Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Hradisko Pernek

Diskusná téma K fotke: Hradisko Pernek

Nachádza sa v záhorskej obci Pernek. Veľa informácii sa o ňom získať nedá, rovnako veľa ľudí netuší, že niečo také tu je. Jediný online zdroj informácii je diskusia na stránke hrady.sk: V stredoveku neviedla vtedajšia cesta cez M.Karpaty cez sedlo Baba, ale cez sedlo Javorina. Tento hrádok teda túto cestu strážil, v 11. a 12. stor. Podobnú funkciu mali hrádky aj na opačnej strane Karpát, nad Pezinkom. Táto lokalita je ľahko dostupná, vedie sem chodník. Na fotke vidieť val, stredná časť je poznačená “ťažobnou“ činnosťou miestnych, ktorí tu kedysi hľadali údajný poklad alebo ešte skoršou baníckou činnosťou. To nič ale nemení na fakte, že je to tu veľmi zaujímavé a oplatí sa sem ísť pozrieť. Ja som si túto lokalitu nechával pár rokov v zálohe :) a dnes sa teda podarila jej návšteva. Odtiaľto sa dá ísť napríklad zaujímavou trasou stále po hrebeni lesnou cestou a chodníkom cez Kostolný vrch a ďalej na Čmeľok.

Vladvlad

Osobne mám rád okolie Perneku, toto je taká pomyslená čerešnička na jeho torte :)

V tunajšej mape je už toto hradisko zaznačné hiking.sk/…/pernek_hradisko.h… ale jeho priama fotka chýbala.
Odkaz na spomínanú diskusiu hrady.sk/pezinok.php?comment=… V nejakých odborných publikáciách by mohla byť zmienka o tejto lokalite.
Podobné menej známe malokarpatské historické miesta čo som tento rok navštívil: hiking.sk/…/male_karpaty-hrad… hiking.sk/…/male_karpaty-v_le… plus Pustá ves nad kameňolomom. Takú Kuchyňu, Pezinok (Cajlu), Jur, Slepý vrch, Pohanskú spomínať hádam netreba, tie sú dostatočne známe a aj informácii je o nich dosť. Jasné, miešam Keltov so stredovekom, ale osídlenie ako osídlenie :)

Pete.Green

isiel som tadial aj ked som netusil ze tam bol hradok ale viditelne valy napovedali ze to miesto je zaujimave

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky