Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Baranie sedlo: otvoriť, či neotvoriť?

PaliT

Tieto veci sú prudko individuálne. Spomínam si, že som sa vždy snažil chytaniu reťazí vyhýbať, udržiavalo to reflexy a lezecké návyky. Na druhej strane pri mokrom teréne to ako prídavok k bezpečnosti poslúžilo dobre. Ak si ľudia zvyknú reťaze sa len pridržiavať, tak sú na tom lepšie. Niektorí turisti po reťaziach priam šplhajú, ak potom zrazu reťaz nie je k dispozícii, majú veľký problém a je otázne, či by do takého terénu mali vôbec ísť. Teda nevýhodou zaistených ciest je fakt, že sa do vysokého náročného terénu dostane niekto, kto tam ide "na doraz" a pri nepredvídaných okolnostiach sa potom dostáva do štatistík.

Marokanec

Po prečítaní časti diskusie sa chcem spýtať, či je možné sa dostať do sedla od Chaty pri Zelenom plese aj po odstránení tých reťazí a iných pomôcok? Aký zložitý je výstup od sedla na Baranie rohy? Ak ma tam pristihne niekto \\\\"povolaný\\\\", akým spôsobom je možné sa z toho dostať? Dobrých chovaním ale nejakými výhovorkami? Vaše skúsenosti?

Shatterhand

Peter61: Že by mohol mať problém, to je pravda, lenže keď niekto zlaňuje, je horolezec, a mal by vedieť, že nie je možné všetky potencionálne istiace body v horolezeckom teréne Tatier vymeniť. Zmierniť riziko sa niekedy dá uprednostnením pešieho zostupu, zlaňovaním cestami osadenými certifikovanými stanovišťami a v prípade núdzového úniku zdvojovaním alebo poisťovaním vratného bodu. Že jediný bod nevydržal sa už v dejinách Tatier stalo mnohokrát - 1907 slučka na Žabáku, 2001 hrot na Malom Kežmaráku, 2005 skoba na Velickej s., 2007 nit na Malom Kežmaráku...

Peter61

Ad 19/06/13 23:07 sanco:
problem by mohol mat dakto, ak pouzije napr. za dazda ako zlanak jednu kramlu, ktora sa zlomi.

Peter61

PaliT :

retaze v traverze pod Ciernym stitom ,ktore spominas, su pravidelne poskodzovane lavinami. V akom stave su teraz, netusim.

Peter61

Ad chybajuce retaze:

Vo februari jedna lavina z Medenej dobehla az na pleso a tlakova vlna ofukla chatu. Je mozne, ze mala so sebou aj dajaku pilku a kym ju stratila, tak aspo tie dva useky odpilila. POdla Tomáša ju Poliaci ju naajfonovali z jedalne. Ked sme boli v marci na chate na kurze , tak sme si nic nevsimli a zrejme az teraz si dakto vsimol tie chybajuce retaze. Uvidi sa, ked zide sneh, kde budu.

PaliT

@Vrana: Zmysel je v tom, že niektorí to stihnú ešte predtým prečítať ;)

Čítam toto vlákno už dlhšie a akurát si vždy povzdychnem nad tým, že u nás máme "stalinský" systém ochrany prírody, rozumej = plošné zákazy, ktoré však nezabránia rovným a rovnejším robiť si aj tak po svojom. Keď vyvolené kasty môžu čokoľvek, tak sa časť verejnosti necíti viazaná pravidlami a potom je to už len o tom, či ich niekto prichytí (väčšinou nie).

Ak hľadáme v prírode odreagovanie od civilizačných stresov, tak nás tie všelijaké úradnícke obmedzenia stresujú aj tam. Možno treba ísť skôr na miesta, kde je viac samoty. Kto chce, ten si nejaké vyhovujúce riešenie nájde.

Vrana

peto z BB: nic v zlom, ale aky zmysel maju tvoje prispevky, ked vies ze ti ich zmazu?

Suhlas s rokom 2018. Budeme tu rovnako vyplakavat ako teraz aj ako v roku 2007 ked vznikol clanok. Namieste je potom otazka, ci ked sa neda zmenit system nie je lepsie zmenit svoj pristup. Lebo moznosti su.

Peter61

ehm, myslim, ze tie rezaze zhodil ktosi z extras, bud "zeleny" alebo fanaticky obdivovatel Pita Schubert (=fanatik, co sa tyka bezpecnosti). Tie retaze totiz boli ukotvene na starych kramliach temovanych olovom. chce to lepene kotvenie. Netusim, kto a kedy to urobil, v kazdom pripade sa mozno za dajaky cas budem vsetci smiat na tomto prispevku.
Dajake spekulovanie a osocovanie HV a HZS je nezmysel, nie je to lukrativna tura a HZS akurat moze mat robotu s tymi, co sa na retaze spoliehaju a bez retazi sa mozu zranit pri zostupe.
Imho je to trocha pasca : ked niekto napr.za dazda ( resp.sneh., lad) zostupuje z Bar.sedla a potrebuje pouzit retaze, nemoze sa z kondicnych dovodov otocit a vratit sa na Terynku. Asi by mal byt na Terynke a na Brnci oznam. Alebo na sedle.

Peter61

Lubo, drobne upresnenie , tusim, ze dolinu Kezmarskej Bielej vody "obhospodaruju" Mestske lesy Kezmarok.
Inak strazca dostane befél a ide.... Ak nejde, tak dostane padáka

PJano

Najväčšie \"pešie turistické ekologické škody\" páchajú návštevníci, ktorí sa považujú za bežných alebo \"normálnych\", ktorí však nedokážu rozpoznať či vnímať, že legálny (pôvodný, originálny) turistický chodník je ten o dve metre alebo o tri metre pomimo toho \"chodníka\", po ktorom práve kráčajú. Koľko len je takých \"nejasných\", \"tajomných\" miest na značených turistických trasách! A koľkým nepomôže ani slušný ústny alebo písomný alebo akýkoľek iný návod na ekologicky prijateľné, korektné užívanie turistických chodníkov!

Lenrob

@Vrana - moje tvrdenie o 50% je blud alebo demagogia, aj ked som pouzil podmienovaciu spojku, ako vyraz predpokladu. Tvoje tvrdenie, ze by enormne nenarastol pocet ludi vo vsadepristupnom priestore je zrejme "presnejsie". Asi tak, ako moje. Povolit, alebo zakazat vseobecne vstup do urcitych lokalit neznamena automaticky, ze kazdy musi hned zdolavat 3-4 teren. Skody sa daju napachat aj na lukach, ale to uz je mimo tejto temy.

Takze spat, k demontazi casti istiacich prvkov mohlo dojst aj z dovodu ich poskodenia, alebo hrozby uvolmenia. V takom pripade je bezpecnejsie, ked sa poskodene, uvolnene istiace prvky odstrania. Ale o tom by mohla dat info hzs, ci nieco odstranovali.

Lubo

@Jjano
Podla mojho nazoru zakon o ochrane prirody a krajiny ako aj dalsie suvisiace normy nie su na Slovensku zamerane na ochranu prirody. Existuju z dovodu nasho clenstva v medzinarodnych organizaciach a spolocenstvach (OECD, EU, atd.). Ak by naozaj islo o ochranu prirody:

  • nikdy by neexistovali vynimky v dnesnej forme a pocte,
  • nikdy by sa nemohlo tazit v 5. stupni ochrany,
  • nikdy by sa v NP nemohlo postrekovat letecky ani inak,
  • nikdy by uzemie NP nespravoval nik iny ako SOP a uz vobec nie Lesy SR ci SL-TANAPu,
  • nikdy by sprava NP nebola iba po(d)radnym organom
  • nikdy by rozpocet spravy chraneneho uzemia nebol taky nizky, ze defacto znemoznuje jeho cinnost
  • nikdy by sa nevyhlasovali nove NP na nevysporiadanej pode a v pripade starych by existoval plan postupneho vykupu od nestatnych vlastnikov
  • atd. atd.

Zial na Slovensku je ochrana prirody sposobom obmedzovania vacsiny v zaujme privilegii mensiny s vhodnymi konexiami a schopnostou ziskat vynimku. Pracovnikov SOP to urcite serie a tak sa o to vacsmi vyburia na turistovi, ked uz developerovi/lesnikov/polovnikovi nic nezmozu. Budu dokolecka omielat, ze vo Velkej Zmrzlej doline nema co hladat turista lebo nenavratne porusi ekosystem, hoci o par sto metrov vzdusnou ciarou robili SL-TANAPu holoruby celu jar (dolina Kezmarskej bielej vody). Pardon, tam ekosystem nik nenarusil, vsak on predsa vie, ze bola udelena vynimka a tak im to neskodi.

Dlhodobo som skor na strane ochranarov, no zacinam mat pocit, ze to nema zmysel...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov