Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medvede - ako sa brániť?

Rc

v japonsku riesia momentalne rovnaky problem s medvedmi ako u nas. vdaka nelogickej ochrane im tam stupaju stavy a rovnako sa zvysuju pocty utokov a usmrteni ludi.
zrejme uz zabudli, co dokaze medved a niekto by im to mal pripomenut:
national-geographic.cz/…/nejh…

PaliT

Asi takto:

"Zásahový tím má nahrávku rozhovoru s pastierom, kde hovorí o tom, že pásol ovce hlbšie v prírode, nechtiac zobudil medveďa, ten sa vyplašil a rozbehol sa do lesa a on ešte pre istotu za ním poslal pastierske psy, aby ho vyštekali.
Toľko realita o celom tomto "desivom" stretnutí so šelmou."

Vladimir.

Nadpis neodpovedá celkom popisovanej udalosti. Skôr by malo byť niečo po ďaľšom stretnutí či kontakte.

Peter61

Lubo 16/09/21 23:03 zaujímavý článok
to mi napr nedocvaklo, že diviak konkuruje rysovi. Alebo
"Potom sa pri pitve vlka zistilo, že mal dve nohy opotrebovanejšie ako zvyšné dve"

Vladimir.

Malé jahniatko si prišlo uhasiť smäd k potôčiku pod úbočím. Z druhej strany potoka prišiel starý mrzutý vlk, navyše lačný, pretože sa mu už dlhšie nepodarilo nič uloviť. V bruchu mu škŕkalo, a tak sa chcel aspoň vody napiť.
Oboril sa hneď na jahniatko: "Ako sa mám napiť, keď mi kalíš vodu!" Oči sa mu pritom od zlosti na štrbinky zúžili.
"Za bezočivosť ťa potrestám!"
Vyľakané jahniatko sa mocného vlka snažilo upokojiť vysvetlením: "Vodu pijem poniže teba, po prúde, nemôžem ti ju kaliť."
Vlk však bol ukrutne hladný a mrzutý, preto odsekol: "Kalíš mi ju, tak je to!" A ďalej svoju zlosť stupňoval: "A pamätám sa, ako si ma vlani ohováralo."
"Veď som ešte nebolo na svete, ako som mohlo?" bráni sa jahniatko.
"Tak to boli bratia tvoji," nástojil vlk.
"Nemám žiadnych, som samo." Lenže ani to na vlka neplatilo.
"Nenecháte ma na pokoji, ani psy, strážcovia vašich stád. Každý to vie a pochopí ma! Musím potrestať vašu pýchu!"
Stačil len skok cez potok, vlk jahniatko schmatol, odtiahol ho do lesa a tam zožral.

Peter61

Fangorn: ad "... medveď je rušený zberačmi plodov a preto ide dolu do polí kde má kľud - to akože v kukuričnom poli má kľud? "
Včera som sa motal okolo elektrického ohradníka pri kukuričnom poli.
okoloslovenska.com/…/1-etapa
Tak som si spomenul na tie diviaky a medvede. Áno, keď tam raz zalezú, tak ich odtiaľ dostane len kombajn alebo kosačka. Dovtedy sa tam ani spoločná poľovačka na diviaky nedá robiť.

Lubo

A cosa tyka medvedov, tak sme okrem tejto diskusie uz davno nic nemali na tuto temu. Ano, moj osobny postoj je nejaky ale zas tvoj Martin je iny a tym je to vyvazene.

Martin knor

Mozno by na vyvazenie bolo vhodne dat sem rozhovor s nejakym "fundovanym polovnikom", ak take cosi existuje. Myslim, ze Pavol by vedel dat tip na to, s kym sa porozpravat. (Mozno zistime, ze jeden taky rozhovor staci, ale netusim kto iny by mohol tvorit protistranu. A medvede sa podarilo zachranit preto, ze sa polovnici sami rozhodli, ze ich nejaky cas nebudu strielat. Tak snad to nie je celkom zly napad.)

Ono turista nie je to iste ako ochranar. Iste, chcem na prechadzke vidiet nejaku divu zver a zachovane lesy, ale medvede som za posledne roky videl castejsie ako diviaky (nie preto, ze by ich bolo viac ako diviakov, su vsak menej plache a diviaky som viac pocul ako videl). Ked sa rozpravam v klube KST, ci na zraze, skoro vsetci turisti jednohlasne tvrdia, ze su medvede premnozene. (Mozno Tomas to bude vediet zhodnotit lepsie.) Hiking je preto z pohladu turistu cudny, ked sa medvedov az tak zastava. Jednoducho medvede su pre buducnost davno zachranene, vyhynutie im nehrozi. Mali by sa zo zoznamu ohrozenych druhov vyskrtnut a treba sa venovat inym druhom. (Aj ked ja sa skor prihovaram za modernejsiu ochranu biotopov ako za uz prekonanu ochranu druhov.)

Lubo

Tie invektivy voci nam su usmevne. Autori alebo dlhorocni diskuteri si tu roky vymienaju uplne rovnakym sposobom svoje postoje (nielen na medvede) a nikto sa tu neuraza ako male decko. Ved si zoscrolluj nizsie.

Co sa tyka obsahu, nech pocitam ako pocitam, tak na titulke je z 20 clankov 19 o turistika a 1 rozhovor s riaditelom TANAPu. Podobne je to s pomerom tem v diskusnom fore.

Kde prosim ta vidis deficit turistiky?

P.S. Akurat dnes sme vydali novy podcast s riaditelkou NAPANTu, kde ju Sona konfrontuje s agresivnym spravanim sefa straznej sluzby.

Fangorn

OK Ľubo, nechcel som, ale keď teda argument sú včely, tak teda nedá mi.

Ako vravím, v rozhovore v mnohom s tým ochranárom súhlasím (vlky, rysy) ale medvede teda nie a vyhýba sa odpovediam alebo ich dá do neutrálnej roviny. Ochranár presne vie koľko je na Slovensku vlkov a rysov, medvede odhaduje? v 2015 1300 kusov a on povie že podľa neho je ich teraz 1800 ? Hranicu únosnosti Slovenska porovná s Chorvátskom kde je tá hranica únosnosti 1000 kusov a u nás bolo 1500 pred 6 rokmi a teraz ich je koľko, 2500-3000 a nie 1800 ako on povie. Na otázku či je premnožený, neodpovie. Ale jasné že podľa neho je ich asi 1800 keď tvrdí,že " Keď dnes robíme monitoringy v horách, pomaly tam ani nevidíme medvedie stopy." To po akých horách ten človek chodí? Ja čo turistikujem, za posledné 2 týždne po VF, Šíp, Lúčanská Fatra, 90% času som strávil na turistických chodníkoch, mimo značky len niečo a stopy po činnosti medveďa boli úplne všade, na každej turistike, vidím to ja ako bežný turista. A toto že medvedie stopy v horách nie sú, povie človek čo medvede monitoruje? Pobavil som sa naozaj. Ďalšie pobavenie - medveď je rušený zberačmi plodov a preto ide dolu do polí kde má kľud - to akože v kukuričnom poli má kľud? No určite :) a vyháňajú ho zberači plodov hej, a nie takto náhodou premnožené jedince, tie staršie čo sú páni hor tam hore, tak vyháňajú tých krpcov dolu do dolín? Videl už niekto statného medveďa ako rabuje kontajner? Asi ťažko, keď všetky kontajnerové sú 100 kg krpci. Takže zase sme pri premnožení ale to ochranári priznať nemožu. Ideme sa oháňať ťažbou v lesoch, ok, ťaží sa tá 50 ročná monokultúra, aj on sám povie, že tam medveď aj tak nemá potravu, čo je pravda. Medvede za 5 rokov podľa neho zranili 12 ludí. Naozaj? Však ďalej v článku tvrdí, že tento rok tých prípadov bolo 7, čiže 5 za zvyšné 4 roky hej? no určite, zas pobavilo. Písal som to aj v iných častiach diskusie, že aj na vlastnej skúsenosti mám pocit, že medvede premnožené sú a treba ich regulovať. Nechcem sa dožiť toho, že raz napadnú za dedinou moje alebo susedove deti, ale to sa vám tam v meste asi veeeľmi ťažko vysvetľuje, prípady že známemu na rozostavanej platni rodinného domu v susednej dedine ležal medveď a podobné, to je pre vás asi scifi ale pre nás každodenná realita. Aspoň že pán ochranár nosí so sebou sprej, to kvitujem, mám už aj ja aj keď nie na medvede ale možno sa zíde. Moje stretnutia s medveďmi zatial boli vždy len v príjemnej rovine, stále tvrdím, že stretnúť medveďa niekde hlboko v lese je za odmenu, ale stretnúť ho chotári obce je skutočne za trest.

Ale vidím, že je to ako hádzať hrach o stenu. Mrzí ma, že práve Hiking skĺzol v poslednom čase len k obhajobe a pretláčaniu IŽP, ochranárov a podobné veci, už je to skutočne až príliš okaté a netvrdím to len ja, ale veľa ľudí čo poznám a čo sem chodí. Vždy som to tu bral ako portál zameraný predovšetkým na turistiku, ale asi ste sa vydali inou cestou, čo je škoda ale je to vaša vec. Čiže asi sem už tak často (alebo vobec) chodiť nebudem, aspoň budete mať v diskusii o jedného oponenta menej. Pekný víkend, idem na hory a predpokladám že tých stop, že tam tých medveďov je viac ako dosť uvidím veľa

Bukaj

tak staré samce vyháňali samice s mladými mimo teritória vždy. lenže v tej dobe neboli nekonečné kukuričné polia takmer všade tam kde nie je les /viď južné svahy poľany v okolí DT/.
v tej dobe však nešli až tak blízko k obydliam /prítomnosť salašníckych psov, plachosť, prítomnosť človeka/ ale buď si vybojovali miesto alebo jednoducho neprežili resp. prežili v obmedzenom počte. regulácia ako tak fungovala. ale dnes ujde nižšie, v húštine má ležovisko a kuchyňu má v pár metrov vzdialenom kukuričnom poli. prečo by robila niečo iné? za zmienku stojí fakt, že prítomnosť medveďa je viac menej na južných svahoch Poľany neďaleko kukurice a nie v iných častiach kde sa kukurica nepestuje /Snohy, Skliarovo atď/. dnes stopy medveďov a ich prítomnosť nájdete hneď za dedinou a nie vo vyššie položených miestach lesa. aj prípad napadnutia pri Dúbravách bol o tom, že človek zbieral hríby len pár metrov od kukuričného poľa. medvedica s mladými mala ležovisko hneď vedľa v húštine... ale je naivné si myslieť, že miestny gigant Agrosev prestane pestovať kukurice tam kde predtým pestoval osivo,ktoré až také lákadlo nebolo... ale vyriešiť to zas také ľahké nebude..

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma