Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medvede - ako sa brániť?

Bean

V noci spis, nic ine, tym padom nepredstavujes pre medveda riziko, teda by sa do teba nemal len tak pustit. Kolko bolo pripadov, ze ludia rano vstali a nasli okolo seba cerstve stopy a "naslapne miny". Ani nevedeli. Skor by som rozmyslal, co s jedlom a batohom v noci. Tusim v Amerike to robia tak, ze na noc odnesu zasoby nejakych 100m od tabora a tam cez lano vytiahnu na strom. Uz tym si zarucia, ze maco sa nebude motat priamo pri nich.

Target11

Ono stretnut medveda nie je az take jednoduche aj ked sa to v mediach predvadza ako normalna vec. Ja zijem pod Polanou a na tej tych Mackov zije dost. Stôp a naslapnych min som nasiel pri potulkach lesom, na hriboch, pri zbere plodov ale aj ked som v lete ako student brigadoval v lese kazdy den pozehnane ale na stretnutie s medvedom som si musel zajst az do Tatier. A skoncilo to ferovo. Maco vpravo a ja vlavo.

Adushka

Bean, nielen v Amerike.. ja ked som v medvedej oblasti, tak tiez davam jedlo mimo spacie uzemie.

Merhorn

No spravams a aj ja ako american aj ked aj na noc si nejaku tu maskrtu v stane nechavam :D

Bean

Holt american style je stale in :)

Dodo

Pri spaní jedlo a špinavé prádlo v "igelitke "na strom,hodiť po jednej petarde na každú stranu-ten ohorený zbytok smrdí"prachom" a v blízkosti stanu zavesiť na konár "miniblikačku" v PE sáčku,zapnutú na úsporný režim.Myslím tým blikačku s jednou červenou LED diodou,napájanú jedným gombíkovým 3V článkom,je určená pre chodcov-vydrží blikať 30 hodín.

Merhorn

to s tou blikackou ma aj nejaky efekt? ja som takto nechaval v stane zasvietenu celovku na najnizsi vykon nasmerovanu smerom von nech nas to nerusi, ale absoluutne som netusil ci to bude na nieco platne, len tak som to proste, ze skusim :)
To aj po spinavom pradle idu? :D to aby som sa pekne vyvonal aj do lesa :)

Bean

Tak za mojim spinavym pradlom ist to je cista smrt :) Kludne nech si to maco skusi.

Merhorn

no ved prave, to rozlozit okolo stanu tak to bude ako ohnova bariera :D

Dodo

Mackovia majú dobrý čuch,a to prádlo cítia zďaleka-možno im to pripomína zdochlinu...

Killian

Ja som si pre tu srandu kupil sprej proti medvedom z USA (30$ obetujem). Je to vraj ucinnejsie ako zbran a turisti/polovnici bez toho v USA do lesa ani nevstupia, je to uz odskusane. Medved ma velmi citlivy cuch (daleko citlivejsi ako pes) a takyto sprej ho totalne zlozi ak ho trafite (ma to "dostrel" par metrov). No a v nudzi sa to da pouzit aj na inu zver (a nasich spoluobcanov).
Najbezpecnejsie by som sa citil s pumpovacou brokovnicou, ale na Slovensku to zial nie je mozne :-D.

Merhorn

No najbezpecnejsie by som sa citil asi s delom :D Ten sprej vies kde by sa dal tu niekde zohnat? Da sa to normalne previest z USA k nam?

Killian

Maju ho aj na Slovensku, aspon tu som ho nasiel - medvede.sk/?action=sprej (1290 Sk). Z US nie je problem hocico ovela lacnejsie kupit, ale ten sprej je specificka vec - letecky sa ziadne tlakove nadoby nesmu posielat pokial viem, mne to dojde pozemnou postou s par inymi vecami (normalne pozemnu postu neriesim lebo je extremne pomala, ale co uz...).

Fous

Jednoznačne prvé pravidlo je MEDVEĎA NEPREKVAPIŤ. Ak ho prekvapím na menšiu vzdialenosť než akú on považuje za tzv. únikovú tak sa cíti byť ohrozený a pretože už nemá tú únikovú vzdialenosť bráni sa (útokom). Ja viem, že ma vždycky vychovávali, že máme byť v prírode potichu, ale to je u medveďov problém. Na Aljaške predávajú špeciálne na to určené rolničky - dáš si to na bágl alebo na oblečenie, ideš a hrkoceš si. Spočiatku na nervy, ale potom natrafíš na prvú medvediu stopu, hromádku(-u) čerstvého medvedieho trusu alebo uvidíš niekde v dialke veľkého maca ako upaluje smerom d teba a už tú rolničku nezahodíš a ešte si začneš aj nahlas spievať.
Opakujem - my medveďa nezaujímame, skôr obťažujeme, nie sme na jeho jedálnom lístku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma