Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Galdhopiggen - strecha Nórska

Diskusná téma K článku: Galdhopiggen - strecha Nórska

Nórsko, mekka trekingu s tisíckami kilometrov značených trás, bez akýchkoľvek turistických obmedzení. To bol sen, ktorý som sníval dlho, až prišla ponuka, aby som tam pracoval. Skúšky "padli" v prvých termínoch a tak bola cesta voľná. Už prvý kontakt s touto krajinou na letisku v Oslo bol omračujúci. Modernosť, vyspelosť a príjemní ľudia, to bol jasný znak nezabudnuťeľného zážitku.

Funttomas

Laco:
nechcem sa tu púšťať do debaty, či je krajšie Nórsko alebo Slovensko. V predchádzajúcom príspevku som porovnával vysoké pohoria nie celú prírodnú krajinu. A to čo píšeš o nórskej prírode je samozrejme pravda. Uzavrel by som to tak, že Slovensko má vysokú koncentráciu prírodných krás na malom území a Nórsko vysokú koncentráciu prírodných krás na veľkom území. Klíma je odlišná od SR hlavne tým, že je výškovo posunutá ako píšeš. Ale v porovnaní s oblasťami na rovnakej rovnobežke (Sibír) je výrazne teplejšie v Nórsku, vďaka Golfskému prúdu. V Nórsku veselo pestujú jahody vysoko v horách a na pobreží marhule, o čom inde môžu iba snívať.

Hasty

Do Norska sa urcite oplati ist pozriet, Slovensko nieje o nic viac ani o nic menej pekne, ale tyzden ci 2 je malo, dokonca by som povedal ze 2 mesiace niesu vobec dost

Som si vedomy ze ma miestny patrioti a narodniari roznesu v zuboch, ale ja sa nebojim, kopoňu mam tvrdu :DDD

Hasty

Vidno ze si toho v NO pochodil, ale nemozem s tebou suhlasit, Norsko je rozmanite. To co si vymenoval je zvycajne len tur. atrakcia a vynimocnost, nejaky NP ale stacilo sa vybrat z Oslo hore do lesa a hned to mas podobne ako kopce pri BA alebo zajst na huby pri fjorde kde mas husty smerkovy les s primesou brezy so suvislou pokrivkou machu, ako v rozpravke o troloch (a to ani nespominam tych sto milionov tisic dubakov a kozarov co tam rastu)... A klima tam je dost odlisna od slovenskej, kedze zima zacina uz koncom septembra a v 1000mnm je minimalna vegetacia (myslim ze maju posunute pasma o 1000-1300m cize ak si bol niekde na Spiterstulene v 1000 ako keby si bol u nas niekde v 2200 cca chata pod Rysmi a to ti je asi jasne ze ani tam nerastu stromy :))
A Jostedalsbreene kde nieje ladovec je les takmer ako prales, vegetacia enormne bujna, zatazko sa predierat.

Funttomas

Solinko:
za vjazd do NP Rondane sme platili za auto 10,- NOK, v tom čase 50,- Sk je veľmi výhodný poplatok na nórske pomery. hiking.sk/…/turistika_v_norsk…
Pod monotónnosťou nórskych hôr som myslel jednotvárne horské púšte skál, kde nenájdeš toľko vegetácie ako v našich vysokých horách. Predstav si niekoľkodňové putovanie horami Rondane a hrebeňovku Západných Tatier. Sú to nadmorskou výškou a klímou porovnateľné hory, ale rozmanitosťou prostredia jednoznačne vyhrávajú ZT. V Rondane je to pustatina skál a v ZT stále niečo nové, skaly striedajú hole, kosodrevina atď.
Skúsil som sa ísť pozrieť aj na západné pobrežie Nórska samozrejme. S partiou sme neboli len v Rondane ale pobehali celé južné Nórsko: Oslo, Lillehammer, Andalsnes, Trollweggen (stena Trollov), Atlantická cesta, Trollstigen (cesta Trollov), cesta Orlov, fjord Geiranger, Dalsnibba, ľadovcový splaz Briksdalsbreen, Sogndal, priesmyk Turtagro, NP Jotunheimen (chata Spiterstulen), vodopád Vettifoss, Bergen, NP Hardangervidda… a mnohé ďalšie miesta, takže mám s čím porovnávať. Napr.: pohorie Jotunheimen je pustatina skál ozdobená firnoviskami a veľkými plesami, pohorie Rondane je pustanina skál s malými plesami, pohorie Hardangervidda je plochá až mierne zvlenená náhorná planina bez štítov a pohorie Jostedalsbreen pustatina skál ozdobená najväčším škandinávskym ľadovcom. Hory sú tam krásne divoké rozľahlé pustatiny so širokosiahlymi a uchvacujúcimi výhľadmi, ale na karpatskú rozmanitosť na nechytajú.

Solinko

Funttomas tak 150 NOK to je este v pohode cena, myslel som ze to bude aj viac. Tolko stoji noc aj na Ronvasbu, v NP Rondane. Noo za auto to je dost, myslim ze v NP Rondane to na chatu Ronvasbu bolo menej. Nooo ale o tej monotonosti norskych hor stebou nemozem velmi suhlasit. Skus sa ist pozriet smerom na zapadne pobrezie, je to tam uplne ine ako v NP Rondane, kde si bol ty.

Funttomas

Solinko:
človekonoc na chate Spiterstulen stála 150,- NOK. Za dve noci na osobu v prepočte z leta 2006 za 1 482,30 Sk. A za vjazd NP Jotunheimen sme v chate zaplatili za auto 50,- NOK.

Kossuri:
to si vystihol s tým „takmer“. Súhlasím. Kam sa hrabú monotónne nórske hory na našu rozmanitosť Karpát. Napriek tomu sa oplatí Nórsko navštíviť pre jeho ohromujúce scenérie a mohutné panorámy s ešte väčšími vodopádmi.

Solinko

Kossuri, to mas pravdu. Norsko je proste pecka :).

Kossuri

Pár krajín som už navštívil, Nórsko je však jediná, ktorá sa prírodnými krásami vyrovná (takmer) Slovensku!

Daulagiri

Tak som si konečne našiel čas a prečítal som si tento článok. Niektoré fotky mi pripomínajú Antarktídu. Príjemne jednoducho písané. Nórsko by som tiež chcel niekedy navštíviť, ale to môžem v podstate povedať o každej krajine sveta. No bohužiaľ alebo našťastie "svet je príliš veľký a život príliš krátky" na to aby som navštívil všetky miesta, ktoré by som chcel.
Už sa teším na ďalší článok.

Solinko

Tomas, my sme s Lacom vtedy vystihli neskutocne dobre pocasie. Na druhy den to bolo zase onicom, takze sme zostupili do Lomu. Mali sme vsak v plane pokracovat cez cele udolie. Predtym nez sme vysli na Galdhopiggen sme chceli ist aj na Glitertint, ale hned nam doslo ze s tak velkymi ruksakmi to nemame sancu dat. A to sme este nepotrebne veci uschovavali v kosodrevine. Preto sme radsej zvolili prechod cez udolie. Spominana pekaren viem kde je, ale neboli sme v nej. Chlapik ktory nas bral stopom do Lomu nam hovoril ze je to jedna z najstarsich pekarni v Norsku. Takze sme to radsej ani neskusali. Po 6 tyzdnovych skusenostiach sme vedeli ako sa pohybuju ceny, a aj ked sme pracovali nieje to sranda potiahnut taketo zariadenia :). Inak co stala noc v chate, pretoze my sme tiez spali v stane dalej v udoli.
Inak ak chces mrkni nasu stranku, su tam vsetky fotky z norska, mozno ta to bude zaujimat.

Funttomas

Laco:
doplnil som ti do článku výškový údaj.
Pripomenul si mi náš pokus o výstup na Galdhopiggen v lete 2006. Na Spiterstulen sme prišli autom, kde sme spali. Pracujúca časť našej party spala v chate a my študenti v stane ďalej od chaty. Ráno sme sa stretli pred chatou, ale keďže lialo typicky po škandinávsky, zvolili sme výlet do Lomu. Pozreli sme stavkirke (drevený kostol), išli na perfektnú smotanovú zmrzlinu a do pekárne, ktorej sa podľa lákavej vône nedalo odolať…
Inak tak vymakanú hodinovú a lokálnu predpoveď počasia ako mali na chate Spiterstulen som doteraz ešte nikde na horách nevidel. Niečo na spôsob predpovedného modelu ALADIN shmu.sk/…/?page=1&id=met….

Hasty

Ups, aj majster tesar sa utne. Tak na doplnenie Galdhopiggen ma 2469m a pri vystupe zo Spiterstulenu je prevysenie 1369m
misko: mas pravdu tych predvrcholov je viac, ale ten predposeldny je matuci :)

Adushka

Clanok pekny, fotky uplne uzasne, nejako ale nevidim, kolko vlastne ten kopcek meria... uz som to sice nasla inde na nete, ale mozno by nebolo zle dopisat to aj do clanku :)

Misko

heh, som si pri tomto clanku spomenul ako som to isiel rovnako ako vy, po 3 dnoch natazko, prsalo a neviem preco ale pametam si nie jeden ale dva predvrcholy . . . :)
kuzlo severu je velmi silna zalezitost

Hasty

kossuri
dakujem, hehe po pol jednej v noci, a nevychadzalo nahodou v tom case akurat slnko :D
inak mal som na zaciatku s polnocnym slnkom trochu problem, ale rychlo som si zvykol

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov