Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma stanovanie, taborenie

Ursus

Nesmie sa,ale v podstate vsetci rybari to robia:-) takze dajte pozor na odpadky,nerobte ohen a pokial nemusite nerozkladajte stan,pri tomto pocasi nie je ani treba. Na druhej strane 10 ludi je uz aj dost,zvazte to, ze v kempe je voda a WC. No a cim dlhsie budete na jednom mieste,tym skor to niekomu zacne vadit.Najma su vsade prevazne sukromne pozemky.

PaliT

Ochranári tolerujú táborenie v rybárskych prístreškoch (bez podlahy) pri výkone rybárskeho práva. Inak je to za 66€...

Mirno

A kontrolujú to nielen ochranári, resp. rybárska stráž. Ja už mám osobnú skúsenosť aj so štátnymi policajtami o druhej v noci.

PaliT

Rybárska stráž nemá nijaké právomoci voči nerybárom. Akékoľvek sankcie, ktoré smú uplatňovať sa týkajú len zákona o rybárstve. Ale v prípade potreby vraj neváhajú kontaktovať ochranárov.

Remy

Boruvka:
Ked som asi pred 3 tyzdnami prechádzal okolo L. Mary od Besenovej smerom na Liptovsku Sielnicu, tak pred krizovatkou na Brnice asi 500 m po pravej strane bolo asi 30-40 aut a ludia tam stanovali vo velkom. Nevsimol som si, zeby tam bol nejaky kemp. Je tam aj take male parkovisko a pri nej buda s obcerstvenim.
myslim si, ze tam by to bolo v poho aj pre 10 ludi :D

Milan_ke

Hm, ja by som to asi neriesil, proste by som rozbil tabor, kde sa mi to paci a kde to vyzera, ze to "nepqtri nikomu". Bordel po sebe nenechavame a v pripade konfrontacie sa vsetko da vyriesit kludnym slovom.

PaliT: rybarska straz zvykne chodit spolu s hliadkou PZ SR.
Ale opat, ak nejde o pytliakov, co si budu honit ego..

Remy

Ano, chodia spolu hlavne preto, ze pytliactvo je trestny cin, tak sa nahanaju "ciarky" kde sa da.

Ivob

Ahojte, trochu ozivim temu, lebo mam dojem, ze v tomto nie je jasno a treba jasne definovat pojmy BIVAKOVANIE, STANOVANIE a TABORENIE. Teraz kaslite na prax a ako sa to porusuje, vsetci vieme.Ide o to, ako by ste argumentovali pred lesnou strazou alebo strazou ochrany prirody.

Takze takto:
Zakon o lesoch č. 326/2005 Z. z.: § 31 (1) Na lesných pozemkoch je zakázané: c) stavať posedy, príbytky alebo TÁBORIŤ mimo vyznačených miest

Zákon č. 543/2002 Z. o ochrane prírody a krajiny:
§ 14 Tretí stupeň ochrany
(1) Na území, na ktorom platí tretí stupeň ochrany, je zakázané: d) TÁBORIŤ, STANOVAŤ, BIVAKOVAŤ...

Tak a teraz mi dajte odpoveď - čo vlastne robim podla lesneho zakona, ked TÁBORÍM ? Lebo evidentne medzi významami týchto pojmov podla zákona o ochrane prírody nejaky rozdiel zrejme je...

Peter61

finance.sk/182339-kde-mozno-r…

"Zákon síce spanie pod širákom za táborenie nepokladá, pretože táborením sa podľa neho rozumie činnosť umožňujúca pobyt v prírode s možnosťou prespania, a to zvyčajne v stanoch, s možnosťou prípravy jedla, hygieny a pod. Ale slovíčko obvykle neveští nič dobré, najmä ak ste si "pod širákom" rozbalili spanie veľkosti bytu.

Aj tu platí skautské pravidlo – nie je ma vidieť, neexistujem, netáborím."

militaryrange.sk/novinka-kde-…

Martin63

Ako základ (t.j. bez relevancie voči zákonom, ktoé cituješ) pri lexikálnej analýzy týchto pojmov je možné využiť Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV. Tam sa dočítaš,
tábor -a m.: hromadné ubytovanie obyč. v prírode pod provizórnym prístreším: stanový t., vojenský, skautský, detský t.; tréningový t.; utečenecký t. dočasné ubytovanie pre utečencov
bivak -ka pl. N -ky m. ?fr. ‹ nem.? ? núdzový spôsob prenocovania al. prečkania zlého počasia pod šírym nebom; v horolezectve každé prenocovanie mimo pripravenej stálej základne
stan, -u m., ako 1. skladacie prenosné zariadenie z nepremokavej látky slúžiace na prechodné ubytovanie. obyč. na nocľah v prírode:
So slovom tábor je prepojených niekoľko tvarov, ktoré by mohli napomôcť v analýze: utáboriť sa dok. dočasne sa ubytovať v stane (v prírode), táborenie, -ia str. šport. druh telesnej rekreácie a výchovy mládeže v prírode,…
Mne to vychádza, že pre slovo:
TÁBOR, TÁBORENIE je príznačná charakteristika hromadnosti, čiže stanovanie viac ako jedného stanu by už bolo možné považovať za tábor.
BIVAKOVANIE je príznačná charakteristika núdze, resp. okolností, ktoré si nemohol predpokladať. Inými slovami, bivakovanie pri hrebeňovke je bivakovanie iba ak je spôsobené nečakanou nepriazňou počasia, inak je to normálna stanovačka.
Ale to všetko som napísal len pre oživenie témy.

MisoB

V tvojom vcelku logickom zhrnutí mi škrípe akurát to, že plánovaný bivak bez postavenia stanu by mal byť stanovačka.

Ivob

Ok, takze mi to vychadza tak, ze aj napriek tomu, ze zakon o ochrane prirody stanovanie, bivakovanie a taborenie v II.stupni (CHKO) NEZAKAZUJE (zakaz az od III. stupna), zakazuje ho zakon o lesoch, a to v pripade, ze mam rozlozeny stan na lesnom pozemku (co by som teoreticky urcite mal, kedze som chcel ist na vander cez Vtacnik v ramci CHKO Ponitrie).

V prespavani na vandri som zaciatocnik, na tuto aktivitu ma nalomili rozne pribehy turistov, SNPckarov atd., vzdy som nieco take chcel podniknut, ale asi som sa v tej euforii trochu unahlil ... Teraz asi chapem, ze vsetci, co spavaju kade-tade po lese prakticky porusuju zakon?!

Takze vander sa asi rusi a novy stan pojde na bazos... :(

Lubo

Mimo narodnych parkov a maloplosnych rezervacii sa tolerujerozlozenie stanu vecer, prespatie a ranny odchod. Samozrejme za dodrzania zakladnych pravidiel slusnosti, kde sa takto (ne)rozlozit.

Dalej su narodne parky, ktore maju vyhradene miesta na taketo nocovanie (napr. NAPANT) alebo stanovuju, ze do 100m od turistickeho chodnika kdekolvek mimo rezervacii (NP Muranska planina).

Cize nezbavoval by som sa stanu...

Ivob

Lubo: mozno, ale "sa toleruje" nema vobec ziadnu pravnu silu, ked nahodou pride lesna straz uprostred noci. Je to o ludoch, ale nemozes vediet, na akych natrafis. Teraz je napriklad jelenia ruja, po lese sa v noci mota kopec lesnikov a polovnikov, ktorych pritomnost turistov v tomto obdobi v nocnych hodinach urcite nepotesi a vedz, ze su medzi nimi aj taki, ktori svoju pravomoc lesnej straze radi vyuziju.

FunTTomas: sorry, ale info v tomto clanku ohladom CHKO mi pride ako umele hladanie alibi, citujem: "Uvedené zákazy sa týkajú "lesných pozemkov", ale z definície v § 3 sa nedá jednoznačne určiť, čo všetko si pod tým bežný turista môže predstaviť...". Lesna straz, ktora prichyti noclaznika v lese, ta vybavi formulkou "Neznalost zakona neospravedlnuje". Aka je pravdepodobnost, ze hreben Vtacnika nie je lesny pozemok? Miziva.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma