Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma stanovanie, taborenie

Ivob

Ahojte, trochu ozivim temu, lebo mam dojem, ze v tomto nie je jasno a treba jasne definovat pojmy BIVAKOVANIE, STANOVANIE a TABORENIE. Teraz kaslite na prax a ako sa to porusuje, vsetci vieme.Ide o to, ako by ste argumentovali pred lesnou strazou alebo strazou ochrany prirody.

Takze takto:
Zakon o lesoch č. 326/2005 Z. z.: § 31 (1) Na lesných pozemkoch je zakázané: c) stavať posedy, príbytky alebo TÁBORIŤ mimo vyznačených miest

Zákon č. 543/2002 Z. o ochrane prírody a krajiny:
§ 14 Tretí stupeň ochrany
(1) Na území, na ktorom platí tretí stupeň ochrany, je zakázané: d) TÁBORIŤ, STANOVAŤ, BIVAKOVAŤ...

Tak a teraz mi dajte odpoveď - čo vlastne robim podla lesneho zakona, ked TÁBORÍM ? Lebo evidentne medzi významami týchto pojmov podla zákona o ochrane prírody nejaky rozdiel zrejme je...

Remy

Ano, chodia spolu hlavne preto, ze pytliactvo je trestny cin, tak sa nahanaju "ciarky" kde sa da.

Milan_ke

Hm, ja by som to asi neriesil, proste by som rozbil tabor, kde sa mi to paci a kde to vyzera, ze to "nepqtri nikomu". Bordel po sebe nenechavame a v pripade konfrontacie sa vsetko da vyriesit kludnym slovom.

PaliT: rybarska straz zvykne chodit spolu s hliadkou PZ SR.
Ale opat, ak nejde o pytliakov, co si budu honit ego..

Remy

Boruvka:
Ked som asi pred 3 tyzdnami prechádzal okolo L. Mary od Besenovej smerom na Liptovsku Sielnicu, tak pred krizovatkou na Brnice asi 500 m po pravej strane bolo asi 30-40 aut a ludia tam stanovali vo velkom. Nevsimol som si, zeby tam bol nejaky kemp. Je tam aj take male parkovisko a pri nej buda s obcerstvenim.
myslim si, ze tam by to bolo v poho aj pre 10 ludi :D

PaliT

Rybárska stráž nemá nijaké právomoci voči nerybárom. Akékoľvek sankcie, ktoré smú uplatňovať sa týkajú len zákona o rybárstve. Ale v prípade potreby vraj neváhajú kontaktovať ochranárov.

Mirno

A kontrolujú to nielen ochranári, resp. rybárska stráž. Ja už mám osobnú skúsenosť aj so štátnymi policajtami o druhej v noci.

PaliT

Ochranári tolerujú táborenie v rybárskych prístreškoch (bez podlahy) pri výkone rybárskeho práva. Inak je to za 66€...

Ursus

Nesmie sa,ale v podstate vsetci rybari to robia:-) takze dajte pozor na odpadky,nerobte ohen a pokial nemusite nerozkladajte stan,pri tomto pocasi nie je ani treba. Na druhej strane 10 ludi je uz aj dost,zvazte to, ze v kempe je voda a WC. No a cim dlhsie budete na jednom mieste,tym skor to niekomu zacne vadit.Najma su vsade prevazne sukromne pozemky.

Boruvka

Dobrý deň.
Chcela by som sa opýtať ako je to zo stanovaním v okolí Liptovskej Mary tzv. na divoko, t.j. mimo kempu.
S partiou chceme isť aspoň na dve noci cca 10-ti.
Kemp sa nám zdá byť moc drahý.
Vopred ďakujem za odpoveď. :)

MisoB

Čachtický hradný vrch je NPR (stupeň ochrany 4. alebo 5.), takže je tam zákázané "táboriť, stanovať, bivakovať, jazdiť na koni, zakladať oheň mimo uzavretých stavieb..." - čo platí už od 3. stupňa

Viking100

ako je to so stanovaním a zakladaním ohňa na Čachtickom hradnom vrchu, čo sa zaraďuje ako chránené územie? Nemá niekto skúsenosti? diky

MisoB

Triops, myslim si, ze az tak sa to nezaplieta (ved v podstate to chapes spravne)... nechce sa mi to stale opakovat, a tak si precitaj moj tunajsi prispevok zo vcera 21:25 aj s odkazom do ineho vlakna... a tam je link na oba inkriminovane zakony... v §3 Lesneho zakona je definicia "lesneho pozemku" (treba si precitat, je to viac odstavcov) - ale v podstate okrem "logickeho" vyclenenia (tam kde rastie les je lesny pozemok) je dolezite najma to, ako je dany pozemok zapisany v katastri... :)

Lubo

Pokial nie si na lesnom pozemku, tak mas pravdu. Nemam to vsak este tak dobre nastudovane, aby som vedel presne povedat, co je a co nie je lesny pozemok. Cistinka 10x10 metrov vsak urcite bude este les :-)

Triops

Akosi sa to tu zaplieta. Pred rokom ked som siel na trojdnovku cez Strazovske vrchy, tak som si presiel fora tu na hikingu a z nich mi jasne vyplynulo, ze v CHKO sa mimo lesa taborit moze, cize hocikde na lukach, nie len na vyznacenych miestach (samozrejme nie na malych cistinkach co mozu byt lesne pozemky). Nie je to take jednoduche?:-)

Lubo

Lesny zakon nehovori o ochrane prirody, preto nie je logicke, aby tam boli riesene nejake stupne. CHKO na zaklade zakona o ochrane prirody a krajiny nevylucuje taborenie a kladenie ohna. Robi to vsak lesny zakon, ktory taxativne stanovuje, ake cinnosti su na lesnych pozemkoch zakazane. A tam sa na nase nestastie nachadza aj spominane taborenie a kladenie ohna. Mame to potvrdene aj od pravnika, pretoze na tejto teme pracujeme uz dlhsie kvoli prerabke niektorych casti hikingu, ktore pripravujeme.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov