.30 s Ľubicou Hargašovou a jej hosťami.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov