Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ľahká softshell bunda Ferrino Brandberg

Diskusná téma K článku: Ľahká softshell bunda Ferrino Brandberg

Talianske Ferrino poznáme najmä vďaka batohom. Nejaký ten čas však robia aj oblečenie, ktoré sa navonok prezentuje pod značkou HighLab. V prípade oblečenia však nejde o technické špecialitky, ako tomu je pri Ferrino HighLab batohoch, ale skôr o veci pre všeobecné outdoor použitie. Taká je aj ľahká softshell bunda Brandberg.

Peto.z.bb

Vdaka za recenziu Lubo, zaujimave ze Ferrino vyraba taketo nieco, resp. sa snazi prerazit aj s takymto typom bund.

Priedysnost 5 000 g/m2/24 mi na softshell pride prilis mala, toto podla mna staci len na tzv. sportovu modu do mesta a na sporadicke lahsie tury obcasnych turistov ktori chcu mat jednu lacnu bundu na vsetky ucely. Obzvlast ak material bundy nie je kvoli membrane tzv. stretchovy.

Na vietor a bicykel je verim lepsi Pertex, ktory vo verzii DWR+ zvladne aj mrholenie. A na turistiku verim lepsia kombinacia nemembranoveho ale velmi priedysneho stretchoveho softshellu (typu Apex aerobic od North Face) a podla predpovedi pocasia a okolnosti bud prsiplast. Alebo "Paclite, ProShell ci eVent vo verzii 3L", co uz je ale samozrejme drahsia moznost vhodna len pre pravidelnych turistov, resp. tych co robia aj skialp, lezenie a pod.

Tomaash

material sice moze byt stretchovy, ale za to aspon vyzera na nejake normalne pouzitie aspon nepouzitelne :-)

Pabloo

včera som bol v Lídli a videl som dačo podobné za 18€ - žiadna trčiaca niť, perfektný ženský strih a parametre asi až po odskúšaní...

Peto.z.bb

Aj pokial ide o "Stretch", ktory je vlastne aj v nazve materialu, by mozno bolo fajn nejako si pre ucely clankov "standardizovat" to nakolko je ho mozne roztiahnut. Najma v porovnani so zakladom, ktory je asi Goretex Paclite Stretch, ktory ma tusim priedysnost okolo 20-25.000 g/m2/24. Ak tento material co pouziva Ferrino nie je zasadne pruznejsi a roztiahnutelny ako Stretch Pactlite, tak asi nema zmysel sa potit v niecom co prakticky vobec nedycha - 5.000 g/m2/24 udajne staci tak akurat na pomaly pohyb po meste, ci v prirode dolu kopcom :). Plus samozrejme je dolezita aj zivotnost, na ktorej udajne pohoreli e-Ventove bundy, ale to uz sklzam off-topic do tzv. hardshellu. Sam hoc mam koncicku, vdaka problemu s oblickami sa potim nadpriemerne, tak je pre mna vysoka priedysnost dolezita, a kompromisy robim len v pripade uplne nepremokavych a trvacnych materialov. Inac asi ma fakt zmysel kupit si tie veci z Lidlu :), a nevyhadzovat peniaze za nezmysly typu North Face Hy-vent s priedysnostou este ovela ovela horsou ako toto Ferrino, a pritom este viac "hard-shell".

Merhorn

Neviem no ale mna uz tieto parametre priedysnosti, nepremokavosti a pod moc neberu. V realnom nasadeni je to jedno, clovek sa spoti vo vsetkom membranovom ako v igelitke, pokial nie je dobra moznost odvetravania napr bundy.Mal som bundu do prirody so zaterom za 70e aj bundu s goracom za 400e a v oboch som sa potil rovnako. S nepremokavostou uz to tak slavne u lacnej bundy nebolo, ale...
Dolezite je aby oblecenie padlo, mne velmi sedia strihom veci od milletu preto sa prednostne zameriavam na ne a som zatial spokojny :)

Lubo

IMHO membranovu bundu clovek oceni najma v zime a nemusi ani prsat. Dokonca je najlepsie, ked je pomerne suchy vzduch a pri poriadnom ficaku. To su idealne podmienky pre technicke oblecenie. Ak je v lete dazd, tak je membranova bunda skoro rovnako dobra ako igelit z hladiska potenia sa. Priedusnost membrany totiz zavisi od rozdielu teploty a vlhkosti medzi vnutrom a vonkajskom. Ak je vonku relativna vlhkost blizka 100% a teplota povedzme 20°C, tak o nejakom dychani materialu nemoze byt ani reci.

Peto.z.bb

Tiez mam rovnake vedomosti a skusenosti ako Lubo. Priedysnost membran je uvadzana casto pre teoreticky extrem, tzv. inverted cup. V dazdi, ked sa relativna vlhkost von zacne blizit k 100 %, je priedysnost membrany par percent hodnoty zistenej pri "teste s prevratenym poharom". Staci to pri nenarocnom pohybe po rovine - niet nad membranu na sebe ked prsi v meste, a clovek sa do nej oblieka uplne suchy.

Pri beznej turistike, ked vietor na hrebenoch fici ako o zivot, a je riziko dazda, je dobra membrana na neocenenie. Po umornom vyslape na hreben staci vymenit spotene tricko za suche a funkcne, pridat flisku, a membrana ochrani od silneho vetra, a najma potom ked zacne prsat tak nie je potrebne sa v tom silnom vetre prezliekat. Zalezi samozrejme aj od toho, kolko mm dazda hrozi podla Aladinu a pod., lebo mrholenie ci jemnejsi dazd zvladne aj lepsi softshell. Ale poriadny dazd uz nie, nie to este burku.

Nehovoriac o lezcoch, ktori nemaju sancu sa v pripade nahleho dazda ci burky prezliekat. Tam asi niet nad e-Vent, lebo lezci si tak co onak casto musia vec prat s tymi drahsimi specialnymi mydlami co udrzia priedysnost e-Ventu aka ma byt. Ale pre nas, beznych turistov, plati ze casto je membrana stocena v ruksaku, a vytahuje sa len ked zacne liat, alebo po vyslape na hreben kde duje a sucasne hrozia zrazky - a preto je asi najdolezitejsia zivotnost membrany, resp. odolnost voci castemu rolovaniu, plus minimalna potreba cistenia a udrzby, a teda najpriedysnejsi e-Vent vyjde velmi draho ked po case zacne premokat (stalo sa par mojim znamym, ktori bundy aj casto rolovali, a najma brali ich popri lezeni aj na treky s tazsim batohom).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma