Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Cez Gidru

Diskusná téma K fotke: Cez Gidru

Potok pramení v malokarpatskej obore Biela skala, pod kopcom Baďurka. Po necelých 40km sa vlieva do Dudváhu. V tomto mieste, neďaleko vodnej nádrže a známeho kaštieľa, cez ňu prechádza zelená turistická značka z Budmeríc do Píly. Fotka pridaná ako dokumentačný pohľad na trasu tejto značky, zatiaľ nezaznačenej v tunajšej mape.

Tidoj

:-) Veľa o tejto lokalite píše J. Tibenský vo veľmi peknej knihe Poctivá obec Budmerická. Také malé dejiny Budmeríc (a vlastne ani nie malé, ale pomerne rozsiahle).

Vladvlad

Tak tak. Super informácie. Mám rád takéto miestne zaujímavosti. Vďaka za podelenie sa s nimi.

Meky

Tibi,vďaka za zaujímavý supervýklad.

Tidoj

Gidra je prazvláštne meno. Volá sa aj Pleva. Kedysi som písal ročníkovú prácu o Červenom kameni a vtedy som sa niečo o tých názvoch dozvedel. Teda, najprv som sa dozvedel, že hrad Červený kameň sa spomína aj pod názvom Bibersburg, alebo Piberstayn - čiže Bobrí hrad. (ostatné kopírujem zo svojej r.p.): Menclová však tvrdí, že nemecké Biber (bobor) vzniklo, resp. začalo sa používať zo skomoleniny slovenského vydra a teda slovanského názvu Vydrí hrad. Dodáva, že vydra – vydrí hrad pochádza od názvu potoka Vydra, ktorý tečie cez Pílu, teda priamo popod hrad, alebo od výskytu vydier v tomto potoku. Potok, ktorý tečie cez Pílu sa dnes nazýva Gidra. Aj v starších dokumentoch sa spomína názov Gidra, alebo Pleva. Na základe čoho Menclová zamenila začiatočné písmená sa mi nepodarilo zistiť. O zmene hlásky "v" práve na "g" pochyboval aj Tibenský. Ten sa napokon dopracoval k poznatku, že slovom kidra Slovania označovali pomaly tečúci potok. Žudel zasa túto slovnú hračku obchádza a tvrdí, že meno Bobrí hrad vzniklo celkom oprávnene, lebo v období stredoveku žilo v potoku pod hradom (Gidra/Pleva) okrem vydier aj mnoho bobrov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky