Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma stanovanie, taborenie

Lubo

Fakt nemam chut sa konfrontovat s nejakym fanatickym polovnikom alebo lesnikom

Toto sa mi za 20+ rokov chodenia po slovenskych horach nestalo. Staci to robit rozumne a do konfliktu sa nedostanes. Do rozumne samozrejme patri, ze si stan postavim az vecer, prespim, skoro rano som uz opat na trase a nic po sebe nenecham. Samozrejme, nepohrdnem pristreskom ci utulnou, pripadne stanujem v ich tesnej blizkosti. Nerozlozim sa pod posedom alebo na dohlad polovnickej/lesnickej chaty. Ked som niekoho aj stretol, nikdy nedoslo ku konfrontacii.

Ak by si to robil ako vravis, mozes zabudnut na vacsinu viacdnoviek mimo narodnych parkov, vratane Cesty hrdinov SNP.

Ano, mozeme sa tu bicovat doslovnym vykladom zakona a vznasat moralne sudy, no podla mna citlivym sposobom nema komu preco prekazat jednorazovy noclah.

Lenkasyrovatkova

hehe, to mi pripomína, keď som si kúpila svoj prvý stan a začala riešiť pravidlá. Vôbec mi nedávalo zmysel, že prečo pri takých pravidlách vôbec existujú firmy, ktoré predávajú stany - také pre turistov, do batohu. Mne to vychádzalo tak, že stanovať sa dá maximálne v kempe a tam stačí úplne iný typ stanu. Lebo aj keď je človek niekde v lese/na lúke, tak vždy je to niekoho pozemok a čisto teoreticky, by človek mal mať jeho súhlas ;)

Fangorn

Ivob, ak to vnímaš takto, že ideš dodržiavať všetko a do bodky, v takom prípade predať stan bude pre teba naozaj najlepšie riešenie.

Ivob

martin, samozrejme mas pravdu, ale nam predsa neprinalezi porusovat zakon na zaklade toho, ci si myslime, ci je spravny alebo nie. My ich mame dodrziavat, a ked s nimi nesuhlasime, mame na to vymyslene procesy, ktorymi ich mozeme pripomienkovat a snazit sa zmenit.

Fakt nemam chut sa konfrontovat s nejakym fanatickym polovnikom alebo lesnikom, ktory by mal na mna paky, keby ma tam v noci vymakol. A nemienim sa spoliehat na to, ze rozumnym slovom sa da vseto vyriesit...

Martin knor

Ivob: Vazna vec je, ked sa ten les vyrube. Tvoje jednorazove nocovanie lesu nijako neublizi, hoci je v rozpore so zakonom. Zato si mozes byt isty tym, ze ten vyrub bude v sulade so zakonom.

Iste, respektovanie zakonov je spravne. Ale iba vtedy, ked tie zakony davaju zmysel.

Rc

Ivob palec hore! dodrziavanie zakonov ci pravidiel sa dnes uz velmi nenosi. vzdy ma potesi ked stretnem niekoho, pre koho este zakony nieco znamenaju a nepovysuje sa nad zakon

Ivob

martin knor, porovnavas neporovnatelne. myslim, ze stanovanie v lese je dostatocne zavazna vec na to, aby bola jasne v zakone zadefinovana a ja mam za to, ze tymito dvomi zakonmi asi aj je a je viac menej jasne, ze sa stanovat v lese nemoze. OK, kto chce, nech zakon porusuje, dobre ma, bude mat zazitky. Ti, co chcu zakon dodrziavat (vratane mna), maju smolu... Mam tendenciu zakon dodrziavat, lebo na tom stoji toto zriadenie zvane demokracia.

Mozno sa mylim, ale co ma trochu mrzi, je to, ze ak je prespavanie v lese mimo zakon bezna vec, ze komepetentne organizacie (KST?) v tejto veci neurobili, resp. nedosiahli nic, aby sa to stalo legalne a turisti by nemuseli tapat, ako to vlastne je. Volal som na CHKOcku. Nevedia mi povedat. Ze mozno riaditel a ten je v terene, zavolajte neskor...

Ja by som nemal problem prespat v utulni alebo na vyhradenych miestach, ale v mojom okoli, vratane Vtacnika, take zial nie su. Od vyhorenia utulne pod Rubanym vrchom, co predpokladam bola legalna utulna, kde sa mohlo spat, nemas prakticky sancu urobit hrebenovku Vtacnika, lebo legalne nemas kde spat! To mi pride zvlastne, nakolko v uzemiach, kde je ochrana prirody este prisnejsia, mas moznosti prespat podstatne viac.

Martin knor

Pre Ivob:

Takze predpokladam, ze po obci jazdis od tabule 50-kou a maximalnu povolenu rychlost dodrzujes aj mimo obce. Ze cez cestu chodis iba po prechode pre chodcov. Ze ked ides cez SPR ci NP, a pride to na teba, tak sa radsej pos...es, lebo podla zakona nemozes vybocit z turistickeho chodnika a podobne.

Jednoducho, u nas su zakony napisane extremne restriktivne, preto sa zvycajne toleruje, ked ich ludia trochu porusuju. Samozrejme, mozem natrafit na "blbca" a dostanem pokutu za parkovanie na pozemku, ktory je v katastri vykazany ako "nadvoria" len preto, ze je to oficialne v ChKO. (Skusenost spred 2 tyzdnov.) Toto je jednoducho Slovensko a takto to tu funguje.

Ivob

Lubo: mozno, ale "sa toleruje" nema vobec ziadnu pravnu silu, ked nahodou pride lesna straz uprostred noci. Je to o ludoch, ale nemozes vediet, na akych natrafis. Teraz je napriklad jelenia ruja, po lese sa v noci mota kopec lesnikov a polovnikov, ktorych pritomnost turistov v tomto obdobi v nocnych hodinach urcite nepotesi a vedz, ze su medzi nimi aj taki, ktori svoju pravomoc lesnej straze radi vyuziju.

FunTTomas: sorry, ale info v tomto clanku ohladom CHKO mi pride ako umele hladanie alibi, citujem: "Uvedené zákazy sa týkajú "lesných pozemkov", ale z definície v § 3 sa nedá jednoznačne určiť, čo všetko si pod tým bežný turista môže predstaviť...". Lesna straz, ktora prichyti noclaznika v lese, ta vybavi formulkou "Neznalost zakona neospravedlnuje". Aka je pravdepodobnost, ze hreben Vtacnika nie je lesny pozemok? Miziva.

Lubo

Mimo narodnych parkov a maloplosnych rezervacii sa tolerujerozlozenie stanu vecer, prespatie a ranny odchod. Samozrejme za dodrzania zakladnych pravidiel slusnosti, kde sa takto (ne)rozlozit.

Dalej su narodne parky, ktore maju vyhradene miesta na taketo nocovanie (napr. NAPANT) alebo stanovuju, ze do 100m od turistickeho chodnika kdekolvek mimo rezervacii (NP Muranska planina).

Cize nezbavoval by som sa stanu...

Ivob

Ok, takze mi to vychadza tak, ze aj napriek tomu, ze zakon o ochrane prirody stanovanie, bivakovanie a taborenie v II.stupni (CHKO) NEZAKAZUJE (zakaz az od III. stupna), zakazuje ho zakon o lesoch, a to v pripade, ze mam rozlozeny stan na lesnom pozemku (co by som teoreticky urcite mal, kedze som chcel ist na vander cez Vtacnik v ramci CHKO Ponitrie).

V prespavani na vandri som zaciatocnik, na tuto aktivitu ma nalomili rozne pribehy turistov, SNPckarov atd., vzdy som nieco take chcel podniknut, ale asi som sa v tej euforii trochu unahlil ... Teraz asi chapem, ze vsetci, co spavaju kade-tade po lese prakticky porusuju zakon?!

Takze vander sa asi rusi a novy stan pojde na bazos... :(

MisoB

V tvojom vcelku logickom zhrnutí mi škrípe akurát to, že plánovaný bivak bez postavenia stanu by mal byť stanovačka.

Martin63

Ako základ (t.j. bez relevancie voči zákonom, ktoé cituješ) pri lexikálnej analýzy týchto pojmov je možné využiť Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV. Tam sa dočítaš,
tábor -a m.: hromadné ubytovanie obyč. v prírode pod provizórnym prístreším: stanový t., vojenský, skautský, detský t.; tréningový t.; utečenecký t. dočasné ubytovanie pre utečencov
bivak -ka pl. N -ky m. ?fr. ‹ nem.? ? núdzový spôsob prenocovania al. prečkania zlého počasia pod šírym nebom; v horolezectve každé prenocovanie mimo pripravenej stálej základne
stan, -u m., ako 1. skladacie prenosné zariadenie z nepremokavej látky slúžiace na prechodné ubytovanie. obyč. na nocľah v prírode:
So slovom tábor je prepojených niekoľko tvarov, ktoré by mohli napomôcť v analýze: utáboriť sa dok. dočasne sa ubytovať v stane (v prírode), táborenie, -ia str. šport. druh telesnej rekreácie a výchovy mládeže v prírode,…
Mne to vychádza, že pre slovo:
TÁBOR, TÁBORENIE je príznačná charakteristika hromadnosti, čiže stanovanie viac ako jedného stanu by už bolo možné považovať za tábor.
BIVAKOVANIE je príznačná charakteristika núdze, resp. okolností, ktoré si nemohol predpokladať. Inými slovami, bivakovanie pri hrebeňovke je bivakovanie iba ak je spôsobené nečakanou nepriazňou počasia, inak je to normálna stanovačka.
Ale to všetko som napísal len pre oživenie témy.

Peter61

finance.sk/182339-kde-mozno-r…

"Zákon síce spanie pod širákom za táborenie nepokladá, pretože táborením sa podľa neho rozumie činnosť umožňujúca pobyt v prírode s možnosťou prespania, a to zvyčajne v stanoch, s možnosťou prípravy jedla, hygieny a pod. Ale slovíčko obvykle neveští nič dobré, najmä ak ste si "pod širákom" rozbalili spanie veľkosti bytu.

Aj tu platí skautské pravidlo – nie je ma vidieť, neexistujem, netáborím."

militaryrange.sk/novinka-kde-…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma