Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Baranie sedlo: otvoriť, či neotvoriť?

Diskusná téma K článku: Baranie sedlo: otvoriť, či neotvoriť?

Nachádza sa v nadmorskej výške 2389 metrov – z jednej strany ho strážia hroty Spišského štítu, z druhej Baranie rohy. Je najjednoduchším priechodom medzi Veľkou Zmrzlou dolinou a Kotlinou Piatich Spišských plies, ktorá tvorí záver Malej Studenej doliny. Jeho strategický význam pri prechode od Chaty pri Zelenom plese k Téryho chate je evidentný. Kedysi ním mohli turisti chodiť, dnes existuje iniciatíva pre jeho znovuotvorenie. Baranie sedlo.

Bikemartin

Lubo, v uvode clanku oprav Velku Studenu na Velku Zmrzlu.

Hlasujem za otvorenie.

Lubo

Vdaka za upozornenie,
uz je to opravene :-) autorska slepota

Misob

Ja by som si tiez s radostou presiel uvedenu trasu - aj za daneho stavu... Ale horskaci by asi neboli nadseni, keby sa im po otvoreni sedla do takeho terenu nahrnuli rozni "sandalkari" (ako to niekedy vidno aj v Priecnom sedle) :(

Rasto

suhlasim s otvorenim, podla mna najlepsi variant by bol trasu neznacit, alebo len nejako symbolicky, a len ju vypisat medzi povolene v navstevnom poriadku. na klasicku znacenu trasu by asi fakt chodilo velmi vela ludi bez vhodnej vystroje.

Dobromil

Nepovolit! Tatry ohradit 3 m plotom s ostnatym drotom a pri brane vyberat poplatok! Nebudes prdsa dychat relativne cisty tatransky vzduch len tak zadarmo!!! Tam to predsa aj tak speje. To je tatransky trend, tak aka liberalizacia?!

Ale inak ked uz ste tam boli tak ak ste nesli na vrchol B.rohov mate co lutovat. Ovela prijemnejsia tura je to na jar po firne, lebo netreba bojovat so sutou. A dolekopcom sa to da aj pekne zlyzovat. Ti dvaja asi sa tam nevyskytli kvoli pivu ako si usudil ale je tam z Malej Studenej na Baranie rohy par peknych ciest tak asi to boli zostupujuci lezci.

Miro

Mam pocit, ze vela ludi vratane autora ma trochu socialisticky sposob myslenia a pristupu k podobnym problemom. Dnes uz neplati, ze sudruhovia z Tanapu su zodpovedni za zivoty a zdravie pracujucich, ktori sa prisli rekreovat do Tatier a je vecna skoda kazdej pracovitej ruky, ktora by mohla prispiet k budovaniu stastnej komunistickej buducnosti. To bolo kedysi. Dnes si za svoje zdravie a zivot zodpoveda hlavne kazdy sam a pripadne rizika resp. problemy su predmetom normalneho byznysu (poistovne, HS, poskytovatelia zdrav. starostlivosti).

Lubo

Dobromil, nepochopil si asi, ze to bolo myslene ako vtip. Ti dva neboli lezci, lebo nemali so sebou matros, boli to podla mna obycajni turisti, co to poznali. Na Baranie rohy sme nesli, pretoze pocasie bolo dost nestale a cim dalej sa to zhorsovalo. Urcite mas vsak pravdu, ze tam musi byt super spicovo. Vsak kedysi to bolo v ramci VHT pristupne ako neznaceny vrchol. V starych sprievodcoch o tom su zmienky.

Lubo

Miro, z akej casti mojho textu mas ten pocit?
Kvoli tomu, ze volam po osvete? Staci sa ist kuknut do NP po svete a osveta je vsade. U nas realne slapkovy turista nevie, co ho caka napr. v Priecnom sedle. Pride na Terynku pred obedom a vidi casovy udaj k Zbojnicke, nie je tam vsak uvedene, ze sa pojde po retaziach a pololezenim.
Som presvedceny, ze keby bola na Brnci tabulka Teryho chata napr. 6 hodin bez dalsich info, bolo by to dost zle riesenie. Ak tam vsak tabulka nebude, ale sedlo bude pristpne, prinutime turistov, aby si trasu nastudovali z nejakeho sprievodcu, alebo tu na Hikingu.
Zabezpecenie sute je dolezite, aby sa predislo neumernej erozii. Ak by sme teraz sedlo otvorili, o dva roky by sa zavrelo na natlak ochranarov ... najma na strane Malej Studenej doliny je to vazne rozbite az strach.

Bacaardi

off topic - myslim, ze niektorym individuam osveta v tatrach nepomoze, niektori sa budu trepat hore aj keby tam bola cervena stopka, policajna zlta paska, nafotene mrtvoly padnute zo skaly a zavalene lavinou.:-). osveta je fajn, vht je fajn. otvorit by sa to malo. a kazdy nech si je zodpovedny sam za seba.

Smolinko

Nuz keby sa dalo uskutocnit nieco v tom smere: ak pojdes na turu do sedla, ohlasis to na chate, chatar je dost zodpovedna osoba na to aby povedal mas na to vystroj zmaknes to, a vydal by ti povovlenie tym padom by ta chranila horska sluzba v pripade nestastia. Ak ti chatar povolenie neda a ides tak si tam umri, nikto o tebe nebude vediet a ked ta pride horska zachranit tak jej to vsetko zacvakaj ked si bol blby a nepocuval si radu. Ale to asi nie je realizovatelne...

Smolinko

A inak som za spristupnenie co najviac chodnikov ale horsie je to s tym ze ludia su blby a neuvedomuju si riziko.... z pohladu slapkovych turistov tras co najmenej... a mozno by bolo pre KST zauvazovat o neakom dodatocnom farbeni tras podla narocnosti, mozno by na narocne turi niektory nesli keby vedeli dopredu co ich caka...

Ondrej

No, okrem toho sprievodcu od Kroutila, existuje ešte aj vynikajúci sprievodca od Andrášiho - Tatranské vrcholy, je však prakticky nemožné niekde ho získať (kúpiť). Neviete niekto náhodou, kde, resp. kto ho má na predaj? V žiadnom antiku som ho nenašiel a to som ich už prešiel kopec.

Ondrej

No, okrem toho sprievodcu od Kroutila, existuje ešte aj vynikajúci sprievodca od Andrášiho - Tatranské vrcholy, je však prakticky nemožné niekde ho získať (kúpiť). Neviete niekto náhodou, kde, resp. kto ho má na predaj? V žiadnom antiku som ho nenašiel a to som ich už prešiel kopec.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov