Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Malé Trakany - Hosťovce 1. časť

Diskusná téma K článku: Malé Trakany - Hosťovce 1. časť

Po sérii článkov o ukrajinsko - slovenskej hranici budeme v putovaní okolo Slovenska po jeho hraniciach pokračovať ďalej. Tento seriál budeme uverejňovať vždy vo štvrtok (red.) Najdlhšou hranicou Slovenska so susedným štátom je 654,9 km dlhá hranica s Maďarskom, z čoho je 339 km na vodných tokoch. Je na nej 6 782 hraničných znakov. Bod styku štátnych hraníc Slovenskej republiky, Maďarskej republiky a Ukrajiny leží v rieke Tisa a je vyznačený nepriamo trojicou železobetónových monolitov. Dva monolity sú osadené na pravom brehu rieky Tisa (slovenský a ukrajinský monolit) a jeden na ľavom brehu (maďarský monolit). Bod styku štátnych hraníc Slovenskej republiky, Maďarskej republiky a Rakúskej republiky Triplex (obec Čunovo, Bratislava) tvorí železobetónový monolit. Keďže sme predchádzajúce putovanie po hraniciach Slovenska ukončili v Malých Trakanoch, budem v popise nášho putovania pokračovať v ďalších článkoch od Malých Trakan po Bratislavu.

Jozok

OK, nepochopili sme sa. Mne sa z kontextu zdalo, že si nenašiel ani obec...

Tono

Jozo, v knihe B. Pollu Hrady a kastiele na vych. Slovensku sa Svatuse udavaju ako Plesany, byvaly nazov Svatuse, takze som nemal problem najst tu dedinu. Hladam nejaku fotifikacnu stavbu v obci, nie samotnu obec. V roku 1988 som v Plesanoch/Svatuse osobne bol.

Jozok

Za sociku (teda v r. 1988 určite a možno ešte aj zač. 90-tych rokov) sa Svätuše volali Plešany. Takže je jasné, že v tom čase si tú obec pod názvom Svätuše nemohol nájsť. Inak je to cca. 5 km od Kr. Chlmca.

Tono

Tu Svatusu som zatial ani je nenasiel, bol som tam este v roku 1988. Tiez som bol vtedy na V. Kamenci (1988, 1993)a v Kr. Chlmci (1993). Na Svatusu mi uz neostalo vela casu. OPreto by som v ramci nejakej spanilej jazdy si to tam poriadne obhliadol.

Karlos

jasne pan brat, ak dozijeme, velmi rad svami spachame nejaku tu spanilu jazdu po panstvach miestnych zemepanoch..:-)
Inak Dali, v tej Svatuse si nasiel nejaku fortifikaciu? Miestny historik Janos Bogoly mi pisal, ze nevie o ziadnom hrade, hradku v obci. Starsi autori spominaju hradok vo Svatusi, mal by byt zniceny kamenolomom. Ja som v tejto oblasti robil obcumovak Velkeho Kamenca. Mal si moznost ho vidiet v Kamennych Strazcoch II.:-)

Tono

Servus amice Karlos, buduci rok opat chystam zatah do tych koncin, k brehom Tise. Reku by sme nieco mohli spolocne spachat, taky prepad miestnych zemepanov a ohnom a mecom by sme reku nas mores tam zaviedli!!!

Karlos

Pre Tona. Hrad by mal byt v obci Velke Trakany na mieste kostola, pri Starej Tise.

Tono

Pekne putovanie. Usek co je opisany v tomto clanku mam v nohach aj ja. Aj ked miestami som koli hradom, hradkom dost casto odbacal na sever /v Pribeniku do Kr. Chlmca a Svatuse, v Strede nad Bodrogom do Zemplina, Cejkova a Brehova a pod./, ale aj na juh, do madarska na hrad v obci Pacin /pri V. Kamenci/. Osobne ma velmi oslovila priroda pri rieke Tisa, ale aj pri Bodrogu. Kraj ma svoje specificke caro. A v restauraciach velmi slusne varia, aj lacno!
V ocakavani sa tesim na vsetky pokracovania.

PS. Na SK brehu rieky Tisa sa pri trojhranici SR/UK/HU nachadza pole Hradisko /Hradiste/, kde niektory badatelia lokalizuju opevnenu stavbu /hrad, hradok, dvorec?/ ktory by mala existovat v M. Trakanoch.
Iny ju lokalizuju v jadre niektoreho z kastielov v obci.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov