Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tlstý javor – Zákľuky – Čierny Balog

Diskusná téma K článku: Tlstý javor – Zákľuky – Čierny Balog

Asi každý milovník bežeckého lyžovania má svoje obľúbené domáce trasy, o ktorých široká verejnosť nevie, prípadne sú situované mimo lyžiarskych stredísk. Snáď ani nemusím opisovať magnetizmus pocitov, ktorý nás ťahá do jedinečného ticha a čistoty zimnej krajiny, kde sa človek cíti naozaj slobodný. Jedným z miest, ktoré mi s príchodom prvého snehu nedajú spávať, je lúčnatý hrebeň Veporských vrchov od sedla Tlstý javor po Zákľuky. Býva tu vyšliapaná stopa, ktorá si získa asi každého lyžiara, ktorý ju ochutná.

Muska

Podmienky pre bežky sú dobré, stopa je prešliapaná celým hrebeňom až po Zákľuky. Doliny sú nezjazdné, pre prechod od Zákľuk do Čierneho Balogu je lepšie sa pustiť hrebeňom okolo Ludkovho vrchu. Z odbočky mapy.hiking.sk/?x=19.56236… je vyšliapaná stopa, ktorá sa pred Ludkovým vrchom mapy.hiking.sk/?x=19.58802… delí na dva smery: ľavý smer Medveďovo a pravý smer na Urbanov vrch. Idylické pohľady na zasnežené hrebeňové lúky Zákľuk rušia vypluhované a vyjazdené ryhy kvôli ťažbe drevoštiepky z náletových drevín a miestami obmedzujú ideálne vedenie stôp

Muska

Situácia z dneška: stopa je fajná no ešte momentálne nieje prebrodená až po Zákľuky (čo myslím dlho nepotrvá) prešliapané je to zhruba sem: mapy.hiking.sk/?x=19.58489… potom stopa smeruje do doliny. Kvalita snehu je výborná, na to že tam pred pár dňami skoro žiaden nebol tak teraz je to v priemere 50 cm. Pozor viaceré doliny sú momentálne pedantne vypluhované až na štrk kým na to nepadne ešte pár cm snehu neplánujte zjazdy dolinami, jedine na starých lyžiach. Na Tlstom javore pre množstvo snehu nezaparkujete.

Muska

Tento rok to bežkárom nerpaje.. na hrebeni je od 5 do 10 cm snehu mimo lúčnych úsekov, na lúkach je to roztopené až po trávu a na mnohých úsekoch treba lyže prenášať.

Lubo

@PJano
Zakonom, ani cinnostou hlav pomazanych v JULS sa jazyku neda predpisat, aby sa vyvijal ako sa niekomu hodi. Ten sa vyvija a reaguje na potreby jeho pouzivatelov, nie predpisovatelov, ktory jeho dynamike nielen nerozumeju ale sa mu snazia branit. Vysledkom su hovadiny, ktore snad okrem hlasatelky RTVS nemoze nikto normalny pouzivat.
P.S. O zakone o spisovnom jazyku som nepocul. Snad mi nenapari pokutu za evidentne anglicky nazov tohto webu :).

PJano
  1. Názvy sú súčasťou kultúrneho dedičstva, odkazu, kultúrneho bohatstva. Vnímajme a zachovávajme úplne všetky názvy, s ktorými sa stretneme kdekoľvek a v akejkoľvek forme, či už v literatúre, v mapách, ale najmä z ústneho podania! Predovšetkým názvy zachovávané ústnym podaním môžu byť najvzácnejšie, najzaujímavejšie. Ba neraz sa môže stať, že i po niekoľkých vlnách názvoslovnej štandardizácie a prieskumov vykonaných v teréne v minulosti sa objaví názov, ktorý nie je nikde zachytený! A všetky takéto názvy treba vhodných spôsobom zachytávať, prinajmenšom napríklad zapísaním si ich do obyčajnej turistickej mapy. A odovzdávať svoje zistenia verejnosti, najmä cez internet (samozrejme, že možností je viacej). (Súčasťou kompletného zaznamenávania pôvodných názvov je aj stručný opis ich pôvodu, ako je správne uvedené v diskusnom príspevku.)

  2. Názvy obsahujúce koncovú dvojhlásku -ô boli štandardizované na tvary s koncovým -e. Argumenty, ktorými bola táto štandardizácia podopretá, sú vecné, nespochybniteľné, neoblomné. Neobstáli pred nimi ani najemotívnejšie snahy zástancov o zachovanie pôvodných tvarov (najmarkantnejšie sa to prejavilo práve v diskusiách o zachovanie názvov typu Plačlivô, Bystrô, Ostrô atď.). Napriek tomu, žiadny zákon nezakazuje v neoficiálnych vyjadreniach používať pôvodné názvy. Osobne používam tieto názvy vlastne všade - aj s tým rizikom, že budem niekým upozornený na porušovanie zákona o spisovnom jazyku.

  3. Podstatne evidentnejším porušovaním zákona o spisovnom jazyku s nepredstaviteľnými dôsledkami na celkovú kultúrnu úroveň Slovenska, Slovákov, Sloveniek, majú všetky písomné prejavy, ktoré totálne, absolútne, logicky nepochopiteľne a neospravedlniteľne ignorujú snáď všetky pravidlá slovenského jazyka (gramatiku všeobecne, diakritiku, veľké a malé písmená), štylistiku, typografiu atď., atď.

Muska

Je to Tlstý Javor, kedysi tam vraj rástol javor nevídaných rozmerov. Písal o ňom vo svojich knihách aj G. K. Zechenter Laskomerský.
Čo sa týka Hrončeka a Hrončoka tak tunajší ľudia chodia väčšinou do Hrončoka ale už aj Hronček sa bežne používa.. Je to niečo podobné ako Plačlivé verzus Plačlivô..

Svatopluk Štěpánek

pre juraj: jazykovy kutik
1/ tlsty javor ci klzky javor ( to som videl v
cestovnom poriadku pred okolo 20 rokmi ) ?
2/ hroncek ci hroncok (
takto to bolo na starych mapach napr. "hroncokovy grun" a takto som to pocul hovorit miestnych
ludi )
bol bysom rad....

Muska

Veru, nikdy nehovorme nikdy :) Svatopluk, dúfam ,že sa znova stretneme počas túlačiek Rudohorím.

Svatopluk Štěpánek

pre boro: preco taky
pesimismus ? ja som na tom azda rovnako ako vy,
naviac zijem v prahe, č.r. a mam to daleko
musime vydrzat a "drzat sa" - nadej umiera posledna

Stefan.n

Fajn Ďurko,príjemne sa to číta a ešte lepšie pozerá.

Jantaara

Paráda! Tohto roku som na bežkách ešte nestála. Žeby som sa rovno odtrepala tam? :-)

Daulagiri

Super Ďuri, také príjemné čítanie na pondelňajšie predpoludnie.
Čoskoro sa sem už hádam dostanem a ktovie možno i na snežniciach. A veľmi sa mi páčia fotky. Tá Poľana to je parádnica !

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma