Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Baranie sedlo: otvoriť, či neotvoriť?

Dobromil

ked chces behat mimo znaciek tak ten Kroutil je uplne dostacujuci.

Lubo

Ad Smolinko: len tak pre info KST v TANAPe nema pod palcom chodniky, tu su za ne zodpovedne SL-TANAPu.

Ad Ondrej a vsetci: o Andrasim viem, ale ani ja som ho nevedel zohnat. Vie niekto aspon delasie info o tej knizke? Rok vydania a vydavateľstvo? Predpokladam nejake 70te roky a vydavatelstvo Sport.

Ondrej

Nazdar Ľubo, tie Tatranské vrcholy vyšli 2x (v roku 1966 a 73) od vydavateľstva Šport. Prvé vydanie je od Andrášiho, druhé vyšlo v reedícii- Andráši so synom. Sú to vynikajúci sprievodcovia. P. S. na získanie určitého prehľadu je celkom dobrý aj sprievodca Adamec - Roubal, Vysoké Tatry. Tam síce nie sú popisy neznačených trás, ale sú tam prehľadné mapky každej doliny, k tomu máš kópiu Tatranských vrcholov (ak chceš ozvi sa, aj jedno aj druhé viem zohnať).

Lubo

Ja mam Kroutila, nasiel som to v PDFku na nejakom PL webe. Toho Andrasiho zo 73 by som este rad zohnal.

Ondrej

Dobre, môžem ti zohnať vytlačenú kópiu (formát A4) Andrášiho daj na seba nejaký kontakt (mail)

Panjan

Průvodce po Vysokých Tatrách od Andrášiho mám, je to velká vzácnost. Pochybuju, že se takové "relikvie" bude chtít někdo někdy zbavovat přes antukvariát apod. Taková publikace seš dnes přenáší z generace na generaci...
Co se týče tématu, myslím si že by se pro turisty otevírat rozhodně neměl.

MatusM

Ad Lubo:
"Ak tam vsak tabulka nebude, ale sedlo bude pristupne, prinutime turistov, aby si trasu nastudovali z nejakeho sprievodcu, alebo tu na Hikingu."

Tym turistov urcite neprinutis. Mozno menej ludi si tu trasu dopredu naplanuje podla mapy. Ale bude vela takych (vacsina?), co tam pojde len s informaciou "je to otvorene, da sa tadial na Terynku". Alebo len budu nasledovat turistov pred nimi.

Som za otvorenie, ale jednoznacne je potrebna osveta v podobe zvlastne znackovanych tras (nielen tejto moznej, ale aj par dalsich existujucich vo Vysokych Tatrach) a tabuliek s upozornenim na nevyhnutnost dostatocnej vystroje.

Honza286

Podle mě by bylo ideální normálně tu trasu vyznačkovat a udělat to podobně jako v Polských Tatrách, kde je na počátku takové trasy (tedy v místě, odkud lze naposledy odbočit na nějakou lehčí) tabule s varovaním, že se jedná o velmi těžkou cestu. Protože via ferrata by to určitě nebyla (dalo by se to projít bez úvazků, karabin apod.).

Eric

Preco si nebrat priklad od nasich zapadnych susedov? (Aj ked radsej by som bol, aby to bolo opacne, ale co uz) Jednoducho vyznacit trasu na mapach aj na tabulkach, ze sa jedna o narocnu trasu a iba pre trenovanych turistov, navyse s vhodnou vyzbrojou. tento termin je jasny. Zachrania padnuteho turistu bez maciek, alebo prilby, poistovna mu nepreplati zakrok. Vtedy si to uz sakra rozmyslia, ci tam pojdu alebo nie. Inak aj v Alpach som uz na 3-tisicovkach stretol ludi v teniskach (v snehu), s drevenou bakulou v ruke a bez ruksaku (!!!). Takze takym sa nikdy nezabrani.

Wallendorfer

V clanku som bohuzial nasiel len asi dva argumenty, preco by mali trasu otvorit. To sa mi zda malo. Som nazoru,ze VT su aj tak pomerne dost prespikovane turistickymi chodnikmi,co je vzhladom na tak male pohorie az-az. Podla mna dnesny stav uplne postacuje. To, ze mnohe trasy vo VT boli zakazane,asi hovori o vsetkom. Dovod na to mali a pochybujem,zeby tie dovody za tie desiatky rokov pominuli. Akekolvek znovu otvorenie tych narocnejsich mi pride krok spat. Mnohi tu sice pisete,ze je to kazdeho vec,ze ci tam pojde a ako skonci,ok. jasne,nikto tam nikoho nenuti chodit,ale chlapci z Horskej tam predsa len budu musiet chodit,to vas akoze uz nezaujima.. ze aj oni tym budu riskovat omnoho viac. Odporucam spytat sa na to Horskej, co ona nato. Z mojho pohladu su obe moznosti,co spomina Lubo na konci zle,pretoze neskuseni,ale znacne sebavedomi sandalkari tam pojdu. Skor sa divim, ze na hikingu sa (umyselne alebo skryto?) propaguje takato trasa, ktora uz navnadza mnohych hazarderov.

Rasto

Eric: na tu trasu realne netreba prilbu ani macky, az tak extremne by som to nebral. ale ist tam bez vibram je pre nezvyknuteho cloveka dost riskantne.
tabulky ze trasa je narocna, su aj v tatrach pri niektorych trasach, no nemam pocit ze by to niekoho odradilo. urcite je dobre tam dat to upozornenie, ale moc by som sa na to nespoliehal. skor by mozno prichadzal do uvahy plateny kontrolovany vstup ako v polsku, s tym ze clovek ktoremu mate zaplatit vas nepusti bez potrebnej vybavy. napr. v slovenskom raji na prielome hornadu som videl ako takto nepustili skupinku slapkovych turistov, pritom tam je to podstatne menej narocne.

Sona

Wallendorfer,

Horska sluzba je jednym z partnerov iniciativy znovuotvorenia niektorych tatranskych chodnikov vratane tohto.
Co sa tyka preplnenosti Tatier, v tom s tebou absolutne suhlasim. Prave preto si myslim, ze otvorenie dalsich chodnikov by bolo prinosom - ludia by sa viac rozptylili a najma ti, co by chceli ist Tatry krizom cez sedla, by nemuseli zatazovat chodniky v dolinach.

Eric

Rasto suhlasim. Ja len na margo toho, ze inde v zahranici je uz ako zaistena cesta znacena taka trasa akoe su bezne v Raji alebo v MF a ludia tam pobehuju v prilbach a sedakoch a to kvoli poistovni. Wallendorfer, hlboko si vazim pracu chalanov zz HS, ale je to ich robota, vedia co si zvolili, takisto ako ja viem aku robotu som si zvolil a ked je nieco v praci potrebne urobit, tak to urobim, lebo to mam v popise prace.

Wallendorfer

dobre,ak to chce aj Horska,tak potom v poriadku.Ja som skor myslel,ze to je iniciativa mimo nich.
Soni,
uz som sa tu s tebou raz na temu preplnenosti tatier bavil a pokial ma pamat neklame,tak sme sa na tom nezhodli :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum