Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Baranie sedlo: otvoriť, či neotvoriť?

PaliT

Myslím, že bežný turista nebude rozumieť, o čom tu hovoríme. Tu asi nikto neuvažuje spôsobom - "Prešiel som Priečne sedlo bez dotyku reťaze, hurá, som hrdý, že som použil športovejší prístup!"
Tam moja rada nesmerovala.

Bavíme sa o tom, že je užitočné naučiť sa čítať terén. Ak to niekto zvládne, bude schopnejší. Ak príde nad Brnčalku od Téryho chaty a nebude tam posledný úsek reťazí, čo má urobiť? Otočiť sa naspäť? Kapišto?

Ak je niekto zvyknutý visieť na každej reťazi ako opica, potom by fakt nemal opustiť značkovaný terén - vo vlastnom záujme. Tam bude mať tie pomôcky v podstate garantované. Ale inde by mal ísť len vtedy, ak má istú výkonnostnú rezervu. Reťaze môžu byť fuč, je jedno, či to spôsobila lavína alebo besný horský vodca (poddruh tatranský).

MichaelS

To PJano .... a proč by nemohl? To je snad na něm, ne? Turistika je věc zážitků, ne ryze sportovního výkonu.

Konec konců turistických tras s různými zabrádlíčky, žebříky a podobně je třeba plný Slovenský ráj, a co? A nic ... lidé chodí, kochají se, užívají si to. A tak to má být.

Prostě turistická trasa NENÍ a nikdy ani nebude...a ani jí být nemá...lezeckou cestou. Právě tak jako turistika NENÍ horolezectví.

PJano

V horolezectve, resp. v lezení všeobecne existuje lezecký štýl a uplatňuje sa športová etika. V turistike nič podobné neexistuje či neplatí? Ak niekto ťažšie miesta zabezpečené umelými prostriedkami prešplhá po týchto prostriedkoch, môže o sebe tvrdiť, že poctivo, férovo absolvoval danú túru?

PaliT

Je jasné, že rada využívať viac prirodzených stupov a chytov zvyšuje schopnosť preliezať náročný terén, ale neznamená to, že sa človek nemá pridržať, ak sa dostáva do úzkych.
Okrem toho, ako poistka nám tu zapôsobí STRACH.
Zle sa pozerá na turistov, čo sa vždy zúfalo šplhajú na reťazi a nepozerajú sa okolo seba, keď potom narazia na náročnejší úsek bez reťazí, tak môžu mať problém.

Ešte dúfam, že ľudia majú súdnosť a nemáme tu takých, čo potrebujú upozornenia typu - nesušte živé zvieratá v mikrovlnke.

Opakujem, že by som otvoril celé Tatry komukoľvek. Nuž, aj Baranie sedlo je vlastne otvorené, len vás nesmú chytiť...

Milan_ke

ja neviem... ako lezec sa asi viac priklanam k tomu, co tu pisete (peto, Pali, Pjano), ale ako turista si myslim, ze tie pomocky su tam prave na to, aby ti ten vystup ulahcili. Tento portal citaju rozne kategorie turistov a myslim, ze nie je uplne spravne razit tu myslienku, ze tie fixy tu len "zavadzaju" a ze "cisty turista" (???) ich nechyta, kym nemusi a podobne... (mozno som to pritiahol trochu za vlasy, ale ten podtext tam jednoznacne je). Myslim, ze tie fixy su tam prave na to, aby sa pouzivali.

Len tym chces vyzvat k trosku zodpovednosti pri pisani komentarov, aby nenastala situacia, ze niekto sa zdruzga v Prielome a ked sa ho opytaju, preco sa nedrzal retaze, povie, ze na hikingu predsa vraveli...

Peter61

Drobne doplnenie PJano:
retaze (ev.konopne lana, fixy) dakedy zavadzaju pri lezeni po prirodzenych chytoch/stupoch, takze nutia lezca chytt sa zabzepecovacich prostriedkov

PJano

PaliT to napísal úplne presne. Kto sa chytá zásadne skaly a reťaze vníma výslovne len ako poistku, keď sú na skale objektívne zhoršené alebo ťažké podmienky, nielenže si tým udržiava nenahraditeľné reflexy a lezecké návyky, ale predovšetkým sa tým nevzdáva tých najsilnejších emocionálnych zážitkov v najcennejších partiách túr! Áno, zabezpečovacie prostriedky zvyšujú bezpečnosť, ale iba vtedy, ak sa správne používajú. Návštevníci, ktorí sa po reťaziach doslova šplhajú, sa ťažko môžu nazývať "čistými turistami". Všeobecne je zabezpečovacím prostriedkom venovaná neadekvátne veľká pozornosť, ktorá úplne odvádza pozornosť od toho najpodstatnejšieho - od nutnosti vytvárať, udržiavať, zdokonaľovať správnu techniku bezpečného pohybu v náročnejších partiách ako aj schopnosť správne hodnotiť svoje momentálne schopnosti ako nevyhnutný predpoklad bezpečnosti a neskalených silných zážitkov z túr.

Cmaro

Len pre zhrnutie prosím. Lebo som z tych imformacii trochu mimo. Tak ako to prosím vyzera s prechodom cez Baranie sedlo. Dá sa to prejsť alebo tam tie retaze chýbaju alebo ako.

Ďakujem

Peter61

Z druhej kramle uz visi cca 8 m novej retaze. V najblizsom obdobi by lesaci mali doplnit vsetky chybajuce retaze.
Kto ma chut pomoct s vynaskou 150 kg ocele, hlaste sa ! Na Brnci a a na STS ŠL TANAPu budu vediet, kedy.

Peter61

Len o Fľaške ( =Dlhý vodopád, pozn.prekl).
My sme odbáčali do Medenej k., takže tie horné reťaze uvádzam iba sprostrtkovane.

Lubo

Hovoris len o flaske, ci aj o retaziach hore v sedle?

Peter61
Ta dolna cast retazi vedla Fľašky fakt vyzera, ze ju mohla strhnut lavina. Su tam take spojky v tvare "S" a na jednej kramli ä z troch)ostali zbytky retaze , bez znamok poskodenia. Na hornej casti vraj pri kramliach su znamky sekania ( info od Zobana) -(
Peter61

ano, PaliT.
drobne upresnenie/doplnenie:

  • dakedy retaze a kramle brania vyuzivaniu chytov, takze v ramci rychleho postupu sa lezec musi chytat zeleza
  • "Ak si ľudia zvyknú reťaze sa len pridržiavať, tak " rezat musi byt napnuta, aby v pripade posmyknutia (do kyvadla pod.) ju nepustil.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma