Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Baranie sedlo: otvoriť, či neotvoriť?

Lubo

Rasto, myslim, ze v case uplnej snehovej pokryvky (napr. v juni) sa mozu macky zist, samozrejme niekomu postaci cepin a v pripade padu sa zastavi. Helmy sme si dali najma kvoli rozlamanosti terenu pri vystupe - suter na hlavu spod Soninej nohy som chytit nechcel :-).
Wallendorfer, ty v Tatrach chodis len po chodnikoch, alebo si horolezec a chces ponechat sucasny monopol horolezcov na mimochodnikovy pohyb? Alebo mas v pazi, ako mnohi, a chodis si VHTckovo kadial sa ti zachce, lebo to poznas?

Lubo

Rasto, myslim, ze argument spojenia Brncalky s Terynkou je naozaj dostatocny a viac k tomu netreba dodavat. Treba vsak vymysliet vhodny sposob. Lebo sucasna defacto tolerancia zakazaneho je dost kocurkovsky stav - staci vediet v ktorych oblastiach posobia nakolko ortodoxni strazcovia.

Mišo G

Keďže by som baranie Rohy chcel využiť na jednu moju jesennú akciu, tak musím alibisticky a bez prečítania článku povedať, že teda malo by sa to sprístupniť.
PS:idem si teda prečítať článoček.

Jeyare

Podaktori tu padli na hlavu - chatar rozhodne, ci ma turista vystroj a ci nie. Preneste zodpovednost na jeho psa. Uvedomte si, ze tento exponovany vystup je horsi v lete a neskoro na jar. V lete sutiny a na zaciatku leta lavinozny. Niesom z Greenpeace, avsak to ticho, co tam panuje mi obcas vracia energiu. Ked si predstavim, ze by sa to malo zmenit na dialnicu podobnu ceste na Zbojnicku, tak potom koniec nadejam. Nebojim sa tak kriku z potesenia, ale z padov, ktore tam realne hrozia ludom, ktori podcenuju vyznam zakladneho vystroja.

Sona

Jeyare, nemyslim, ze by z toho bola rovno dialnica - zavisi od sposobu vyznacenia. Ked sa to vyznaci specialnou formou znacenia, alebo sa len bude uvadzat, ze je to pristupne, ale nevyznaci sa, urcite tam nebude "dialnica ako na Zbojnicku".
K tomu tichu, ktore tam teraz panuje - ty tam teda chodis, alebo si tam bol. Neviem, ci si horolezec alebo na taketo miesta chodis len tak - ale nedozicis aj dalsim ludom, aby tieto miesta videli? Radsej absolutne ticho pre par vyvolenych?

Vilo

Možno to, čo napíšem, bude znieť trochu demagogicky, ale chcem tak trochu reagovať aj na extrémne demagigocký prístup zo strany ochranárov, ktorí chcú silou-mocou vyhnať ľudí z hôr a zakázať tam akýkoľvek pohyb.

Ľubo, je ten terén podľa horší, ako niektoré úseky v poľských Tatrách? (napríklad Rysy od Morského Oka, Mengusovské sedlo, Orla Perć). Z tvojho opisu mám pocit, že ani nie - možno je len menej zabezpečený.

V čom je potom problém? Nevieme tam natiahnuť pár stoviek metrov reťazí? Nevieme vyberať vstupné, ktoré by pokrylo tieto náhrady? Myslíme si, že životy turistov v poľských Tatrách sú menej hodné, než v našich, a preto treba viac zábran? (mám totiž odôvodnený dojem, že zo smrteľných úrazov v poľskej časti Tatier sa nerobí ani zďaleka taký cirkus, ako u nás...)

Stačí sa pozrieť na mapu - a porovnať si nárošnosť a hustotu chodníkov na našej a poľskej strane Tatier. O Alpách ani nehovorím. Je vôbec otázka o tom, či nové chodníky áno alebo nie, vôbec na mieste?

Zaspali sme? Zobudili sme sa neskoro? Alebo sa nám tak sladko spí, že sa ani len zobudiť do turistického ruchu súčasného sveta nechceme?

Funttomas

K sprístupneniu Baranieho sedla i osobné dojmy z prechodu som sa už písal v téme hiking.sk/hk/fo/3995/tura.html, preto sa nebudem opakovať, ale napíšem niečo naviac. Na sprístupnenie je potrebné vykonať viacero opatrení. Súčasný stav prechodu je neprípustný pre otvorenie trasy. Ak by už trasa bola povolená, vyžadovala by aj vyznačenie v teréne. Ponechať chodník na živelné využívanie nie je dobré riešenie. Bez značenia by tam ľudia pobehovali kade-tade a narobili viac škody ako na klasickom chodníku voči prírode i starostí pre HZS, ochranárov atď. Informačné tabule o náročnosti trasy sú nutnosťou. Vyberanie poplatku na údržbu trasy by sa kľudne mohlo uplatniť aj pre Baranie sedlo. Funguje to v Monkovej doline, Slovenskom raji, poľských Tatrách… a ľudia aspoň priamo vidia na čo prispievajú. Hodnotenie vybavenia turistu od chatára mi príde ako dosť nereálna vec. Majú dosť starostí okolo chaty, nie to ešte kontrolovať turistov. Predstavte si pána Gantnera alebo pána Jílka ako (ne)odporúčajú návštevníkom hôr ísť či neísť…, smiešne.
Priechodnosť Baranieho sedla je veľmi podmienené snehovými zrážkami predchádzajúcej zimy a počasím v lete. Zima 06/07 bola na zrážky slabá a leto nadpriemerne horúce, preto Ľubo so Soňou absolvovali trasu bez snehu, čo je jednoduchšie ako po nebezpečne šmykľavom zamrznutom firnovisku. Zvyčajne je výstup na strane Veľkej Zmrlzlej doliny dlho do leta pod snehom (firn). Ak sa chcete dostať k reťaziam priamo v sedle, musíte prejsť prudkým snehovým poľom. Jednoznačne je tam do snehu potrebný cepín aj mačky. „Nešmyky“ a paličky sú len slabá náhrada. Tí, čo tvrdia opak, tvoria štatistiky HZS :-(.
Hlasujem proti sprístupneniu v súčasnom stave trasy, ktorá je minimálne zabezpečená.

Rasto

Neviem preco, ale Tatry musia byt vzdy niecim vynimocne,hlavne co sa tyka ochrany a spristupnovania chodnikov obecne, resp. ich postupneho zatvarania. Neviem, preco sa stale dokola riesi to, ze ked sa otvori nejaky chodnik, tak su obavy z toho, ze tam budu chodit "sandalkovi" turisti. VHT teren je VHT teren a ludia co tam chodia, tak tam s tym musia ist. Ked nejdu, tak riskuju, ak to este nevedia, tak to zistia a budu toho plne noviny a za chvilu bude po problemoch.Je jasne ze ked HS bola zadarmo, tak to bolo kazdemu jedno. Teraz to uz take jednoduche nebude. V Alpach su daleko tazsie znacene tereny a chodniky a nikto z toho vedu nerobi, neviem preco je to vo VT inak. V Julskych Alpach nie su znacene pristupove chodniky, ten kto tam ide zakonite pouzije mapu a vie kam ide. A nie je tam pisane, ze ake narocne su cesty, je tam len upozornenie, ze ide o zaistenu cestu. Dalasia vec je to, ze sa to asi nepaci horolezcom, ktori chcu mat VT pre seba a nechce sa im chodit medzi davy. Osobitnou skupinou su domaci, ktori si chodia kade sa im zachce a nemaju ziadny preukaz a nikto im nic nemoze. Takze ked tam mozu domaci bez povolenia, preco by som tam nemohol ja? A dalsia vec, ked zistim, ze podmienky su zle a nemam vhodnu vystroj, tak sa da vudy vratit, to predsa patri k VHT. Ved predsa dospeli ludia musia mat zodpovednost sami za seba, to sa ziadnym zakonom neda regulovat.

Jeyare to Sona a spol

Neberte ma v zlom a nechcem ludi hadzat do jedneho vreca. Je tu vsak niekolko dovodov, preco by mala tato tura zostat nepristupna pre verejnost. Odvolavate sa na Alpy. Ano, na Monte Cristalo som stretol ludi, ktori vyskocili z lanovky a smiali sa nam, ze naco mame prilby, macky, lana a zvysny vercajch. Urobili sme Cristalo a vracali sa po Ivana Dibona. V strednom useku lavina zrazila chodnik a bola tam len 10m siroka kamenna sut s 70stupnovym padakom do kilometer hlbokej doliny. Tato trasa je na mape oznacena ako "Belaid path, for expert hikers only + Difficult mountain climbing". Prisla riadna burka a hmla. Nasledne bolo treba ratovat 10 teniskovych turistov z CZzajazdu. Nemam nic proti nasim bratom z poza hranic, ale toto ma fakt dostalo do kolien.
K veci:
Treba zasadne zmenit sposob znackovania u nas. Nakolko SK znackovanie je k nicomu. A to som patril k tym, ktori chodili so stetcami v 80" a udrziavali ich. Preco je to znackovanie k nicomu?

  1. nezistis vopred obtiaznost, pokial nepoznas topografiu
  2. nemozes sa teda vopred pripravit na turu, pokial nepoznas teren (naradie, obutie, oblecenie). Napr. teraz uz dva tyzdne potrebujes pri vystupe na sedlo rukavice a ciapku, lebo je tam riadna kosa a skala primrza.
  3. nemozes teda vopred odhadnut ci to nie je nebezpecne (precenenie sil). Napr. rychla zmena pocasia a moznost bezpecneho ustupu.

Treba vsak povedat, ze to znackovanie z 80" do dnes bolo pre ucely lahkych tur, kde clovek potreboval pomoc ruk naozaj len obcas.

Kludne tam chodte. Avsak ak aspon raz zazijete zachranu zivota v takom terene, tak Vas to poznamena. Ciste duse, ak to nepoznate. A verte, ze to je vacsinou precenenim sil, neznalostou terenu a podmienok, nedostatocnou vybavou. A je to jedno ci si ti ludia vraveli horolezec alebo turista. Ludia by si mali ist do hor oddychnut, vymazat stres a podobne. Ano boli casy ked v sestedesiatych rokoch boli pristupne skoro vsetky vrcholy VT, ale ako pisal Andrasi "Túry ťažké, pomoc rúk pri postupe je pravidlom a nutnosťou. Všetky túry označené ako ťažké vyžadujú dokonalú znalosť Vysokých Tatier a dlhoročnú prax vysokohorskej turistiky. Pri týchto túrach odporúčam požiadat Horskú službu o sprievod." A toto je Tura Tazka.
Nechcem VT pre seba. Skuste ich spoznavat aj vy. Ale prosim, studujte ich, pytajte sa na ne a investujte do seba, nie len do znackoveho oblecenia. Napr. aj vdaka tomuto portalu. Davam akurat dohromady aktualizaciu Andrasiho sprievodcu. Potrebujem este vybavit autorske prava, nakolko ten stary je fajn, akurat neaktualny. Mozno to tiez pomoze zaistit prehlad o terene vo VT.

Wallendorfer

pod vacsinu argumentov od jeyare by som sa podpisal a hlavne- turistu nerobi turistom znackove oblecenie :-D, ako si tu mnohi myslite :-(

Wallendorfer

a este Lubo,adresoval si na mna par divnych otazok, lenze stale nechapem,co si tym sledoval, prenasas vecnu rovinu debaty do osobnej? to na vahe mojich argumentov prida,ked som horolezec alebo naopak ich vaha klesne? Cakal som od teba viac,inac, neviem, preco tu na hikingu vladne nejaka precitlivenost na horolezcov, len dufam, ze to nie je nejaky komplex.

Rasto

Tu sa hovori o tomci otvorit alebo neotvorit chodnik, nie o tom, pre koho sa ten chodnik otvori. Mne by nevadilo, ze chodnik nie je oficialne znaceny, ale vadi mi, ked niekto po chodniku moze lebo je domaci alebo ma nejake povolenie a niekto tam oficialne nemoze, aj ked by chcel a ma na to skusenosti. Alpy sa tu spominat asi budu, lebo tam veci funguju a nikto tam nebuzeruje ako v Tatrach. Vo VT je kopu chodnikov, ktore su vyuzivane neoficialne (miestni, ...) a su zatvorene, nikde som sa nedozvedel preco, az na to ze sa skonstatovalo ze z hladiska ochrany prirody. Ja si myslim, ze ked ide niekto do hor, tak by mal aspon trochu vediet, kam ide, casto aj horolezci riskuju a to nikomu nevadi. Za dalsie skusenosti treba ziskavat casom, takze kedsa bude sediet doma tak sa sice nic nepokazi ale ani sa nic nenauci. Takze asi tak. Spristupnit by sa to malo, akym sposobom, to je uz vec dohody a kompromisu. Variant bude asi viac. Bud sa urobi ina znacka, bude sa za to platit, aby to bolo z coho udrziavat, ...

Rasto

Takze ked som si cital prechodzajuce prispevky, z nich v podstate vyplyva to, ze kedze chodia do hor "sandalkari" tak sa kvoli nim nemozu otvorit dalsie tazsie cesty pre "nesandalkarov" aby sa "sandalkarom" nic nestalo. Neviem ako vam, ale mne tatry zacinaju byt "nesympaticke" nie z hladiska kras prirody ale z hladiska "kras cloveka"

Jeyare

Rasto, ked uz nepouzivas Google, tak tu mas link vysoketatry.com/…/poriadok6.h…

To ci mimo chodnikov chodia miestny neviem. Nepoznam vsetkych miestnych. Nie som miestny. Ktokolvek bez opravnenia chodi mimo chodnikov porusuje zakon. Ak budes dobre citat navstevny poriadok, tak prides na to ako zakon neporusit a uzit si Tatier aj mimo chodnikov. Nezabudni vsak na to, ze ides do tazkeho terenu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum